Startup – un exercitiu de sinceritate cu tine insuti

0

„E important sa incepi, dar si mai important e sa incepi corect”

Ultimii ani au dus in Romania un val proaspat de antreprenori si tendinta este ca acest val sa nu se sparga de mal chiar repede. Cu toate acestea, desi suntem o tara in care din ce in ce mai multi dintre tineri isi doresc propria afacere, foarte putini dintre ei si actioneaza in directia aceasta. Motivele pentru trecerea la actiune, de la idee la afacere, sunt multiple si variaza de la lipsa de cultura antreprenoriala la greutatea identificarii oportunitatilor de finantare dar si instabilitatea mediului economic-social-politic romanesc. In plus exista si neincredere, in idea de afacere, in potential sau chiar in sine din partea tanarului viitor antreprenor.

Pasul acesta, al validarii ideii de afacere, nu este un lucru imposibil de realizat, e nevoie de sinceritate, sa fim obiectivi si sa cerem si parerile altora cand avem indoieli. Inainte de a incepe efectiv o afacere proprie cred ca e nevoie sa ne raspundem sincer la cateva intrebari, cum ar fi: ce stiu sa fac, ce imi place sa fac, ce isi doreste piata, ar plati clientii pentru produsul meu, cine ar fi competitia mea. Oferindu-ti raspunsuri corecte si reale la aceste intrebari nu vei transforma drumul spre succes intr-unul mai scurt, mai drept sau mai usor de parcurs dar macar vei evita aflarea raspunsurilor corecte intr-un mod mai dur. Foarte important, e nevoie sa fi pregatit sa ceri ajutor, adevaratii profesionisti sunt mereu pregatiti sa puna umarul la formarea noii generatii de antreprenori.

O unealta simpla dar eficienta pentru a analiza corect situatia poate fi si diagrama de mai jos. Poti dentifica astfel locul tau in piata, loc in care poti fi fericit si in acelasi timp sa faci si bani.

Cele mai des intalnite greseli apar cand oamenii iau in calcul doar 2 din cele trei cercuri atunci cand pornesc afacerea. Iar in aceste cazuri obtinem urmatoarele rezultate:

  1. Cand esti pasionat de un lucru, il faci si foarte bine, dar nu poti obtine bani din asta, se numeste hobby.
  2. Daca te pricepi la ceva, primesti si bani in schimbul acelei activitati dar nu te pasioneaza, de cele mai multe ori se numeste ca ai un job.
  3. Daca te pasioneaza ceva si poti sa faci bani din asta dar nu te pricepi, poti considera asta o dorinta. In cazul asta exista o veste buna, oricand poti invata. Si daca devi bun la asta, poate deveni urmatoarea ta afacere.

Cauta-ti locul in piata, traseaza un plan si actioneaza in baza lui. Si tine in minte faptul ca sunt sanse sa fie un esec si asigura-te ca e miscarea potrivita pentru tine. Vei avea libertate de decizie, nu va trebui sa ceri nimanui permisiunea, in acelasi timp insa vei avea 100% responsabilitate pentru actiunile tale si nu vor mai exista scuze. Da, sansele de a esua in primul an sunt mari, nu doar in Romania ci peste tot, dar o idee validata si analizata sincer creste sansele. Daca suntem siguri, doar frica ne poate opri sa incepem si tineti minte cuvintele lui Wayne Gretzky „Vei rata 100% din suturile pe care nu le tragi”

Asociatia „Centrul de Consultanta si Management al Proiectelor” EUROPROJECT (CCMP EUROPROJECT), in parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) si Blocul National Sindical (BNS), implementeaza in perioada 4 ianuarie 2018 – 3 ianuarie 2021 proiectul Antreprenor 2020, cod Mysmis 105025.

Proiectul Antreprenor 2020 este finantat in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020, apelul Romania Start Up Plus si are drept obiectiv incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil nonagricol in zona urbana din regiunea Sud Vest a Romaniei.

Fii antreprenor! Alatura-te si tu echipei „Antreprenor 2020”

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.