Project Management Professional

0

Sebastian Cazacu, PMP
Managing Director – TenStep Romania

 

Exercitarea oricarei profesii necesita un sistem de formare, evaluare si validare a competentelor si abilitatilor specifice. In cazul profesiilor traditionale, aceasta se realizeaza in primul rand prin invatamantul formal, in urma caruia se obtin diplome profesionale sau universitare. Rolul diplomei este de a dovedi indeplinirea cerintelor de cunostinte si abilitati practice necesare in exercitarea profesiei respective si permite posesorului ocuparea unui post conform cu pregatirea sa.

In cazul profesiei de Manager de Proiect, situatia este putin diferita. Nu exista in prezent o facultate care sa pregateasca manageri de proiect. Cu toate acestea, profesia continua sa evolueze pe masura ce-si demonstreaza aportul valoric adus la dezvoltarea economica. Aspectul evaluarii si validarii competentelor si abilitatilor in managementul proiectelor ramane totusi o cerinta importanta, cu atat mai mult cu cat promotorii acestei pofesii depun eforturi sustinute pentru impunerea acesteia.

Rezolvarea acestei cerinte este realizata prin programele de certificare, administrate de companii comerciale sau asociatii profesionale de profil. Dintre programele de certificare disponibile la momentul actual, cel mai raspandit este cu siguranta PMP – Project Management Professional, administrat de catre Project Management Institute (PMI), asociatia profesionala internationala a managerilor de proiect.

Programul PMP realizeaza evaluarea si certificarea a trei componente profesionale absolut necesare pentru demonstrarea capacitatii de a exercita cu succes managementul proiectelor: experienta practica, instruirea profesionala si cunostintele specifice domeniului. Intregul proces este gestionat de catre PMI si este certificat ISO 9001, asigurand un maximum de obiectivitate.

Pentru ca la 30 septembrie anul acesta programul a suferit o transformare majora, am considerat util sa oferim cititorilor MarkMedia interesati de Managementul de Proiect o trecere in revista a noului sistem de certificare PMP.

Adresabilitate

PMP se adreseaza tuturor practicienilor managementului de proiect, indiferent de pregatirea de baza si de industria in care profeseaza. In consecinta, nu se cer cunostinte specifice unui anumit domeniu de activitate.

Componentele sistemului de certificare PMP

Certificarea PMP consta in verificarea indeplinirii conditiilor de experienta si instruire profesionala impuse de catre PMI, urmata de evaluarea cunostintelor prin sustinerea unui test de tip grila pe computer:

A. Conditiile de eligibilitate

  • Experienta. Absolventii de invatamant superior trebuie sa dovedeasca un numar de 4500 de ore de experienta practica in exercitarea activitatilor manageriale in proiecte, in timp ce absolventilor de invatamant mediu li se solicita dovedirea unui numar de 7500 de ore.
  • Instruire profesionala. Acumularea unui numar de minim 35 de ore de instruire in Management de Proiect, PMI furnizand si o lista a tipurilor de cursuri care sunt eligibile pentru indeplinirea acestei cerinte. Instruirea trebuie sa acopere toate domeniile de cunostinte descrise in standardul PMBOK Guide Third Edition.

B. Evaluarea cunostintelor

Ca in orice sistem de certificare, este necesara o referinta fata de care sa poata fi facuta evaluarea obiectiva a candidatilor. Pentru PMP, referinta este asigurata de standardul intitulat PMBOK Guide Third Edition, elaborat si actualizat la fiecare patru ani de catre PMI. PMBOK este acronimul pentru Project Management Body of Knowledge si constituie un ghid al ansamblului de cunostinte specifice managementului de proiect. Asa cum rezulta din denumire, PMBOK nu contine toate cunostintele de management de proiect, ci doar un ghid pentru sistematizarea acestora. Examinarea se face prin intermediul unui test de tip grila cuprinzand 200 de intrebari, dintre care doar 175 sunt luate in considerare in evaluarea candidatului. Pentru a trece cu succes testul, candidatii trebuie sa raspunda corect la cel putin 141 de intrebari.

Etapele certificarii

Obtinerea certificarii presupune parcurgerea a trei etape, care corespund celor trei componente ale programului, descrise anterior:

1. Inscrierea in program. Candidatii trebuie sa completeze un set de formulare disponibile pe site-ul PMI sub forma unei aplicatii web. Informatiile solicitate cuprind:

  • date demografice si de identificare
  • experienta practica si referinte pentru verificarea acesteia
  • orele de instruire profesionala acumulate prin programe de training (minim 35 de ore)
  • efectuarea platii, prin carte de credit.
    Pentru a putea demonstra indeplinirea cerintelor de eligibilitate, candidatii trebuie sa fie pregatiti sa furnizeze documente doveditoare.

2. Confirmarea eligibilitatii. Dupa verificarea de catre personalul PMI a corectitudinii informatiilor furnizate, candidatul primeste prin email scrisoarea de eligibilitate, care-i permite sa-si programeze sustinerea testului la un centru de testare.

3. Evaluarea cunostintelor. Testarea propriu zisa nu este administrata de catre PMI, fiind externalizata catre compania specializata Thomson Prometric. Sustinerea testului se poate face in oricare dintre centrele de testare disponibile in toata lumea, inclusiv in Romania. Testul este in limba engleza si se sustine pe computer, intr-o sala supravegheata.

Certificarea PMP trebuie reinoita la fiecare trei ani, prin desfasurarea unor activitati destinate dezvoltarii profesionale: traininguri, seminarii si conferinte, elaborarea de materiale de instruire, publicare de articole etc.

Factori de succes in obtinerea certificarii

Aparent procesul de certificare este simplu; in realitate, PMP nu este deloc usor de obtinut. Iata cativa factori care pot contribui la cresterea sanselor de succes:

  • Corectitudinea si acuratetea informatiilor furnizate. PMI verifica prin sondaj toate informatiile despre experienta profesionala, motiv pentru care candidatii trebuie sa se asigure ca pot dovedi prin documente si referinte proiectele la care au participat. In noul sistem, se solicita si datele de contact ale persoanelor care pot confirma experienta candidatului, ceea ce inseamna ca verificarea se face fara mijlocirea acestuia.
  • Experienta practica reala ajuta la intelegerea standardului. Materialul de baza pentru studiu este PMBOK Guide Third Edition, dar acesta nu este suficient. Asa cum am mai spus, standardul nu este decat un ghid de sistematizare a cunostintelor. In realitate, examenul face apel la un volum important de cunostinte care in PMBOK sunt doar mentionate, fara a fi explicate in detaliu. Ca orice standard, PMBOK este un material arid si dificil de parcurs. Organizarea cunostintelor este sub forma de procese, reprezentand ansamblul de activitati care trebuie sistematic derulate pentru a exercita cu succes managementul unui proiect. Intrebarile din test nu fac apel doar la concepte si definitii, ci testeaza abilitatile candidatilor de a le aplica in conditii concrete. O mare parte din intrebari sunt de tip situational si presupun utilizarea tehnicilor si conceptelor in situatii reale. Din acest motiv, cunoasterea limbii engleze este foarte importanta pentru cresterea sanselor de succes.
  • Pregatirea pentru examen si training specializat. Pentru cei care nu vor sa riste, este recomandabil sa urmeze un training specializat PMP. Cel mai important criteriu in selectarea furnizorului de training este abilitarea de catre PMI pentru livrarea programelor de instruire in Management de Proiect (abilitarea R.E.P. – Registered Education Provider). Aceasta certifica indeplinirea unui anumit nivel de calitate al cursului si al procesului de livrare, precum si conformitatea materialelor de instruire cu standardul PMBOK Guide Third Edition. Acest aspect este cu atat mai important in cazul intrebarilor folosite in training pentru simularea examenului. Utilizarea unor materiale necertificate presupune asumarea unui risc major de catre candidat. Nu orice training de management de proiect este util pentru obtinerea certificarii si nu orice firma poate furniza programe de training PMP, fiind necesara abilitarea acesteia ca R.E.P. de catre Project Management Institute. Chiar si in cazul in care candidatul opteaza pentru un training specializat oferit de o companie R.E.P., este necesar un angajament sustinut si disponibilitate pentru studiu individual intens. Examenul este dificil, iar punctajul minim pentru trecerea cu succes este destul de ridicat, aproximativ 81%. Cu alte cuvinte, nu se trece cu cinci!

Beneficiile certificarii PMP

Dovedirea atat a experientei, cat si a cunostintelor, sansa de a evolua in cariera si nu in ultimul rand, o cotatie mai buna pe piata fortei de munca, constituie beneficii directe ale certificarii. Avand in vedere larga recunoastere internationala a certificarii, PMP este un pasaport de mobilitate profesionala pentru managerii de proiect. Daca tinem cont de faptul ca managementul de proiect presupune un anumit grad de mobilitate, acesta poate fi un beneficiu deosebit de important. In prezent sunt peste 100.000 de profesionisti certificati in peste 125 de tari (decembrie 2004), numarul acestora fiind in permanenta crestere.

Pentru companiile care deruleaza proiecte, beneficiile de a sprijini certificarea salariatilor provin din faptul ca acestia vor fi in masura sa deruleze procese sistematice si riguroase, care permit un control imbunatatit si cresterea valorii de business a proiectelor. Adoptarea de procese sistematice si standardizate faciliteaza relatii de colaborare eficiente cu firme din strainatate si de multe ori, constituie un criteriu obligatoriu in selectarea furnizorilor.

PMP in Romania

La data scrierii acestui articol, in Romania sunt inregistrati 57 de profesionisti certificati, dar in realitate, multi dintre acestia lucreaza in afara tarii. Desi numarul este inca mic, putem constata ca acesta s-a dublat pe parcursul ultimului an, demonstrand un interes crescand pentru PMP, atat din partea comunitatii profesionale a managerilor de proiect, cat si a companiilor.

Daca programul de certificare PMP v-a starnit interesul si doriti sa aflati mai multe detalii, va invitam sa ne scrieti pe adresa redactiei MarkMedia.

Va doresc in continuare proiecte de succes!

Autor
Sebastian Cazacu, PMP
Managing Director – TenStep Romania
www.TenStep.ro

Sursa
www.markmedia.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.