1. Nu te comporta ca un om politic. Afla de ce le pasa cu adevarat membrilor echipei tale. Ca si candidatii la presedentie, liderii de proiect trebuie sa gaseasca cuvintele declansatoare care ii pot motiva pe membrii echipei pe proiect. De ce le e cel mai frica oamenilor care lucreaza la proiect si de ce au ei nevoie pentru a avea succes? Ofera coordonare, gaseste cele mai noi si mai bune resurse si nu manipula, deoarece vor aparea conflicte si increderea ta va avea de suferit. Trebuie sa tii cont de politici: politica nu e nici buna, nici rea, e doar politica. Cheia e sa fii sensibil la politica, nu neaparat corect politic. Afla ce joc se joaca, si joaca-l mai bine ca oricine.
3. Nu fa comert cu puterea ta, dar ia in calcul toate interesele. In politica, se obisnuieste folosirea puterii pentru a influenta, scopul final fiind obtinerea de voturi. In proiecte, liderii trebuie sa gestioneze influenta, care inseamna capacitata de a genera rezultate prin colaborare, in contexte variate, fara a se folosi o autoritate directa. Liderii de proiect trebuie sa inteleaga importanta leadershipului autentic (construirea relatiilor adevarate, sincere, veritabile) si sa caute mereu sa alinieze interesele sale cu ale membrilor echipei pentru a ajunge la scopurile dorite.
Aceste 3 puncte „politice” sunt cruciale in a fi drumul unui lider de proiect de succes. Examineaza cele mai dificile situatii si vei gasi astfel mai multe probleme in aceste domenii.