Regim distinct de raportare financiara pentru microintreprinderile din Romania

0

raport-financiarMicrointreprinderile din Romania vor beneficia de sistemul de raportare financiara simplificat, dupa normele Uniunii Europene. Desi introducerea sistemului este optionala pentru statele membre, Romania a ales introducerea acestuia in scopul diminuarii cheltuielilor si simplificarii procedurilor administrative.

Noua Directiva europeana contabila, prevede intocmirea unui bilant si al unui cont prescurtat de profit si pierdere. Situatia va fi prezentata conform acestei directive intr-o forma scurta si sintetizata.

Microintreprinderile sunt societatile care, la data bilantului nu depasesc doua din cele trei criterii:

  • total active de pana la 350.000 euro;
  • cifra de afaceri neta de pana la 700.000 euro;
  • numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar de cel mult 10.

Ministerul Finantelor Publice, estimeaza ca, 94% din operatorii economici care fac raportari, vor beneficia de simplificarile introduse la nivel comunitar.

Persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare al unei societati-mama cu sediul in Romania cat si organizatiile fara scop patrimonial care primesc finantari din fonduri publice, sunt excluse din categoria entitatilor obligate sa-si auditeze situatiile financiare anuale.

Proiectul de OUG, reglementeaza posibilitatea de a intocmi un raport unic al administratorilor, atunci cand o societate are obligatia sa intocmeasca si situatii financiare anuale consolidate pe langa cele individuale.

Sursa: capital.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.