Proiectele transnationale sunt proiectele cu parteneri din mai multe tari care au ca scop elaborarea de metode, ghiduri, instrumente cu larga aplicabilitate si diseminarea de bune practici intr-o arie geografica care sa depaseasca granitele unei tari.
Importanta si frecventa acestor proiecte este in continua crestere avand in vedere tendinta de globalizare in tratarea problemelor majore ale omenirii si in special politica de finantare a Uniunii Europene pentru atingerea obiectivelor Lisabona-Gothenburg.
Astfel, in cadrul mai multor programe de finantare europene una din conditiile de eligibilitate ale unui proiect este aceea de avea parteneri din minimum 3 tari. Aceasta conditie minimala conduce la formarea unor parteneriate complexe care asigura complementaritatea cunostintelor si experientei necesare proiectului dar si o acoperire geografica extinsa.
Avantajele acestei abordari sunt multiple prin portabilitea rezultatelor si impactul proiectelor dar comporta si unele dificultati de implementare legate de deosebirile in cultura nationala a fiecarui partener, de diferentele de limbaj si terminologice si de canalele de comunicare.
In proiectele bazate pe parteneriat transnational partenerul principal incheie contractul cu finantatorul si isi asuma responsabilitatea pentru realizarea obiectivelor stabilite in propunerea de proiect selectata spre finantare si incheie acorduri de parteneriat cu celelalte organizatii implicate in proiect.
Vezi textul integral
Pentru cei care cauta serviciile unui trainer, Managementul-proiectelor.ro recomanda www.Traineri.ro.
Sursa: Finantare.ro