Sa mai asteptam sau sa obtinem certificarea acum?

1

Educatie Managementul Proiectelor„Sa obtin certificarea acum sau sa mai astept pentru cand voi avea mai mult timp liber pentru studiu? Obtinerea certificarii implica costuri ridicate, este posibil sa nu se merite investitia? Am studiat dar am picat examenul, ce fac acum? Obtinerea unei certificari are un impact real asupra carierei mele sau este doar o alta diploma de pus la dosar? Nu sunt sigur, care certificare si de la care asociatie profesionala ar fi mai potrivita pentru mine?” Acestea sunt intrebari ce sunt frecvent puse de catre cei care sunt inclinati sa parcurga drumul pentru obtinerea unei certificari in Managementul Proiectelor. Sunt intrebari la care trebuie sa le gasim si raspunsuri pentru a fi siguri ca vom lua decizia corecta pe viitor in ceea ce priveste evolutia noastra profesionala.

In primul rand, avantajele unei certificari in managementul proceselor sau managementul proiectelor consta in urmatoarele aspecte:
• Dobandim un titlu cu recunoastere internationala la nivel global;
• Ne calificam in baza unor standarde recunoscute la nivel international de catre profesinisti, practicieni si angajatori de top;
• Abilitatatile si competentele noastre de a conduce, de a contribui la realizarea unui proiect, sunt confirmate de catre o asociatie profesionala recunoscuta la nivel international;
• Bagajul de cunostinte acumulate in urma procesului de obtinere a certificarii, sunt puncte noi de sprijin ce pot sta la baza viitoarelor decizii.
• Ne este asigurat unui avantaj competitiv in consolidarea si dezvoltarea carierei.

Dar in ciuda avantajelor ce le aduce o certificare, intrebarile expuse mai sus sunt frecvent intalnite si pot sa ne impiedice sa obtinem certificarea mult dorita si implicit cariera la care aspiram. Prin urmare, vom incerca sa gasim si raspunsuri la acele intrebari.

Sa obtin certificarea acum sau sa mai astept pentru cand voi avea mai mult timp liber pentru studiu?
Indiferent ca suntem la inceput de cariera sau dorim sa intarim pozitia pe care ne aflam, insusirea unor noi cunostinte de Managementul Proiectelor ne ajuta sa dezvoltam proiecte cu o rata de succes mai mare. Daca ne dorim sa profesam ca manageri de proiect, recomandat este ca incepand de astazi sa avem idee despre cum putem sa ne distribuim resursele. Obtinerea unei certificari putem sa o tratam ca pe o provocare personala si ca pe un proiect nou. Prin urmare, momentul pentru a face primii pasi in vederea obtinerii unei certificari, este acum. Aduna-ti toata informatia necesara, planifica timpul si bugetul personal si porneste la drum. Fa primii pasi acum, astazi! Astazi este ieriul ce maine nu va mai fi iar tratarea obtinerii certificarii ca pe un proiect in sine poate sa scoata la suprafata calitatile tale de manager de proiect.

Obtinerea certificarii implica costuri ridicate, este posibil sa nu se merite investitia?
Avand in vedere nivelul mediu de salarizare din Romania, raportat la costurile ce le implica obtinerea unei certificari, rentabilitatea unei certificari variaza in functie de obiectivele personale stabilite pentru viitorul carierei. Totul depinde de cat de departe dorim sa avansam in domeniul Managementului de Proiect. Daca doar dorim sa imbogatim CV-ul cu o pata de culoare, cu gandul ca poate pe viitor prinde bine, atunci s-ar putea sa fie suficient doar un curs de scurta durata de tip CNFPA. Acolo unde o persoana urmareste sa profeseze la un nivel din zona midle spre top level, intr-o companie unde proiectele sunt o prezenta constanta, acolo unde termenele limita sunt reale, unde intradevar exista echipe ce au nevoie de un manager de proiect competent si unde se adauga si mediul de lucru international, atunci este recomandat ca acea persoana sa stapaneasca bine spre foarte bine cunostinte reale din Managementul Proiectelor. Aceasta persoana, pentru a-si asigura performanta la locul de munca, este recomandat sa obtina si o certificare in managementul proiectelor, certificare ce ii poate dezvolta si sublinia cunostintele, experienta si competentele in dezvoltarea proiectelor.

Prin urmare, investitia intr-o certificare devine rentabila in functie de performanta ce dorim sa o atingem si profunzimea la care dorim sa ajungem in domeniul Managementului de Proiect. Asa ca, o prima intrebare la care ar trebui sa gasim un raspuns ar fi: „Imi doresc cu adevarat sa profesez ca Manager de Proiect sau sunt mai potrivit pentru alta ocupatie?”

Am studiat dar am picat examenul, ce fac acum?
Simplu, resustinem examenul! Dar de ce l-am picat in primul rand? Nu am tratat certificarea cu suficienta seriozitate, nu am alocat suficient timp studiului, am programat sustinerea examenului prea repede? Inainte de a sustine examenul din nou, ar trebui sa parcurgem din nou zonele de studiu din managementul proiectelor unde consideram ca nu am inteles corespunzator informatia sau unde apreciem ca avem lacune. Faptul ca am picat examenul ar trebui sa reprezinte un mare semn de intrebare pentru noi legat de ceea ce stim si ceea ce nu stim din zona managementului de proiect.

Obtinerea unei certificari are un impact real asupra carierei mele sau este doar o alta diploma de pus la dosar?
Daca suntem la inceput de cariera este recomandat sa ne implicam in proiecte cat mai diverse si cat mai complexe pentru a dobandi o experienta practica in ceea ce inseamna Managementul de Proiect. Oportunitatile cele mai diverse fiind prezente pe perioada studentiei, universitatile in mod constant organizeaza diverse proiecte in cadrul carora implicarea studentilor este incurajata si bine venita. Dezvoltarea experientei practice fiind un prim pas recomandat oricarui tanar ce face primii pasi in zona managementului de proiect iar mai tarziu obtinerea unei certificari fiind o confirmare si o subliniere a implicarii tanarului si dorintei acestuia de a-si dezvolta o cariera in directia managementului de proiect. Prin urmare, obtinerea unei certificari are un impact real asupra carierei cu conditia ca cel care a fost certificat, sa faca uz real de acea certificare.

Nu sunt sigur, care certificare si de la care asociatie profesionala ar fi mai potrivita pentru mine?
Cei care-si pun aceasta intrebare sunt adesea la inceputul carierei lor profesionale in domeniul Managementului de Proiect iar in functie de experienta si cunostintele detinute pana in acest moment, cel mai frecvent ajung sa aleaga o certificare de tip entry level sau de nivelul urmator. Pentru aceste persoane sunt recomandate certificarile de nivel D si C de la IPMA sau certificarile CAPM si PMP de la PMI. Acestea fiind certificarile cele mai cunoscute.

Indiferent de pregatirea si experienta detinuta in momentul de fata, alegerea unei certificari potrivite are o importanta deosebita in domeniul managementului de proiect, ea reprezentand o recunoastere a capacitatilor, cunostintelor si competentelor unui specialist in domeniu, fiind o alegere pozitiva pe ceea ce inseamna dezvoltarea profesionala a practicianului/profesionistului din domeniul Managementului de Proiect.

Numarul persoanelor din Romania ce au fost certificate pe parcursul ultimilor ani a fost intr-o continua crestere, la fel si numarul celor care au fost incadrati in munca pe pozitia de „manager de proiect”. Avand in vedere implicarea asociatiilor profesionale din Romania, prin intermediul membrilor, in cadrul evenimentelor si proiectelor dezvoltate de mediul privat, sunt observabile tendinte clare de maturizare a Managementului de Proiect romanesc iar pentru cei care doresc sa-si dezvolte o cariera in aceasta directie, obtinerea unei certificari devine un obiectiv serios de luat in calcul.

Informatii suplimentare legate de certificari sunt disponibile in cadrul sectiunii Instruire a site-ului Managementul-Proiectelor.ro.

Share.

Un comentariu

  1. Acum cativa ani, am fost pusa in situatia de a da examen pentru o certificare.

    Acestea au fost intrebarile pe care mi le-am pus si eu, in ciuda a aproape 4 ani de experienta in project management si a 3 semestre de cursuri de specializare… si sa stiti ca primul examen l-am picat. Am avut emotii, iar sistemul informatic m-a speriat putin. Dupa cateva zile am mers si am dat din nou examenul si l-am luat.

    La ce mi-a folosit? Pai, e foarte utila o certificare in special cand participati la licitatii cu institutii de stat locale (primarii si consilii judetene), pentru ca poate fi o conditie de acces, ce-i drept restrictiva si injusta, dar asta este viata.

    Eu incurajez pe oricine doreste sa isi imbogateasca CV-ul, dar si bagajul de cunostinte in domeniul project managementului, sa obtina o certificare.

    Melania

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.