
Sun Tzu sugereaza ca solutie folosirea manevrelor de leadership directe si indirecte pentru a cunoaste succesul. Cele directe vor ajuta echipa sa fie eficienta pe o perioada scurta de timp, iar manevrele indirecte contribuie la succesul pe termen lung al proiectului.
Leadership-ul indirect inseamna recompense, stimulente, training, teambuilding, participarea si comunicarea in cadrul organizatiei. Dar concentrarea pe leadership-ul indirect este o viziune redusa, caci se axeaza doar pe succesul ce va aparea intr-un timp indelungat. Managerii de proiect profesionisti combina aceste doua tipuri de leadership cu scopul eficientizarii echipelor.
In „Arta Razboiului” se afirma ca principiile eficiente de leadership sunt aceleasi, indiferent de complexitatea unui proiect, si ca mai importanta este construirea unei echipe de proiect competente decat marimea proiectului.
Sun Tzu spune ca un mare lider „nu are nevoie de multi indivizi”, ci „ia abilitatea fiecaruia in considerare si foloseste fiecare barbat sau femeie, in functie de abilitatile lor”. Acest lucru cere ca liderul sa isi cunoasca membrii de echipa, ceea ce inseamna un efort destul de mare. Dar acest efort este o investitie buna, caci „energia dezvoltata de catre luptatorii buni este la fel ca impulsul creat de o piatra ce cade de pe un munte de la mii de metri inaltime”.
Tu cat de mult te concentrezi pe tacticile directe si indirecte ale leadership-ului?