Procedura juridica infiintare intreprindere individuala II

0

infiintare-intreprindere-individuala-acte-procedura-reinvent-consultingDaca ai experienta vasta intr-un domeniu, vrei sa incepi pe cont propriu un business, dar nu te simti inca pregatit sa infiintezi o entitate juridica, poti sa devii o Intreprindere Individuala. Afla mai multe informatii despre conditiile impuse pentru a infiinta o astfel de entitate si despre actele necesare pentru a indeplini cu succes o astfel de procedura la Registrul Comertului.

Conditiile pentru infiintarea unei I.I.:

Orice cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, cu varsta de minimum 18 ani si care nu are fapte inscrise in cazierul fiscal, poate efectua activitati economice pe teritoriul Romaniei.

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 44/2008, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pot fi infiintate de persoane fizice in vederea desfasurarii de activitate economica, o conditie importanta fiind sa aiba un sediu profesional pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.

Compartiv cu o SRL, deschiderea unei I.I. este mult mai ieftina, din punct de vedere al costurilor procedurii, iar evidenta contabila se tine in partida simpla. In schimb, in cazul in care o I.I. are datorii, acestea vor fi achitate din castigul persoanei fizice care detine acest statut. Acest lucru se traduce in faptul ca Intreprinderea Individuala nu are personalitate juridica, deci intreaga responsabilitate va cadea pe umerii persoanei fizice care este titular.

Asemenea majoritatii societatilor sau intreprinderilor, I.I  este obligata sa se inregistreze la ONRC si sa obtina autorizatii in vederea functionarii de la diverse autoritati din domeniu: sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii.

O persoana care deja detine o SRL (este unic asociat) isi poate infiinta si o intreprindere individuala. De asemenea, o Intreprindere Individuala (I.I.) poate avea angajati, pentru care va trebui sa achite impozite si contributii pentru acestia, ca orice societate. In plus, o I.I are de datorat statului impozit pe venit si contributii la sanatate si pensie.

Pentru a realiza angajarile, o I.I. trebuie sa se inregistreze pentru acces la Registrul electronic de evidenta a salariatilor (Revisal/Reges), sa isi redacteze un Regulament Intern si sa fie in acord cu prevederile din Codul Muncii.

Actele necesare pentru infiintarea unei I.I.:

•    Cererea de inregistrare;
•    Anexa 1 privind inregistrarea fiscala;
•    Declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste ca nu desfasori activitate la sediul profesional sau sedii secundare (model 1) sau care sa ateste  indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii (model 2);
•    C.I. sau pasaport – copie;
•    Documentele care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional/ punctelor de lucru – copie;
•    Documentele care atesta pregatirea profesionala si/sau experienta profesionala;
•    Specimenul de semnatura (original).

Daca este cazul:
•    Aviz de la Asociatiei de proprietari (formular-tip – original);
•    Declaratie de propria raspundere de la proprietarul spatiului ce va fi sediu profesional;
•    Declaratie pe propria raspundere, pentru patrimoniul de afectatiune;
•    Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale.

Procedura de inregistrare
•    Verificarea disponibilitatii si rezervarea denumirii la ONRC
Numele unei I.I este format din numele titularului entitatii + sintagma „intreprindere individuala” sau din nume si initiala prenumelui + aceeasi sintagma.
•    Inregistrarea la Registrul Comertului

Aceasta etapa este ultima pentru o I.I si reprezinta depunerea dosarului la Registru, in care sunt atasate toate documentele necesare pentru inregistrare.

Reinvent Consulting te sprijina in demararea afacerii tale!

Apeleaza la consultantii nostri cu experienta pentru a-ti usura procesul de inregistrare al intreprinderii individuale. Alege un partener de incredere!

Infiintare Intreprindere Individuala (I.I.) – tarife (includ taxele de la Registru, TVA si onorariul nostru):

•    490 RON – Bucuresti si Ilfov
•    600 RON – alte judete

Mai multe detalii despre tarife infiintare firma AICI.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting activeaza de peste 10 ani pe piata de consultanta juridica, fiscala si comerciala, oferind servicii complete de business : infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM,  serviciul de gazduire de sedii sociale si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail  [email protected] Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Website: www.reinventconsulting.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.