PRINCE2®: control real in managementul proiectelor

0

prince2Loop Operations este optiunea clientilor care doresc un partener autentic de dialog, care sa identifice atat nevoile, cat si solutiile, exact asa cum ar face-o ei daca ar avea mai mult timp. Aceasta situatie ne-a pus pe ganduri si ne-a obligat sa ne ducem business-ul in aceasta directia s-a dovedit a nu fi suficent. Pusi in situatia de administra portofolii de proiecte am inceput sa cautam o metoda prin care sa castigam mai mult timp, sa delegam eficient, fara a pierde controlul, sa dezvoltam mai multe initiative in paralel, sa implicam in proces toti factorii interesati, sa economisim orice tip de resurse, sa folosim eficient resursele umane (multi-tasking), sa controlam calitaea si sa asiguram ca utilizatorul final agreeaza produsele si, in cele din urma, sa ne asiguram constant ca proiectele contribuie la afacere, nu invers.

Cautand mai multe domenii si solutii, am ajuns la PRINCE2® (PRojects IN Controlled Envrionments), o metodologie dezvoltata de catre Guvernul Britanic, dar care a ajuns un standard international in domeniu. In acelasi timp, este o metoda de abordare a managementului de proiect orientata pe proces, utilizeaza o metoda adaptabila oricarui tip de organizatie.

Una dintre particularitatile acestei metodologii este data de unul dintre principiile sale, business case-ul: raportarea proiectului la business, adica sa te asiguri ca indicatorii pe care ii ai este sa raportezi mereu la obiectivul tau final de business. Fata de alte Book of Knowledge, PRINCE® este o metoda de management de proiect, nu doar o colectie de bune practici. In acelasi timp, este un set integrat de procese si teme, acopera toate rolurile necesare managementului de proiect, nu vizeaza abilitatile interpersonale, contine tehnici bazate pe referinte si, nu in ultimul rand, ofera un cadru a ceea ce trebuie facut, de catre cine si cand, dar nu spune si cum.

Structura acestei metodologii contine 7 principii, 7 teme (business case, organizarea, calitatea, planificare, riscurile, schimbarii, progresul) si 7 procese: justificarea continua a necesitatii proiectului, invatarea din experienta, definirea rolurilor si responsabilitatilor, managementul pe etape, managementul exceptiilor, focus pe produs si adaptarea la specificul mediului proiectului.

Este o metodologie care poate poate fi pusa usor in practica, atat intr-o multinationala cu proiecte mari, cat si intr-o companie mica, cu echipe de maxim 5 oameni. PRINCE2® nu te ajuta sa nu gresesti, ci sa corectezi si sa nu te incurci in ele.

Realmente, aceasta metodologie, nu lasa nimic in afara datorita principiilor care stau la baza.

Dintre beneficiile utilizarii PRINCE2® amintim faptul ca asigura succesul planificarii, monitorizarii si controlului, evalueaza continuu existenta justificarii investitiei, permite schimbarea membrilor echipei fara a intarzia activitatile si fara a periclita rezultatele, dar si asigura delagarea controlata si utilizarea eficienta a resurselor.

fragmente din prezentarea sustinuta de Rodica Lupu, Managing Partner, Loop Operations, in cadrul Conferintei Afaceri.ro Iasi, 15 mai 2014

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.