Stimuli motivationali controlati de managerul de proiect – partea a II-a

0
munca_echipaIn prima parte a articolului, am vorbit despre primele trei aspecte asupra carora managerul de proiect are posibilitate de control si influenta: provocarile, recunoasterea si diversitatea aptitudinilor. In continuare, vom prezenta inca patru stimuli importanti in procesul motivarii.

Identitatea sarcinii. Oamenii trebuie sa stie la ce lucreaza – si care sunt sarcinile lor. Aceasta idee are relevanta, in special, pentru membrii echipei contractate pe un proiect. Managerul ar trebui sa ii ajute sa inteleaga munca lor in contextul intregului proiect. Fiind constienti de importanta muncii lor, oamenii isi vor schimba atitudinea si vor fi in permanenta atenti la calitatea rezultatelor oferite.

Semnificatia sarcinii. Evaluand importanta sarcinii lor individuale, cei care lucreaza la proiect isi vor pune cateva intrebari: Va fi vreo diferenta daca am sau nu succes? Va observa cineva daca am succes? Cam cat de importanta este munca mea, in tot acest proiect? Pe toata durata proiectului, imi fac doar sarcinile mele zilnice si atat? Membrii echipei trebuie sa stie daca efortul si performanta lor va contribui la succesul intregului proiect.

Autonomie. Profesionistii vor sa stie ce se asteapta de la ei – care sunt rezultatele livrabile? Ei nu doresc sa afle fiecare detaliu cu privire la modul in care isi vor duce munca la indeplinire. Oamenii, de obicei, sunt individualisti si doresc sa isi exerseze creativitatea. Ei vor libertate, independenta, discretie in programarea muncii lor si in determinarea procedurilor pe care trebuie sa le urmeze.

Feedback. Bine, rau, indiferent, profesionistii vor sa stie cat de eficienti sunt in munca lor. Sa acorzi atentie unui profesionist este un lucru motivant in sine. Sa ii spui cat de bun a fost, este chiar si mai motivant. Acorda-i un feedback, chiar si cand performanta este sub asteptari. Daca poti sa il convingi ca problema e la el, ii poti cere sa creeze un plan de actiuni pentru a rezolva respectiva situatie, imbunatatindu-si astfel performanta.

Trebuie retinut faptul ca managerii de proiect nu pot controla totul. Si chiar sa fie posibil acest lucru, e de dorit sa detinem controlul absolut? Cu siguranta, raspunsul variaza, de la manager la manager. Oricum, managerii trebuie sa stie ca pot avea influenta asupra aspectelor mentionate mai sus si pot imbunatati performanta individuala si colectiva, luand in calcul cateva reguli simple ale motivarii.

Sursa: pmtips.net
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.