Problemele de care se lovesc tinerii antreprenori romani

0

antreprenori probleme

Tinerii romani care pornesc la drum in afaceri au nevoie de sfaturi pentru a evita problemele si pentru a face fata unui mediu dur, mai ales pentru ca le lipseste educatia antreprenoriala si a unei structuri de sustinere. Aceste lipsuri duc la risipa de timp si  de bani.

Din nestiinta, unii tineri care isi deschis firme, cand merg la Registrul Comertului, nu inregistreaza toate codurile CAEN pe care vor sa le foloseasca si se trezesc, dupa ce firma de dezvolta, ca nu au cum sa factureze mai multe servicii clientilor si astfel pierd bani.

Prima problema: codurile CAEN

Inainte de a depune documentatia la Registrul Comertului, tinerii antreprenori ar trebui sa discute cu un specialist. Cel mai aproape este contabilul care se va ocupa de finantele firmei. Acesta poate recomanda, in functie de ceea ce vrea sa faca tanarul antreprenor, ce coduri CAEN trebuie notate in actul constitutiv al firmei. In caz ca nu esti atent cu ceea ce ai trecut la codurile CAEN te poti trezi cu somatie de plata de la ANAF. Un pont in ceea ce priveste codurile CAEN este ca in actul constitutiv sa fie trecute cat mai multe.

In plus, e mai bine ca in actul constitutiv sa fie trecute mai multe coduri CAEN. O parte din ele pot fi autorizate partial, in functie de activitatile pe care vrea sa le aiba antreprenorul, coduri ce pot fi autorizare ulterior, economisind bani si timp.

Principalele 5 piedici

Conform antreprenorilor cu experienta, cand un tanar vrea sa infiinteze un IMM se poate lovi de 5 piedici:

  • birocratia fiscala ridicata
  • lipsa educatiei antreprenoriala
  • taxele ridicate din cadrul Registrului Comertului
  • recrutarea de personal
  • inexistenta unor structuri de sustinere a antreprenoriatului in randul tinerilor

In acest moment exista si cateva forme de sustinere a tinerilor antreprenori. Una dintre solutii este SRL-D, programul guvernamental prin care tinerii pot beneficia de consiliere si instruire prin intermediul oficiilor teritoriale ale Directiei de Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Tinerii pot gasi sprijin si la Romanian Business Accelerator, un proiect prin care tinerii care vor sa se lanseze in afaceri pot primi consiliere si finantari de pana la 20.000 de la investitorii reuniti in jurul Romanian Business Accelerator.

UPDATE: Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale constituie principala sursa de informare cu privire la infiintarea societatilor pe teritoriul Romaniei.

ONRC sprijina si pune la dispozitia tuturor persoanelor care doresc sa inceapa o afacere, informatii si ghiduri prin diverse mijloace: online (www.onrc.ro; https://portal.onrc.ro), la sediile din fiecare judet si din Bucuresti, prin e-mail sau telefonic.

Toate oficiile registrului comertului de pe langa tribunale ofera servicii de asistenta cu privire la redactarea actelor, obtinerea autentificarii sau, dupa caz, darea de data certa, acordarea de indrumari pentru completarea corecta a cererii de inregistrare. De asemenea, ONRC a realizat portalul https://portal.onrc.ro, care ofera servicii online flexibile, orientate catre nevoile specifice ale solicitantilor.

Ca urmare, ONRC este o institutie care vine in sprijinul cetatenilor si nu poate fi considerata o „piedica” in calea tinerilor intreprinzatori.

In cazul specificat de dumneavoastra, tinerii care doresc sa infiinteze o societate (de mentionat si studentii, care beneficiaza de facilitati specifice pentru inceperea unei afaceri) se pot informa de pe pagina de internet a institutiei noastre, www.onrc.ro.

La sectiunea „Formalitati”, sunt precizate obligatiile cu privire la indeplinirea formalitatilor legale in vederea efectuarii inregistrarilor in registrul comertului si/sau autorizarea functionarii in baza declaratiilor tip pe propria raspundere, si detalii cu privire la alegerea codurilor CAEN (conform Legii nr. 31/1990) in baza carora societatile urmeaza sa-si desfasoare activitatea.

De asemenea, pe website-ul institutiei se poate consulta Nomenclatorul CAEN (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala), publicatie specifica INS.

Precizam, in mod expres ca, oficiile registrului comertului nu intervin in alegerea codurilor CAEN, sau a numarului acestora. Reprezentantii societatilor care solicita inmatricularea se prezinta la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale cu documentele necesare inregistrarii, in actul constitutiv fiind obligatorie mentionarea activitatilor pe care le vor desfasura, in conformitate cu Nomenclatorul CAEN si cu prevederile legale.

In scopul informarii corecte si complete a publicului cu privire la activitatea desfasurata de ONRC, va stam la dispozitie pentru orice clarificari sau solicitari de informatii referitoare la activitatea institutiei noastre.

Cu stima,

Responsabil Relatia cu mass-media

Formalitati inmatriculare SRL(D)

Sursa: Intreprinzatori.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.