Primavera imobiliara

0

Bogdanel Budeanu,
Primavera Manager, TotalSoft

Primavera este numele unui sistem software complex de management de proiect distribuit si implementat in Romania de 13 ani de catre compania TotalSoft. Explozia imobiliara din ultimii ani a facut ca proiectele imobiliare, tot mai mari, sa ajunga la stadiul de a avea nevoie de solutii software specializate in managementul de proiect. Este si cazul Grupului Imobiliar Trustee, al 500-lea client Primavera din tara noastra.

De fapt, asa cum spune Dan Manolache, presedintele Grup Imobiliat Trustee, compania domniei sale se defineste ca un promotor imobiliar pe o piata libera, dat fiind faptul ca produsele imobiliare sunt foarte complexe. Un astfel de promotor isi asuma responsabilitati necunoscute pe piata romaneasca, uneori chiar neprevazute daca se tine cont de legislatia din Romania.

La ora actuala, exista proiecte imobiliare Trustee in Timisoara, Bucuresti, Hunedoara si urmeaza initierea promovarii de produse imobiliare in majoritatea oraselor principale la nivel national si euroregional, proces care va culmina cu dezvoltarea unui centru de afaceri de 45 de etaje in Timisoara.

in atari circumstante, o solutie software de management de proiect, impreuna cu consultanta aferenta, a devenit obligatorie pentru dezvoltatorul imobiliar. „Doi factori au determinat contractarea solutiei Primavera”, spune Manolache. „Primul a fost necesitatea cresterii productivitatii si controlului in procesul derularii executiei produselor imobiliare proprii, al doilea a constat in cresterea dimensiunii Trustee la un nivel ce necesita o asistenta de produs la nivelul corespunzator. Iar asistenta personalizata primita din partea personalului Primavera si garantia succesului implementarii proiectului ne fac sa fim multumiti si sa ne consideram in grafic cu proiectele noastre”.

Mai mult, Trustee a achizitionat, tot de la TotalSoft, si solutia ERP Charisma, ca pe o continuare fireasca la nivel de productie a managementului de proiect. „Charisma este o solutie implicita si obligatorie pentru dimensiunea si pretentiile noastre”, adauga Manolache, „iar Primavera a avut un rol decisiv in promovarea necesitatii implementarii solutiei Charisma”.

Pentru TotalSoft, faptul ca Primavera a ajuns prin Trustee la numarul de 500 de clienti in Romania inseamna o implinire si o mandrie, asa cum spune Bogdanel Budeanu, manager Primavera. „TotalSoft reprezinta de 13 ani Primavera in Romania, a ajuns la o medie de 40 de clienti noi pe an pentru aceasta solutie, iar de ceva timp lucrurile au inceput sa se desfasoare mai lesne, pentru ca Primavera este deja un brand recunoscut pe piata, avand o cota de piata de 85-90% din solutiile software de management de proiect”, adauga el.

„Ceea ce ma bucura cel mai mult este ca TotalSoft a devenit, prin Primavera, o companie de consultanta recunoscuta, care asigura toate tipurile de servicii in management de proiecte. Exista companii mari, cum sunt Rompetrol, Petrom sau Transelectrica, care apeleaza la noi pentru asigurarea consultantei in proiectele pe care le deruleaza, mai ales ca de vreo doi ani si ceva am ajuns sa implementam nu numai o solutie de management de proiect, ci o adevarata metodologie de lucru intre beneficiar, contractor si consultant, un lucru nou pe piata romaneasca. E bine ca si in Romania apare din ce in ce mai mult nevoia beneficiarilor de a avea consultanti alaturi de ei pentru a le apara interesele in relatia cu contractantul pe parcursul derularii proiectelor. Sa nu uitam ca relatia beneficiar-contractor sau antreprenor este parteneriala in esenta dar adesea conflictuala prin prisma experientei de pe piata. Iar acest lucru se vede cel mai bine, de pilda, in cazul proiectelor administratiilor publice”, spune Budeanu.

De ce un asemenea accent pe partea de consultanta? Ei bine, teoria spune ca apelarea la un consultant, mai ales pentru investitii semnificative, de la un milion de euro in sus, implica o reducere a costurilor cu proiectul fata de bugetul alocat initial intre 15 si 20%. Acestea sunt doar cifre, care variaza mereu din pricina multitudinii problemelor care se ivesc, atat la contractor cat si la beneficiar. in schimb, consultantul asigura oarecum linistea beneficiarului, pentru ca el stie de ce contractorul face ceea ce face si propune solutii la problemele care pot aparea. Este si motivul pentru care dezvoltatorii din domeniul exploziv al constructiilor imobiliare au ajuns in numar mare sa apeleze la consultanta si metodologie specifica de lucru pe parte de management de proiect. in plus, TotalSoft, fiind o casa de software, vine si cu alte solutii pentru diverse fluxuri de lucru, cum ar fi, de pilda, fluxurile de forta de munca de pe teritoriul unui santier imobiliar.

„De altfel, in domeniul imobiliar si nu numai, cine vrea sa-si asigure o solutie prin care sa obtina controlul total al fluxurilor de productie isi achizitioneaza si o solutie ERP”, spune Budeanu. „Este si cazul Trustee, care a achizitionat si solutia Charisma de la TotalSoft, astfel incat sa beneficieze de o solutie complet integrata.

in plus, TotalSoft dispune de un departament de 100 de oameni care dezvolta soft personalizat pentru completare de solutii in functie de cererea clientului. De pilda, TotalSoft a dezvoltat pentru beneficiarii de lucrari o solutie extrem de eleganta de Mobile Project Management, astfel incat dirigintele de santier poate avea controlul asupra stadiilor proiectului de oriunde s-ar afla si aproape indiferent de dispozitivul de comunicare pe care l-ar utiliza, adica computer portabil, PDA, telefon mobil etc”.

Ce va urma din punctul de vedere Primavera? Asa cum spera oficialul TotalSoft, Primavera va inregistra o extindere extrem de puternica a folosirii, atat in domeniul imobiliar, cat si in cel al utilitatilor publice, mai ales ca urmeaza sa inceapa lucrarile la grupul trei de la centrala nuclear-electrica de la Cernavoda.

La ora actuala, clientii reprezentativi Primavera fac parte din diverse domenii economice, printre cei mai importanti numarandu-se: Petrom-Membru al Grupului OMV, Transelectrica, Rompetrol, Transgaz, Electrica Serv, Grup Imobiliar Trustee, santierele Navale din Romania, Bog´art, Nuclearelectrica, Metrou, ICCO, Mittal Steel, Primaria Bucuresti, Primaria Oradea, Griro, Romelectro, Washington Grup.

Primavera este o casa de software care de douazeci si sase de ani se ocupa numai de acest sistem de management de proiect, cu pleiada lui de module aditionale. Actualmente sistemul Primavera Enterprise a ajuns la versiunea 6.0, o versiune care are foarte mult imbunatatita partea de managementul portofoliului, acolo unde se cere din ce in ce mai mult urmarirea pe portofolii de proiecte in timp real. Primavera se indreapta catre o solutie completa web si este deja singurul sistem de management de proiect a carui solutie web permite actualizarea, modificarea si scrierea in baza de date de oriunde din lume. in plus, sistemul a ajuns deja sa opereze si partea de management de documente, in ideea ca managerul de proiect sa aiba toate genurile de informatii disponibile si accesibile de oriunde.

Sursa: E-week, Nr. 192 – Bogdanel Budeanu, Primavera Manager, TotalSoft

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.