Capcane in noile criterii de functionare a microintreprinderilor

0

bani_capcanaRegimul microintreprinderilor a suferit schimbari in acest an. In lipsa normelor de aplicare, multe au cazut in capcana interpretarii criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca.

Desi modificarile aduse regimului microintreprinderilor incepand cu februarie 2013 au avut ca scop declarat diminuarea sarcinii fiscale pentru unele companii si, implicit, reducerea evaziunii fiscale, acestea au afectat in mod negativ companiile mici, nevoite sa plateasca un impozit de 3% aplicat veniturilor inregistrate, fata de 0 lei, in conditiile in care acestea inregistrau pierdere.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, ca alternativa mai mult sau mai putin fericita la impozitul pe profit, a avut parte de mai multe modificari pe parcursul anului 2013, culminand, conform traditiei romanesti, cu cele aparute pe final de an, aplicabile din ianuarie 2014.

Principalele modificari legislative corelate si cu interpretarea, si punerea in aplicare la nivelul contribuabilului, desi pana in acest moment inca nu au fost publicate norme de aplicare, sunt:

  • Introducerea posibilitatii de a opta pentru plata impozitului pe profit, pentru societatile nou-infiintate care au un capital social subscris varsat de minimum 25.000 euro. Ce este important de retinut referitor la aceasta prevedere este faptul ca pot aplica aceasta optiune doar companiile nou-infiintate. Totodata, acest plafon minim trebuie mentinut pe toata durata de viata a persoanei juridice, altfel, societatile trecand la plata impozitului pe venit in cazul in care capitalul social scade sub plafonul de 25.000 euro;
  • Oportunitatea oferita platitorilor de impozit pe venit de a obtine si venituri din consultanta si management, dar in procentaj de maximum 20% din total venituri. Aceasta facilitate vine in sprijinul unei categorii largi de contribuabili care, avantajati fiind de sistemul de impozitare aplicabil microintreprinderilor, au fost nevoiti sa renunte la contractele ce presupun astfel de tipuri de venituri in anii anteriori;
  • Introducerea unei exceptii de la regula conform careia orice persoana nou-infiintata este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, oferita persoanelor juridice care la momentul inregistrarii isi anunta intentia de a realiza activitati din domeniul consultantei si managementului, domeniul bancar, asigurari-reasigurari, piete de capital sau jocuri de noroc;
  • Eliminarea din baza impozabila pentru calculul impozitului a reducerilor comerciale acordate ulterior si a veniturilor din diferente de curs valutar, urmand sa se adauge valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, iar in ultimul trimestru sa se adauge si castigul net din diferente de curs valutar. Aceasta noua abordare legata de limitarea impactului diferentelor de curs valutar asupra impozitelor datorate de contribuabili era cu atat mai necesara cu cat modificarea sistemului de impunere efectuata incepand cu februarie 2013 a afectat societatile care, desi nu obtineau venituri din exploatare, ajungeau sa plateasca sume importante ca impozit pe venit doar pe baza veniturilor din diferente de curs valutar aferente creantelor si datoriilor in valuta.

Toate aceste modificari nesustinute de norme de aplicare au „ajutat” multe companii, mai ales in luna ianuarie 2014, sa cada in capcana propriilor interpretari la analiza criteriilor ce trebuie indeplinite la 31.12.2013 pentru aplicarea corecta a regimului de impozitare in anul curent. Astfel, desi prevederile referitoare la ponderea veniturilor din consultanta si management si diferentele de curs valutar se mentioneaza clar ca devin aplicabile incepand cu anul 2014, societatile ar fi trebuit sa le ia in calcul la analiza conditiilor de la 31.12.2013.

O societate platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor care la 31.12.2013 inregistra venituri din consultanta si management sub plafonul de 20% din total venituri si indeplinea si celelalte conditii prevazute de lege, in 2014 era obligata sa redevina microintreprindere. Totodata, la verificarea depasirii plafonului de 65.000 euro, contribuabilul trebuia sa analizeze toate veniturile realizate in anul precedent din care trebuia sa scada veniturile neimpozabile, veniturile din diferente de curs, reducerile comerciale acordate si trebuia sa adauge reducerile primite si castigul net din diferente de curs valutar. Astfel, aceasta noua modalitate de calcul a plafonului, care in multe cazuri era substantial majorat de veniturile din diferente de curs, a creat conditiile pastrarii regimului de impozitare pentru o categorie mai larga de societati.

Este foarte important ca, daca analiza criteriilor la 31.12.2013 nu a fost corect efectuata, sa se faca demersurile necesare pentru schimbarea tipului de impozit aplicat inainte de finalizarea primului trimestru al anului 2014, evitandu-se astfel penalitatile datorate ca urmare a aplicarii unui alt tip de impozit decat cel care ar fi trebuit, contribuabilul riscand doar o amenda pentru modificarea tardiva a vectorului fiscal.

Material publicat de Andreea Steinhart, partner Contexpert Consulting, in revista Capital. Titlul si sublinierile ne apartin

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.