Project Managementul in Constructii fata in fata cu criza

0
marius_gaitan2.jpgscris de Ing.  Marius GAITAN
PM Consultant & Civil  Engineer
EUROPROIECT ESTATEAlinierea fortei de munca cu businessul si Obiectivele Proiectelor a devenit o adevarata provocare. Discutiile despre strategia de business, despre cite proiecte executam cu autoritati contractante publice si cite private, modul cum contribuie proiectele la succesul pe termen mediu si lung al organizatiei au ajuns sa fie subiectele cotidiene de discutie.

Pe de alta parte, pe piata vest-europeana si in SUA, din ce in ce mai multe companii adopta modelul „Hollywood Studio” pentru un procent din ce in ce mai mare dintre specialisti. In acest scenariu, este formata rapid o echipa de experti care sa execute obiective bine stabilite iar dupa finalizare echipa este desfiintata. Aceasta abordare flexibila inseamna ca orice companie poate avea acces la cele mai bune talente, sa le utilizeze intern expertiza pentru cerintele oricarui proiect.

In fata recesiunii economice , acest model devine mai atractiv deoarece el permite organizatiilor sa reduca overheadul si sa ramina agili in fata schimbarilor rapide din mediul de business. Companiile care au investit mult timp din greu in staff , puse in fata obiectivelor turbulente de „mentinere a stabilitatii” sunt rau pozitionate in aceste vremuri tulburi. Chiar si dupa iesirea din recesiunea economica, companiile vor putea recunoaste nivelul de agilitate si performanta pe care l-au atins alegind varinata cistigatoare a momentului. Dar asta inseamna a te adapta rapid la schimbare.Este destul de dificil sa gasesti resursele de care ai nevoie atunci cind le cauti numai pe piata locala. Desi dorinta concentrarii businessului intr-un singur office este naturala, trebuie sa acceptam faptul ca utilizarea resurselor dispersate poate sa creasca productivitatea. Nu exista dubii asupra faptului ca exista beneficii atunci cind lucrezi intr-o proximitate restrinsa. Exista insa ceva emotii in utilizarea unei echipe dispersate, pentru ai carei membri locul de munca este „locul de unde fac ceva nu locul unde merg la serviciu”. Globalizarea si colaborarea pe Internet fac posibil ca organizatiile sa acceseze de la distanta (remote) resurse importante, putind actiona in comun la procesarea datelor. Utilizind tehnologii colaborative si talente educate sa colaboreze global , modalitatea de a face managementul dispersat al proiectelor se pare ca este reteta de succes a momentului.

Ca rezultat imediat, se constata ca multe organizatii investesc in catalogarea resurselor  existente pe piata, intelegerea capabilitatilor acestora, interesele, experienta din trecut, si disponibilitatea . Apoi acestia utilizeaza toolsuri sofisticate de planificare pentru prioritizarea criteriilor si gasirea celor mai bune resurse pentru proiectele lor. O companie care nu investeste in aceasta directie risca sa piarda resursele institutionale, sa ramana subiectiva, neinformata asupra deciziilor de planificare a resurselor.

Pentru a creste excelenta operationala si performanta proiectelor, organizatiile trebuie sa culeaga informatii despre capitalul uman intr-un catalog permanent updatat.

Observam zilnic cum confortabilul devine inconfortabil, cum economia se contracta, iar cele mai bune decizii trebuiesc luate azi deoarece maine este deja prea tarziu. Asta inseamna sa ne adaptam eforturile la circumstante schimbatoare: sa cautam un model si solutii alternative care sa ne faca mai agili si mai flexibili, capabili sa supravietuim si sa ne repozitionam permanent in situatia actuala de criza. Este un medicament de moment care ne asigura beneficii, eficienta si productivitate

Adevaratii lideri conteaza acum mai mult decit oricind. Nu trebuie sa mai demonstrez importanta leadershipului. Acestea nu sunt persoane care doar aduna in jurul lor cea mai buna colectie posibila de experti pentru rezolvarea problemelor ci conduc cu adevarat. Nu conteaza ca cineva are la dispozitie cele mai bune tehnologii, cei mai buni oameni, cele mai bune practici daca lipsesc abilitatile de leadership si intuitia pentru luarea celor mai bune decizii.

Ce legatura au toate acestea cu project managementul ? Paralela pe care vreau sa o fac este ca un project manager isi asuma controlul si conduce cu adevarat intregul proiect. Chiar daca nu va utiliza cele mai bune toolsuri, acesta poate sa obtina succesul proiectului.

Acum pot sa cred ca selectarea unui leader sau a unui project manager pentru viitoarea initiativa strategica va fi poate cea mai importanta decizie pe care o veti lua pentru asigurarea unor rezultate de succes.

Sursa: www.project-management-romania.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.