Povestea antreprenoarei Doina Cepalis

0

antreprenoriatDoina Cepalis a experimentat statutul de angajat in perioada comunista. Nu i-a placut insa „inregimentarea”, astfel incat, dupa Revolutie, a inceput sa construiasca in Pascani notiunea de antreprenor cu 10 angajati si 10.000 de euro. A ajuns in prezent la 1.000 de angajati si o cifra de afaceri de 10 milioane euro, „luptandu-se” de la egal la egal cu chinezii pe piata mondiala a producatorilor de scaune auto pentru copii.

S-a angajat dupa absolvirea facultatii, in comert alimentar, un domeniu „privilegiat” in epoca comunista. „Am invatat sa ma adaptez, sa-mi fac repede treaba si sa schimb mentalitati. Mi-a placut primul loc de munca, mi se parea o joaca pe langa proiectele de la facultate. Nu mi-a placut inregimentarea de tip comunist, in care observam ca toti colegii mei semanau unii cu altii, uniformizarea”, povesteste  Doina Cepalis.

Dupa Revolutie, a ocupat functia de director economic a SC Moldova SA, companie activa in comertul cu produse alimentare. Lantul de magazine a fost privatizat prin metoda MEBO in 1994, iar Doina Cepalis devenea actionar, cumparand un pachet majoritar. A fost prima firma din judet si printre putinele din tara. Cepalis devenea CEO si actionar majoritar, pozitie din care isi dorea sa experimenteze „o noua epoca a economiei libere, unde poti sa te exprimi si sa construiesti”.

La acel moment, in provinicie notiunea de antreprenor aproape nu exista, in conditiile in care directorii de companii de stat „asteptau inca intoarcerea comunistilor”. Antreprenorii erau o „categorie bizara, aproape de zona gri”, isi aminteste Doina Cepalis.

„Am fost aproape de faliment, odata cu liberalizarea importurilor din China”

In 2000, dupa intrarea masiva a marilor lanturi de magazine, de tip Metro, s-a orientat spre productie. La inceput a cumparat actiunile unei filaturi si tesatorii de in si canepa, o fabrica in care lucrau 622 de angajati. „Am fost aproape de faliment, odata cu liberalizarea importurilor din China. In aceste conditii am participat la o licitatie internationala si am castigat. Am intrat in aceasta industrie pornind de la zero”, puncteaza proprietara Te-Rox.

Citeste articolul complet pe www.wall-street.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.