Puterea managerului de proiect

0
puterePuterea este adesea definita ca si capacitatea de a influenta jucatorii-cheie in procesul de luare a deciziilor pentru atingerea unui scop. Cu alte cuvinte, puterea inseamna sa poti obtine ceea ce vrea.

Managerii de proiect se pot simti adesea lipsiti de putere, spre deosebire de un manager functional care poate face angajari si concedieri. Cu toate astea, ei nu sunt chiar atat de lipsiti de putere precum isi imagineaza. Potrivit teoreticienilor John French si Bertram Raven, exista cinci surse diferite de putere. Fiecare se aplica in proportii diferite managerului de proiect.

Puterea coercitiva. Instrumentul principal al puterii coercitive este frica. Aceasta putere implica provocarea pedepsei. Managerii de proiect au, de regula, putina putere coercitiva. Privind intr-un sens mai restrans insa managerii de proiect pot evita atribuirea de sarcini anumitor persoane, invitarea la intalniri, sau chiar comunicarea.

Puterea recompensarii. Aceasta putere foloseste instrumentele financiare pozitive si/sau pe cele non-financiare. Celor mai multi manageri de proiect le lipseste puterea folosirii stimulentelor financiare. Oricum, cu toate astea, ei pot oferi feedback managerilor functionali privind performantele indivizilor, ceea ce poate reprezenta o baza pentru cresterea salariala a acestora. Managerii de proiect pot plati, de asemenea, pentru formarea angajatilor. Dintr-o perspectiva non-monetara, ei pot recompensa oamenii prin acordarea de taskuri de o mare importanta si vizibilitate, precum si prin implicarea lor in procesul de luare a deciziilor.

Puterea legitima. Puterea legitima este autoritatea acordata de institutie. Cu alte cuvinte, puterea aceasta confera dreptul managerilor de a „ordona” oamenii, avand intreaga sustinere a institutiei. Managerilor de proiect le lipseste, de regula, aceasta putere si de aceea trebuie sa apeleze la alte surse. Cu toate acestea, pot avea si putere legitima daca obtin sprijinul politic al unui puternic senior manager.

Puterea expertului. Aceasta putere se bazeaza pe cunostintele certificate, expertiza si educatia unei persoane. Managerii de proiect sunt adesea alesi pentru aceste caracteristici si castiga o putere considerabila din acesta perspectiva. Singura problema e ca managerii de proiect devin adesea concentrati doar pe un singur domeniu, esuand in a vedea imaginea de ansamblu si alte aspecte-cheie. In plus, ei au putere pe o perioada limitata de timp.

Puterea referintei. Se bazeaza pe trasatura / caracteristica unei persoane. Acesti manageri de proiect au anumite caracteristici care ii conving pe oameni sa apeleze la ei. Un exemplu concludent pentru acest tip de putere este carisma.

Sursa: pmtips.net
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.