Calitatile necesare unui lider. Tu le ai?

0

director_echipaSe discuta adesea si se cade de acord ca un lider bun este acela care este agresiv in tactici, acela ce pune accent pe rezultate, si caruia ii place sa detina controlul. Insa apare tot mai mult ideea de colaborare, comunicare si intelegere intre colegii de echipa. Acest lucru se poate datora si dezvoltarii internetului si retelelor de socializare care au permis dezvoltarea unei laturi aparte de comunicare intre persoane.

Caracterul. Caracterului unui lider trebuie sa fie unul stabil, care sa inspire incredere si seriozitate. Bineinteles, un caracter puternic este baza unei cariere de succes, insa actiunile sunt adevaratul indicator al unui caracter care aduce succesul.

Carisma. Prima impresie este cea care pana la urma atrage atentia unei persoane in mod placut sau neplacut, de aceea atentia nu trebuie indreptata catre sine ci catre a face pe interlocutor sa se simta confortabil in luarea unei decizii.

Responsabilitatea. Un lider are in subordine mai multe persoane si este de datoria sa sa faca lucrurile sa functioneze cat mai eficient cu putinta, fara a da vina pe alti factori perturbatori. O metoda eficienta de a te tine de un program este de a-l face public.

Comunicarea. Aceasta este „lipiciul” care aduce impreuna echipa, si fara de care fiecare ar merge pe un drum diferit. Fiecare mesaj trebuie sa fie simplu, concis si sa aiba un feedback de la interlocutor.

Competenta. Competenta merge dincolo de cuvinte, trebuie aratata. Un lider trebui sa fie intr-un continuu proces de invatare, imbunatatire, dezvoltare. Un lider trebuie sa inspire prin actiunile sale pe ceilalti dar si sa ii motiveze sa ajunga la nivelul sau.

Curajul. Definitia de lider si cea de teama, nu trebuie sa se regaseasca in acelasi context. Nu poate exista un lider temator, fara incredere ca poate reusi in ceea ce isi propune. E adevarat ca fiecare persoana isi are temerile, insa un lider trebuie sa gaseasca taria, curajul si increderea sa faca orice isi pune in gand sau ii este repartizat, chit ca pare imposibil.

Atentia. Un lider trebuie sa aiba in atentie fiecare detaliu, actiune, pentru a putea prioritiza sarcinile in functie de importanta, urgenta. Nu trebuie sa ii lipseasca concentrarea, esentiala in aceasta pozitie.

Viziunea. Aceasta este poate cea mai importanta calitate a unui lider, deoarece il conduce pe lider catre rezultat, ii arata finalitatea dorita, ii aprinde pasiunea si ii conduce si pe ceilalti catre lider spre a-l urma.

Puterea de a se organiza cat mai eficient este poate cea care leaga toate calitatile unui lider. Este greu de stabilit o reteta care aduna „ingredientele” unui lider adevarat insa ce poate arata capacitatea unei persoane de a fi lider sunt experienta si rezultatele obtinute. Fiecare persoana invata din greseli si isi doreste sa devina o persoana de succes in cariera sa, fie ca este cea de lider, fie ca este oricare alta.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.