Rolul managerul de proiect si abilitati specifice

0

project managerUltimele tendinte in domeniul proiectelor ne arata rolul decisiv al managerului de proiect. Provocarile date de realitate, piata si competitivitatea duc la exigentele actuale ale acestei meserii care se reinventeaza.

Managerul de proiect trebuie privit ca o meserie vocationala si nu doar ca o banala functie intr-o schema integrata de roluri, pentru ca asa prevede fisa postului sau organigrama. In sistemul clasic romanesc, viziunea acestui rol este de a fi un bun executant tehnic cu tendinte de extindere si in domeniile non-tehnice. Diversitatea domeniilor prin care se aplica sistemul de management al proiectelor nu mai poate impune celebrele retetare cu „doar asa se face”.

Nevoia de dezvoltare durabila corelata cu identificarea problemelor si a cauzelor acestora impune o cunoastere multidisciplinara, avand aplicabilitate intr-un timp mai lung in domeniul economic, social, tehnic, dar si interuman.

Numeroasele organizatii care aplica ideile si principiile sistemului de management semideschis prin care oamenii sunt priviti ca „fiinte umane” (human beings) reusesc sa creeze noi directii de dezvoltare ale acestui domeniu atat de vast al managementului proiectelor. Astfel, managementul de proiect a capatat un rol mult mai important in schema de functiuni ale firmelor ce doresc sa dezvolte noi idei sau concepte.

Prin implicarea managementului proiectelor in prima faza de initiere a managementului de proiect s-au constatat imbunatatirea proceselor de implementare si obtinerea indicatorilor de performanta si calitate.

Situatiile cand managerul departamental, de obicei cel financiar, ii spune managerului de proiect „lasa-mi oamenii in pace”, incep sa devina din ce in ce mai rare in firmele si companiile ce pun accent pe dezvoltare si creativitate.

Cresterea influentei managerului de proiect se manifesta prin sprijinirea acestuia de catre conducerea firmei, dar si prin capacitatea acestuia de a motiva si convinge pe ceilalti.

Abordarea eficienta si durabila consta si in cooperare, relationare si creearea unui climat care sa ofere raspunsuri sau solutii la nevoile profesionale, nerecurgand la celebrul „management autoritar impus” cu masuri pugnitive pentru a instala frica si a gestiona temerile oamenilor.

Managerii de proiect pot fi sisteme de generare umana ce coordoneaza energiile atat de necesare firmelor in a se dezvolta pe o piata din ce in ce mai selectiva. Astfel, managerul de proiect din zilele noastre poate fi descris ca un specialist in care formarea sa de baza poate fi un domeniu de inginerie specializata sau o alta meserie din domeniul proiectului.

Selectionarea managerilor de proiecte este un proces dificil deoarece, dincolo de unele caracteristici generale pentru a realiza aceasta functie, sunt si elementele de specificitate date de domeniile in care se inscriu aceste proiecte, de institutie finantatoare, de restrictii etc.

 Daca ne referim la caracteristicile generale, despre care am mai amintit anterior, sunt de subliniat:

  • Capacitatea de a motiva oamenii si de a determina un climat de succes;
  • Forta pregatirii si competitie demonstrate practic (decizii clare si precise, entuziasm, incredere in colaboratori etc.)
  • Grad ridicat de receptivitate si realism;
  • Capacitatea de a aduna si evalua datele relevante despre proiect;
  • Nivel de pregatire, de regula de generalist, avand drept fundamentala pregatirea in domeniul de manifestare al proiectului.

Articol scris de Richard Simioniuc – trainer Extreme Training

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.