Revolutionarea leadershipului

0

Stilul de conducere al managerilor de la inceputul anilor 1900 se baza pe inocularea sentimentelor de teama in randul angajatilor. Dar in scurt timp acesti sefi au ajuns la concluzia ca este multe mai avantajos sa inceapa sa construiasca un mediu motivant, bazat pe colaborare.

Tot mai multe studii in domeniul mobilitatii pietelor economice internationale indica ca organizatiile din toata lumea se confrunta cu o piata aflata in permanenta schimbare, cu actionari mult mai atenti, cu clienti tot mai bine informati si cu o tehnologie aflata in continua schimbare. Tot mai multe organizatii se restructureaza astfel incat sa reuseasca sa faca fata acestor provocari. Succesul lor depinde foarte mult de calitatea stilului de management, nu numai la nivel de top management.

Liderul secolului al 21-lea

Dezvoltarea aptitudinilior de lider necesita mai mult decat un simplu training in acest sens. Este necesara o revolutionarizare a gandirii marii majoritati a actualilor lideri. Nu numai ca liderii din ziua de azi trebuie sa aiba aceiasi viziune asupra organizatiei, dar trebuie sa isi inspire angajatii. Viziunea este o imagine mentala clara a organizatiei atunci cand si-a implinit misiunea si de cele mai multe ori aceasta misiune se dezvolta pe parcurs. Liderii trebuie sa isi insuseasca viziunea si sa imbratiseze schimbarea pentru a-i face pe altii sa adopte aceasta viziune.

Directorul programelor educationale de la Universitatea Harvard, Ronals Heifetz, mentioneaza ca liderii noii generatii ar trebui sa atraga atentia asupra schimbarii fara sa se promoveze pe ei insisi.

Invatarea continua este o alta dovada a competentei viitorilor lideri. Heifetz afirma ca sentimental de „aroganta” trebuie sa dispara. Nu este suficient pentru un lider sa creada ca detine toate cunostiintele, toate informatiile si toate datele de care are nevoie. Intr-o lume aflata in continua schimbare, cu cat ai mai multe cunostiinte de valorificat si de raspandit, cu atat vei fi un lider mai bun.

A fi unul din liderii noii generatii presupune cunoasterea unor notiuni precum sa sti cand sa te retragi si cand sa te reinventezi. Leadershipul este dificil si stresant. Este vital pentru noii lideri sa se a€œreenergizezea€ atunci cand este cazul. Este foarte important sa ai un partener/ coleg / prieten de incredere care sa te ajute sa reduci sau sa balansezi stresul si starile de confuzie generate de multitudinea activitatilor.

Atribute pentru cei care conduc fara autoritate

Schimbarile revolutionare care au loc la nivelele inalte trebuie sa se produca in aceiasi masura si la celelalte nivele inferioare. Intreaga abilitate a organizatiei de a adopta schimbarea este componenta dominanta catre succes. Daca esti un lider aspirant care incearca sa isi croiasca drumul in varf, iata cateva sugestii referitoare la ce trebuie sa iti cultivi inca de pe acum:

– flexibilitatea;
– cresterea simtului urgentei;
– creativitatea;
– deschiderea pentru invatare;
– atitudinea „Ce pot sa fac pentru tine?”
– puterea de a gestiona starile de stres si confuzie;
– dezvoltarea unei gandiri in termeni de echipa si parteneriat.

Asa ca indata ce ai terminat de citit acest articol, mareste-ti eforturile de a te transforma intr-un adevarat lider al zilei de maine. Astfel, atunci cand va veni momentul, vei avea abilitatile dinamice necesare pentru a ghida compania din care faci parte in directia cea buna.

Sursa: 3ner.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.