StartUp Now! Dezvoltare prin antreprenoriat pentru regiunea Centru este un proiect cu finantare prin programul Romania Start Up Plus, axa prioritara Locuri de munca pentru toti, operatiunea Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana si cofinantaare din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020. Beneficiarul proiectului este Consiliul Judetean Covasna iar partenerii in proiect sunt SC Loop Operations SRL si Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii. Activitatile proiectul se deruleaza pe o perioada de 36 de luni.
Proiectului are ca obiectiv general cresterea ocuparii prin sustinerea infiintarii a 40 de intreprinderi inovatoare si sustenabile cu profil non – agricol, precum si a 80 de noi locuri de munca in zonele urbane din regiunea Centru printr-un program de masuri integrate de dezvoltare a competentelor antreprenoriale – 400 de persoane, mentorat, asistenta pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, promovare si sprijin financiar. Mai concret, proiectul isi propune imbunatatirea competentelor antreprenoriale ale 400 de persoane ce intentioneaza sa infiinteze o afacere non-agricola in zona urbana din regiunea Centru prin derularea unui program integrat de formare antreprenoriala. De asemenea se urmareste dezvoltarea sustenabila a antreprenoriatului in regiunea Centru ca masura de ocupare pe cont propriu si oferirea de sprijin pentru initierea afacerilor, prin organizarea unei competitii de idei de afaceri in vederea subventionarii a 40 de intreprinderi selectate in urma concursului. O alt deziderat este dezvoltarea de mecanisme de sustinere si promovare a afacerilor sprijinite si finantate in cadrul proiectului in vedere asigurarii sustenabilitatii si precum si transferului rezultatelor proiectului catre alte domenii si grupuri tinta, prin dezvoltarea unui centru de promovare a antreprenoriatului si derularea unei campanii de stakeholder engagement.
O serie de activitati de informare si publicitate precum si o campanie de promovare a antreprenoriatului si informare a publicului cu privire la oportunitatile si beneficiile ocuparii pe cont propriu existente se vor derula pentru realizarea acestor obiective. Se vor organiza evenimente de promovare a antreprenoriatului pentru a ajunge mai aproape de grupul tinta si pentru a putea recruta mentorii care vor primii tinerii antreprenori in stagii de practica antreprenoriala. Consilierea si mentoratul tinerilor antreprenori, dincolo de cursuri si finantarea propriu-zisa, reprezinta o garantie suplimentara pentru reusita celor 40 de afaceri sprijinite ce vor fi implementate incepand cu anul 2019.
Pentru a dezvola si econsistemul antreprenorial al regiunii proiectul are in vedere si dezvoltarea de mecanisme de sustinere si promovare a mediului de afaceri in regiunea Centru prin derularea unei campanii de stakeholder engagement si a unei retele de sprijin a mediului de afaceri si prin infiintarea unui centrului de sprijin pentru afaceri.
Nu in ultimul rand proiectul promoveaza si conceptul de antreprenoriat responsabil deoarece va sprijini 4 afaceri care propun masuri ce vor promova concret dezvoltarea durabila, 4 care propun masuri pentru sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor prin dezvoltarea unor produse, tehnologii sau servicii care contribuie la aplicarea principiilor dezvoltarii durabile, 4 afaceri care propun masuri care contribuie la dezvoltarea tehnologiei si/sau a inovarii, prin derularea de activitati specifice, in domeniile prioritare SNC iar 10 afaceri care propun in activitatea economica principala masuri de implementare a unor solutii TIC.