Daca cititi aceste randuri, ati scapat cu viata de sfarsitul lumii si de stresul sarbatorilor de iarna. Prin urmare, ati trecut cu bine de aceste momente importante. Am pornit la drum in noul an, cu proiecte noi in gand, cu planuri noi, cu obiective noi, cu strategii si dorinte mai mari si mai ambitioase. Chiar daca trecerea in noul an a fost una usoara si inevitabila, continuarea activitatii pe parcursul anului s-ar putea dovedi a fi cu nabadai.
Atat din cauze ce tin de mediul intern al organizatiei in care se realizeaza proiectele cat si din cauze externe (instabilitate politica, schimbari legislative, etc.), proiectele pot sa devina un mediu de munca foarte solicitant, poate chiar si sursa de stres. Este posibil ca efortul ce trebuie depus in cadrul proiectului, sa fie intens, activitatile pot fi solicitante iar timpul, bugetul si celelate resurse pot fi limitate. La care, daca adaugam si o echipa neinchegata, acest mediu de lucru devine izvor neintrerupt de stres si suparare.
Prin urmare, managerii de proiect trebuie sa aibe legaturi puternice cu proiectul ce-l realizeaza, iar dedicarea acestora este recomandat a fi de tipul „trup si suflet” pentru a putea realiza obiectivul final. Dar avand in vedere cele mentionate, in cadrul muncii depuse de managerii de proiect, se infiripeaza incet dar sigur si stresul. Stres ce poate sa erodeze din buna desfasurare a activitatii ce o depun.
In functie de tipul personalitatii noastre, situatia poate fi stresanta. Planificarea intr-un mod proactiv ne poate scapa de o parte din problemele ce le intalnim. Dar nu trebuie sa nu uitam ca, atunci cand se impune, disponibilitatea noastra de a reactiona la schimbari, trebuie pastrata.
Exista voci care sustin ca fiintei umane nu-i place schimbarea, iar reactia tipica la o astfel de schimbare permanenta este senzatia de stres. Pentru a face fata stresului din cadrul proiectelor putem face apel la mai multe mecanisme de control al acestuia:
- inclinatia naturala spre calmitate si dezinvoltura – cei care se regasesc in aceste cuvinte sunt cei mai norocosi, ei trateaza lucrurile cu un calm natural si o rabdare innascuta si este recomandat ca si noi, sa ne dorim, sa atingem aceasta inclinatie;
- destinderea prin exercitii fizice si sport regulat – este recomandat acest mecanism daca in genere realizam munca de birou intensiv, in acest fel ne pastram sanatatea fizica si eliminam toxinele din corp dar ne si detaseaza mintea fata de munca si rutina zilnica;
- comunicarea cu apropiatii si colegii – oricat ar parea de banala, comunicarea cu cei din jurul nostru poate sa ne salveze de momentele dificile intalnite in cadrul proiectelor, destainuirea si incercarea de a gasi o rezolvare si cu ceilalti poate fi o solutie antistres pentru multi dintre noi deoarece nu sunt putine cazurile unde din varii motive se omite comunicarea cu cei din jur;
- alimentatie sanatoasa – aproape cu siguranta, a trebuit sa petreceti la un moment dat mai multe ore de cat era necesar la birou. Pentru a nu pune in pericol sanatatea este important ca atunci cand proiectul este solicitant, alimentatia sa fie sanatoasa si sa contina legume, fructe si lactate.
Lista ramane deschisa iar oricare ar fi varianta aleasa, oricat ar parea de banale, daca stresul va afecteaza, cele mentionate mai sus sunt importante deoarece ne ajuta sa ne mentinem corpul la un nivel crescut de sanatate si mintea (in special) la „parametrii normali” si cu o gandire pozitiva. Este important sa stim ca stresul trebuie sa-l stapanim noi insine si ca este de evitat sa-l manifestam in fata echipei noastre de proiect. Membrii echipei de proiect adesea vor cere ajutor managerului de proiect, atunci cand problemele apar, iar un manager de proiect vizibil stresat nu le va oferi un sentiment de siguranta. Va accentua incertitudinea ce-si va face simtita prezenta in cadrul proiectului la un moment dat.
Este important sa stim ca-i natural ca problemele sa apara pe parcursul proiectului si nu trebuie sa ne simtim stresati daca lucrurile merg rau din cand in cand. Fie ca lucram la un proiect software, intocmim cereri de finantare, avem parte de audituri, am iesit din grafic, bugetul este mic, echipa este inclinata mai mult sa se certe decat sa lucreze, etc., tratarea acestor probleme cu calm, fara a pierde imaginea de ansamblu, rezultatul final fiind redresarea unor situatii dificile, este semnul inaltei competente, in materie de management de proiect, si un lucru pe care oamenii il pretuiesc foarte mult.
Indiferent cat de accentuat este stresul in cadrul proiectului, trebuie sa nu uitam ca nu este sfarsitul lumii daca ceva nu a mers bine. Sfarsitul lumii l-am trait deja, a fost, a trecut… 🙂