„Bugetul este locul in care se vede un proiect castigator”

0

Iulian Basu lucreaza de opt ani in consultanta pe fonduri europene, a scris si a implementat proiecte cu finantare din fondurile UE si ale Guvernului Romaniei. Mai mult decat atat, colaboreaza si ca expert in evaluarea proiectelor implementate. Intr-un scurt interviu, expertul in fonduri europene vorbeste despre fonduri europene pentru incepatori, greselile implementatorilor, medierea in Romania si importanta participarii la forumul national de management de proiect, finantari europene si investitii.

Anul acesta, bifam alaturi de Iulian Basu a doua editie de colaborare la Conferinta Finantare.ro.

Conferinta Finantare.ro: Sunteti consultant pentru fonduri europene de opt ani si ati lucrat pentru clienti cu experienta, dar si pentru incepatori. Care ar fi cele mai importante trei idei pe care trebuie sa le stie un incepator in fonduri europene inainte de a aplica pentru un proiect?

Iulian Basu:
– In primul rand banii europeni se ramburseaza, nu finanteaza.
– Banii europeni nu ajung pentru toata lumea
– Banii europeni nu sunt pentru toata lumea.

C.F.: Totodata, sunteti si colaborator ca expert in evaluarea programelor si proiectelor cu fonduri europene. Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le identificati la implementatorii proiectelor?

I.B.: Ca sa continui ideile de mai sus, in primul rand, este important sa se aplice cu un proiect pentru care exista resurse pana la obtinerea rambursarii. Cheia unui proiect este ideea care urmeaza unei nevoi si in baza careia se formuleaza un obiectiv. Baza unui proiect este bugetul, acesta trebuie sa fie adaptat posibilitatilor celui care aplica si, in acelasi timp, trebuie sa fie acoperitor pentru toate activitatile propuse a se desfasura prin proiect. Din punct de vedere al evaluatorului, pot spune ca bugetul este locul in care se vede un proiect castigator. Cea mai mare greseala a celor care scriu proiecte e sa lase scrierea bugetului pentru ultimul moment si atunci apar necorelari si omisiuni si toata munca de pana atunci se naruie in ultima „noapte”. Tot legat de buget, e bine de stiut ca nu se acorda suplimentari la bugetul depus, dar este ok daca nu se cheltuiesc toti banii propusi in urma realizarii tuturor activitatilor, asadar e bine de pastrat intotdeauna o rezerva rezonabila.

Pentru a citi continuarea interviului, intrati pe site-ul conferintei.

Pentru a fi la curent cu noutatile, urmariti pagina noastra de Facebook!

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.