Presedintia ungara sau cum mi-am petrecut 1 Decembrie la Bruxelles

0
bruxellesLa radio se da Béla Bartók. Fiind anul Liszt, francofonii de la Musiq3 ii cam cauta-n coarne si-n afinitatzile care este. Astfel te poti simti aici la Bruxelles tot mai aproape de Budapesta, si implicit de Romania, printr-o recurenta cel putin geografica. Iar presedintia ungara pica la manusa, de parca tzancul ar fi fost improvizat de niste culti in cap, oficiali europeni cu ceva melomanie in CV. Sau tot asa bine, o fi sfanta nimereala… Apropos de intamplare sa vedeti numa’ cum s-a derulat 1 Decembrie in anul care tocmai s-a scurs, cam pe nesimtite quand même…Ca sa asez un pic scena, poate trebuie spus ca Ziua Nationala se cinsteste aici in capitala UE, cam in acelasi loc de ceva ani – Concert Noble se cheama, o hardughie oarecum mareata cu spatiu generos si unde ani la rand ne-am simtit bine. Pe bune, cu meltenismele de rigoare, dar care au fost fin innabusite in damful dumnezeiesc de sarmale, cozonacisme si ceva atmosfera mamaligoasa, ce mai…ca acasa.

Ei bine, aveam in seara respectiva inca 2 invitatii de onorat prin proximitate. Prima, si care de altfel incepea mai devreme ceva, era la reprezentanta Bavariei, unde turcii mai puneau un lemn pe focul lobby-ului ce-i arde la intrarea in cortul Comunitar. A doua invitatie, la reprezentanta Baden-Württemberg, Stuttgart mai de-a dreptul, unde ungurii sarbatoreau anuntata presedintie UE pentru prima jumate a lui 2011. Observati haloimasul multinational care da farmec chermezei bruxelleze.

Intre cele 2 evenimente si locatii se afla Concert Noble si sarmaua mult binecuvantata pana la ravnire. Si sa vedeti pocinog. Plecand mandrii de la turcii bavarezi, in avant si cu mandrie patriotica ca noi suntem déjà in UE, vezi-Allah, ne-am trezit ca ne-am dus cam departe si am depasit fara sa vrem Concert Noble si probabil efluviile atat de familiare, ca sa nu mai vorbim de figuri si obiceiuri. Cert este ca ne-am deslusit abia spre ungurii svabi, avand tot timpul un sentiment sfasietor de profund de lipsa a aburului de sarmale. Ne tot spuneam, bine, bine ce facem da’ nu ne intoarcem sa servim macar o sarma? – cum ar zice orice prieten ospataresc care se respecta. Intram sa luam pulsul vecinilor Schengen cu gandul sa zabovim de’un clondir Tokaji s-apoi sa fugim remuscati acasa, la Concert Noble la pontajul uzual.

Deschidem larg usa de perete la svabi, facem cativa pasi care se transforma-n vals cadrilat si creierul ni se sterge haiduceste, adica dam iama-n mirosuri care paradoxal sunau enorm a ceva cunoscut. Ce s-o mai lungim, aveau si astia de toate, i.e., sarmale, mamaliguta, carnati, etc und so weiter. Surpriza a fost demna de povestile cu Mos Craciun, atmosfera fantastica, intretinuta si de un taraf maghiar de inalta tinuta si profesionalism, impresionant pentru cine se pricepe la viata de carciuma si muzica adevarata, chiar clasica. Ne-au cantat lautarii ore in sir, au facut tururi de mese, s-au aruncat capete pe spate si sani in vant la csardasuri traditionale, decat spontane. Cu dedicatie, clasicul Az a szép (2), pentru patronul Larry Stancu si frantuzoaica Nadina, sa traiasca La Multi Ani!…

Am plecat dupa miezul noptii, nauci de politica paharului bine organizat si avand in coltul gurii un zambet perpetuu: oare comesenii nostri si mai ales cei ungureni stiau ce sarbatoresc in seara respectiva, de 1 Decembrie cu noi dimpreuna?

Köszönöm szépen und danke schön

N.B. Casa unde s-a nascut Ferencz Liszt este acum in Burgerland – Austria, Oberpullendorf, pardon, Raiding, iar Bella Bartok, s-a nascut in Romania, nu-i asa, la Sannicolau Mare sau daca preferati Nagyszentmiklós. Ungaria se afla sigur undeva la mijloc. Cinste lor.

(2) Du classique toujours Az a szép, az a szép,
Akinek a szeme kék,
Akinek a szeme kék.
Az a szép, az a szép,
Akinek a szeme kék,
Akinek a szeme kék.
Lám az enyém, lám az enyém sötétkék,
Mégsem vagyok a babámnak elég szép…

Mihai COSTEA,
Senior Adviser
BROMOTION Consultancy
Bruxelles
Web-site: www.bromotion.eu
bro_m.jpg

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.