Scadere taxe Registrul Comertului – analiza Reinvent Consulting

0

Scadere taxe Registrul Comertului, analzia Claudiu Barbu Reinvent ConsultingAstfel erau intampinati, saptamana trecuta, „clientii” Registrului Comertului Bucuresti, de catre doua echipe de reporteri de la TVR, respectiv Digi 24. Clienti obisnuiti ai Registrului (avocati, consilieri juridici), dar si simpli antreprenori hotarati sa mai bifeze in lista experientelor personale ce trebuie neaparat traite.

Scadere taxe la Registrul Comertului – domnul Claudiu Barbu, director general al REINVENT CONSULTING, principalul furnizor pe aceasta piata, doreste sa formuleze un raspuns la aceasta intrebare.

Inainte, am dori sa ne expunem palmaresul, care ar putea sa catalogheze raspunsul drept unul mai avizat: 15.000 de clienti la nivelul intregii tari, peste 100 de societati infiintate in U.E, cateva zeci de societati infiintate in alte jurisdictii, 300 de societati cu datorii preluate si integrate Grupului, fapt ce a impus gestionarea unui pasiv de 200 milioane euro, peste 2.000 de salariati inscrisi pe statele lunare de plata ale Grupului REINVENT – date inregistrate la sfarsitul lui 2014 – dupa acest an, am renuntat la preluari, fiind invinsi de sistem.

Masura eliminarii taxelor a fost motivata ca o necesitate in incurajarea mediului de afaceri romanesc, si nu numai, unul dintre indicatorii care au impus-o fiind scaderea dramatica a numarului de societati infiintate. Sa ramai doar cu taxele de publicare in Monitorul Oficial, si sa spui ca astfel incurajezi si chiar indemni in procesul de infiintare a societatilor, este ca si cum ai spune ca vrei sa construiesti o autostrada cu cinci benzi in jurul intregului oras Otopeni, si asta doar cu banii obtinuti din parcarea aeroportului. Este o ineptie sa crezi ca lumea nu isi mai infiinta firme, pentru ca era prea scump; la fel de inept cum este sa sustii ca o societate comerciala poate supravietui cu un capital social de 200 de ron. Mai mult decat atat, ii mai invidiem si pe vecinii nostri bulgari, ca isi pot constitui o societate cu un capital de doar un euro; probabil ei au ramas inca la sistemul barter. Opinia noastra este ca, cine nu-si permitea sa infiinteze o societate cu vechile taxe, nu o sa-si permita nici sa suporte cheltuielile necesare cu inchiderea societatii si radierea acesteia, mai ales in cazul celor cu datorii, unde ai nevoie de lichidator – iar onorariile pentru acestia nu au fost eliminate. Si evident, statul va suporta aceste costuri din fondul reorganizat pentru lichidare, fond la care, intr-un final, tot noi cu totii contribuim.

Masura este benefica insa in maturizarea demersurilor antreprenoriale, unde este in continuare mult loc. Maturizarea se va face pe fondul unei inflatii de societati comerciale constituite la un simplu indemn la cafeaua de duminica dimineata: „Nu stiu ce sa mai fac! Cred ca o sa merg diseara in piata, iar maine ma duc la Registru sa imi mai deschid o firma.”

80% din societatile deschise intr-un an, isi inceteaza activitatea in primul an de activitate, iar din cele 20% ramase, alte 80% isi vor inceta activitatea in urmatorii doi ani. Acesta este procentul care ar trebui sa ne ingrijoreze cu adevarat, nu faptul ca nu mai dam bine in statistici la nivelul Uniunii Europene. Vestea buna este ca 80% dintr-un numar mai mare, inseamna tot timpul mai mult decat 80% dintr-un numar mai mic. Vestea proasta este ca noi suntem de parere ca acest procent de 80% va creste semnificativ pe fondul eliminarii taxelor si a naturii de divertisment pe care o capata procesul de infiintare a unei firme.

La capitolul eliminarii taxelor pentru inregistrarea diferitelor mentiuni de modificare a actelor constitutive, putem spune ca lucrurile stau putin diferit. In general, aceste mentiuni sunt realizate de catre antreprenorii care au rezistat pe piata, si care simt o lehamite ori de cate ori vine cineva sa le ceara un ban pentru niste obligatii pe care trebuie sa si le indeplineasca. Acum, aceasta lehamite a cam disparut. Mai ales in cazul in care ai doua-trei societati, si un numar mai mare de modificari de realizat: incepand de la faptul ca trebuie sa iti inregistrezi noile date ca urmare a expirarii CI-ului; ca trebuie sa iti schimbi sediul social de la bloc, pentru ca tocmai ce a aflat o baba ca in bloc cineva a devenit patron, si a solicitat ca la intretinere sa fie trecute 25 de persoane, desi tu de cand ti-ai deschis firma, nici sambata nu mai ajungi pe acasa; ca trebuie sa iti inchizi un punct de lucru de unde ai pierdut garantia pentru chirie, pentru ca nu ai reusit sa apreciezi corect vadul, dar pentru ca esti insistent, iti deschizi un alt punct de lucru, de data asta cu mai multe sperante. Reducerea taxelor, in sensul pastrarii doar a celor pentru publicarea in Monitorul Oficial, poate fi cu adevarat o gura de oxigen. Una mica, ce este drept, insa este oxigen. Ce trebuie sa retinem este faptul ca toate aceste operatiuni, implicit administrarea institutiilor care le gestioneaza, sunt generatoare de costuri. Faptul ca ele se redistribuie nu inseamna ca se si evapora – din nou, tot noi le suportam.

Daca urmarim reportajul (http://m.digi24.ro/stiri/economie/birocratia-excesiva-descurajeaza-antreprenorii-din-romania-670201), il observam pe Cosmin, pasionat de gastronomie, care in data de 10 decembrie 2016, decide sa ia haturile in maini, si sa isi deschida pe cont propriu o firma de patiserie. Cand spunem pe cont propriu, ne referim la faptul ca intreprinde singur aceste demersuri. Insa are surpiza sa constate in data de 14 februarie ca mai trebuie sa astepte „inca o luna, pentru a-si vedea visul implinit”. Intr-adevar, daca sa infiintezi o societate dureaza trei luni, atunci in mod sigur este vorba de un vis.

Dar draga Cosmin, noi iti spunem ca o societate poate fi infiintata, si teoretic si practic, in 3 zile lucratoare. Daca ar fi sa vorbim de statisticile practice, acestea arata ca se pot infiinta real in 4-5 zile lucratoare, din momentul in care efectiv iei initiativa pentru infiintare. Daca vii la Reinvent Consulting si spui ca te grabesti sa iti deschizi o societate comerciala, atunci in trei zile lucratoare dosarul este finalizat. Daca vii la noi luni dimineata si ne spui ca te super-grabesti, atunci miercuri la pranz, in aceeasi saptamana a aceluiasi an, poti deja incasa bani in contul societatii. Daca real termenul este de 4-5 zile, cu tot cu depunerea capitalului social, iar tie iti ia, pe cont propriu, trei luni sa o infiintezi, da-mi voie sa-ti spun ca nu prea este cazul sa te plangi ca este prea multa birocratie, si in nici un caz una la Registrul Comertului. Avand o experienta extrem de bogata si diversificata in contactul cu toate institutiile statului, putem afirma faptul ca Oficiul National al Registrului Comertului (O.N.R.C.) este una dintre cele mai eficiente institutii din tara noastra. Si nu, nu le facem reclama, cu atat mai mult cu cat avem cateva divergente cronice la nivel de entitati, insa acesta este adevarul: modul in care se organizeaza si se reorganizeaza de fiecare data, poate fi un exemplu de urmat pentru multe autoritati.

Reinvent Consulting percepe un onorariu mediu de 190 RON pentru un dosar. Timpul alocat este in general de aproximativ 4 ore: consultanta initiala, redactare acte, intalniri ulterioare, depunere capital, depunere dosar acte firma la Registru, ridicare acte de la Registru, predare certificat de inmatriculare catre client. Daca patru ore din timpul tau, nu valoareaza 190 RON, atunci iti recomandam cu toata sinceritatea sa iti reconsideri intentia de a intra in antreprenoriat. Si vorbim de 4 ore, doar in conditiile in care stiii ce ai de facut. Dar cand iti infiintezi o firma in 3 luni, atunci ai sarit demult de norma de 4 ore. Ne permitem acest onorariu, tocmai pentru ca avem un proces automatizat, iar numarul de dosare depuse intr-o zi, este unul considerabil, prin ajutorul celor 15 consultanti permanenti pe care ii avem, pe linie juridica si financiar-contabila.

Draga Cosmin, daca fiecare mai stie sa coaca un chec sau unii chiar merdenele acasa, asta nu inseamna ca trebuie sa avem si pretentii pentru a participa la Master Chef. Noi inca mai credem in diviziunea muncii si in specializarea la care poate sa conduca; si poate ca ai face bine sa incepi sa crezi si tu in ea, pentru ca afacerea ta sa aiba un viitor, iar lumea sa nu manance placinte doar acasa. Daca insisti sa realizezi de fiecare data procedurile de la Registrul Comertului sau sa iti creezi singur planul de arhitectura al unei cladiri pe care intentionezi sa ti-o construiesti, inseamna fie ca ai tendinte usor masochiste, fie ar trebui sa renunti la patiserie si sa intri in lumea celor care deslusesc hatisurile birocratiei. Gandeste-te numai cate noutati ai putea impune, si ce avantaje ti-ai crea in fata concurentei, daca ti-ai folosi timpul pentru pasiunea pe care o ai! Iar acum, gandeste-te, daca intr-adevar 190 RON meritau sa pierzi trei luni pentru ceea ce trebuia sa dureze doar trei zile!  Un vechi proverb spune ca „lumea nu stie ceea ce nu stie”!

Suntem convinsi ca avem mai multa experienta in infiintarea transfrontaliera a unor entitati juridice, decat numarul de intervievati in statisticile realizate de catre diferite organizatii care probabil, nu ca ar dori sa discrediteze intr-un fel, dar cu siguranta urmaresc doar sa produca un senzational negativ.

Dintr-o statistica, facuta probabil pe baza unor indicatori preluati din ziare pustiite in continut, aflam ca timpul de infiintare a crescut la 12 zile. Noi, din fericiere, nu am reusit sa aflam acest lucru pana acum. Mai mult decat atat, din aceeasi sursa, se precizeaza faptul Romania a urcat pe locul 62 in lume, de la locul 34 privind procedura de infiintare a unei societati. In mod sigur, spunem noi, are in fata tari precum Mozambic, Botswana si Zimbabwe, iar tarile europene sunt si mai in urma. Din statisticile proprii, bazate pe o experienta de peste 15 ani in acest domeniu, si de peste 10 ani sub marca Reinvent Consulting, putem afirma ca Romania se afla in primele trei locuri din Uniunea Europeana, ca si eficienta in procedura de infiintare si apoi de utilizare a unei societati comerciale. Iar procedura de obtinere a codului de tva la noi in tara (desi absolut neconstitutionala) este un mic pamflet pe langa epopeele din alte tari U.E. Degeaba in Anglia, iti infiintezi o societate intr-o singura zi, daca nu o poti utiliza in conditiile in care esti cetatean strain. Daca nu ai rezidenta in afara, nu ai nici o sansa sa iti folosesti societatea deschisa tot in afara. Probabil pentru ca incearca sa impiedice sub orice forma sa le iasa capital din tara. Si atunci ne intrebam, retoric, daca la noi este atat de usor sa iti infiintezi o societate si chiar sa o si folosesti imediat dupa, o fi pentru ca trebuie sa iasa capitalul in afara?!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting activeaza de peste 10 ani pe piata de consultanta juridica, fiscala si comerciala, oferind servicii complete de business : infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM,  serviciul de gazduire de sedii sociale. si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail  [email protected]. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Sursa: www.reinventconsulting.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.