Proiecte sortite esecului

0
pusculitaDin scurta istorie a managementului de proiecte, se observa ca sansele de reusita ale unui proiect, fara a depasi resursele, sunt destul de scazute. Bent Flyvbjerg, un profesor de management de la Oxford, sustine ca 9 din 10 proiecte depasesc semnificativ bugetul, cu 40% si chiar 60%.

Profesorul identifica trei cauze pentru acest fenomen:

  • Modele insuficiente ale costurilor proiectului sau nu intelegem pe deplin domeniul, riscurile, constrangerile si ipotezele.
  • Optimismul. Tendinta umana este de a nu anticipa evenimentele viitoare.
  • Strategie gresita a costurilor. Sponsorii, consultantii, cei contractati si managerii de proiect au interes sa subestimeze costurile si sa exagereze beneficiile proiectului.

Oricare manager de proiect implicat in dezvoltarea unei afaceri sau pregatirea unei licitatii poate recunoaste influenta acestor factori in realizarea afacerii sau in faza unui proiect.

Potrivit lui Flyvbjerg, foarte des se renunta la un proiect din aceasta cauza sau managerul de proiect este lasat sa conduca echipa cu resurse insuficiente, insemnand buget sau masuri de urgenta.

Viitorul nu arata bine in conditiile actuale economice. Bugetele de proiecte se subtiaza din ce in ce mai mult, masurile de urgenta sunt ignorate, pe masura ce intreprinderile de stat si private concureaza pentru a aloca un buget cat mai mic. Acest lucru va duce la o presiune si mai mare pentru managerii care initiaza proiecte cu bugete scazute si resurse insuficiente.

Care crezi ca ar fi solutiile in astfel de conditii?

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.