TVA redus la 9% pentru anumite produse si servicii – incepand cu 1 august

0

infiintari firme gazduire sediu social consultanta fiscala audit financiar contabilitate mentiuni Registrul Comertului Reinvent ConsultingIncepand cu 1 august, Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) si Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care activeaza in sectorul agricol vor achita o Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) de 9% pentru livrarea de produse folosite in productia agricola si pentru prestarile de servicii specifice acestui domeniu de activitate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cota de TVA va fi redusa de la 20% la 9% pentru livrarea celor mai importante produse utilizate in productia agricola, respectiv ingrasamintele, pesticidele, semintele si alte produse de aceasta natura, destinate insamantarii sau plantarii.

Totodata, TVA-ul de 9% se va aplica si pentru prestarile de servicii specifice acestui sector, precum aratul, semanatul, ierbicidatul, prasitul, greblatul, recoltatul, fertilizatul, balotatul etc.

Aceasta modificare fiscala este rezultatul promulgarii OUG nr. 32/ 2016 pentru completarea Legii nr. 227/ 2015 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aparuta in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie.

Citeste si: MICROINTREPRINDERI 2016: IMPOZIT PE VENIT SAU IMPOZIT PE PROFIT?

Prin scaderea cotei de TVA, de la 20% la 9%, se urmareste: stimularea persoanelor care desfasoara activitati in sistemul agricol, cresterea nivelului de accesibilitate la bunurile/ serviciile de tipul celor utilizate in acest domeniu, facilitarea de noi investitii in agricultura, derularea in conditii optime a programelor de investitii prin fondurile europene nerambursabile si sustenabilitatea sectorului agricol, in vederea atingerii obiectivelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Ce livrari de bunuri si prestari de servicii beneficiaza in acest moment de un TVA de 9%?

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod fiscal, s-au inregistrat mai multe modificari ale sistemului de cote de TVA utilizate pana atunci. TVA-ul standard a fost redus de la 24% la 20%, iar la anumite categorii de livrari de bunuri si de prestari de servicii s-au aplicat cote de TVA de 9%, respectiv de 5%.

In prezent, o cota de TVA de 9% se aplica pentru livrarea de:
– proteze si accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislatiei aferente. Exceptie fac protezele dentare scutite de taxa;
– produse ortopedice;
– medicamente de uz uman si veterinar;
– alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal;
– animale si pasari vii din specii domestice;
– seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor;
– produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele;
– apa potabila si a apei pentru irigatii in agricultura.

In plus, se vor supune unei cote de TVA de 9% agentii economici care desfasoara activitati precum:
– cazarea in sectorul hotelier sau al domeniilor de activitate similare, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
– serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, care nu intra in categoria berii la draft.

Reinvent Consulting, ajutorul tau de incredere!

Sprijinim mediul de afaceri prin consultanta online gratuita si articole economice referitoare la ultimele actualizari legislative, oferindu-ti totodata cele mai bune preturi de pe piata.
200 de lei, pentru infiintarea unui SRL-D;
650 de lei, pentru infiintarea unui SRL, cu Asociat Unic, in Bucuresti si Ilfov, precum si 769 de lei in celelalte judete ale tarii (sunt incluse taxele la Registrul Comertului, onorariul nostru si TVA);
1.000 de euro (plus TVA), pentru constituirea unui SA;
490 de lei, pentru infiintarea unui PFA in Bucuresti si Ilfov, respectiv 600 de lei pentru celelalte judete ale tarii (sunt incluse taxele la Registrul Comertului, onorariul nostrum si TVA).

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail [email protected]. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Website: www.reinventconsulting.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.