Machiavelli credea in succesul cu orice pret. In cartea „Principele”, el afirma ca „abilitatea unui lider este factorul cheie care determina succesul unui stat sau al unei intreprinderi”. In lumea de astazi, comportamentele, competentele si responsabilitatile unui lider de proiect sunt factorii cheie care determina succesul unui proiect.
Principala functie a proiectului este clar descrisa de Machiavelli in pasajul „… un principe nu ar trebui sa se teama de conspiratii, atat timp cat oamenii lui ii sunt devotati.” Asadar, liderii de proiect trebuie sa creeze legaturi comunicare cu membrii echipei de proiect. Nu planurile de proiect creeaza proiecte, ci oamenii creeaza proiecte.
Sperantele au efecte pozitive asupra performantei. Un lider de proiect competent se asigura ca ceilalti membri ai echipei stiu ca munca lor conteaza foarte mult in cadrul proiectului. Un lider de proiect de succes gaseste cai pentru a cultiva asteptari pozitive in randul membrilor.
Richard Vetere, un dramaturg care l-a studiat pe Machiavelli sugereaza sapte principii care trebuie luate in cosiderare in domeniul MP:
- „Anticipeaza ce este mai rau si actioneaza. Riscul nu poate fi niciodata eliminat, dar poate fi ingradit de catre cei care planifica in prealabil si actioneaza in acest sens.”
- „Partenerii de incredere sunt cei care beneficiaza de pe urma succesului nostru. Ia in echipa ta doar pe cei care beneficiaza cu adevarat de pe urma victoriilor tale.”
- „Timpul liber si timpul de lucru sunt parte din timpul pe care il avem la dispozitie pentru a ne atinge scopul. Nu le risipi, nici macar in perioadele de odihna.”
- „Iertarea celor care ne gresesc este o eroare. Cand ii iertam pe cei care ne-au facut sa suferim, depreciem eforturile celor care ne-au fost loiali. Pedepseste-i pe cei nesupusi, iubeste-i pe cei loiali.” Acesta era punctul de vedere al lui Machiavelli. Insa, in contexul MP, acest lucru se poate referi la a trece cu vederea sau la a accepta munca prestata sub standardele impuse. Acest lucru poate deprecia eforturile membrilor sarguinciosi si competenti. Mustreaza atunci cand este necesar, lauda ori de cate ori e posibil.
- „Pasiunea este cel mai bun motivant. Sunt oameni platiti pentru a gasi persoane pasionate de ceea ce fac.”
- „Crede-ti dusmanii, mai mult decat prietenii, care iti spun verde-n fata. Putem avea incredere in dusmanii nostri in momentul in care ne critica, cand meritam sa fim criticati. Prietenii sunt, cel mai adesea, mai putin cinstiti cu noi, din acest punct de vedere.”
- „Drumul mai dificil spre varf este deseori cel mai bun.” Machiavelli credea ca e mai probabil ca liderii care mostenesc succesul sa esueze, decat cei care au muncit sa ajunga sus. Acestia din urma au fost fortati sa invete importante lectii de viata ocolind obstacolele care au pavat drumul spre succes.
In concluzie, pentru liderii de proiect, regulile „de fier” ale lui Machiavelli sunt la fel de actuale ca acum 500 de ani.
Tu dupa ce reguli iti ghidezi proiectul ?
Sursa foto: wikipedia.org