Obiceiuri de baza pentru o productivitate personala maxima

0

personal-productivity-300x200 (1)De ceva vreme incoace, productivitatea a devenit un subiect foarte important pentru mine, mereu testez si aplic diferite metode si descopar ce anume functioneaza pentru mine, ce imi da acel kick in materie de productivitate de care am nevoie pentru a duce la bun sfarsit toate sarcinile pe care mi le propun spre realizare intr-o zi, intr-o saptamana sau intr-o luna.

De-a lungul experientei mele, am descoperit ca sunt anumite lucruri care pur si simplu ma ajuta sa fiu foarte productiv si sa acopar un numar mare de sarcini intr-o zi, in mod eficient. Exsita posibilitatea ca aceste lucruri sa functioneze si pentru tine, insa asa cum am spus si mai sus, a testa constant si a descoperi ceea ce ti se potriveste si functioneaza pentru tine este un pas foarte important.

Productivitatea crescuta este un element cheie pentru orice om care-si doreste sa faca mai multe cu viata lui, poate la munca sau poate in proiecte personale. Eu am descoperit ca productivitatea depinde mult de starea de flux in care intri dupa ce te apuci de munca. Daca putem mentine aceasta stare de flux pentru un timp cat mai indelungat, atat cat este necesar pentru a indeplini anumite sarcini, atunci sansele de a fi foarte eficienti si de a pierde cat mai putin timp cresc semnificativ.

Starea de flux poate fi definita ca o stare in care nu simtim ca muncim sau ca obosim in timp ce facem diverse activitati. Starea de flux este accesibila oricui, pentru orice gen de activitate, cu conditia de a fi descoperit acele declansatoare ale starii si de a le exploata de fiecare data la maxim. Vreau sa-ti propun cateva idei care pentru mine reprezinta declansatori ai starii de flux si care ma fac sa muncesc oricat de mult este necesar intr-un mod foarte placut si eficient, cu alte cuvinte sa fiu foarte productiv.

1. Lucreaza mereu in acelasi loc

Daca ai privilegiul de a lucra in afara unui birou in fiecare zi, iti recomand sa descoperi acel loc in care iti face foarte multa placere sa stai si sa lucrezi neintrerupt pret de ore bune. Poate fi vorba de biroul de acasa, de o cafenea sau de un spatiu dintr-o gradina. Vei sti ca ai descoperit acel loc atunci cand simti in fiecare zi nevoia de a reveni, de a deschide laptopul si de a te apuca de munca, accesand starea de flux. Pentru mine, locul care imi permite sa accesez aceasta stare si care imi permite sa lucrez neintrerupt la articole, proiecte personale sau sa citesc si sa extrag idei valoroase este o cafenea speciala unde ma simt inedit, unde pot lucra neintrerupt multe ore si unde nu obosesc niciodata. Gaseste si tu un astfel de loc si profita de starea de flux pe care ti-o poate oferi.

2. Lucreaza, pe cat posibil, in aceleasi intervale orare

Stabileste-ti un interval orar zilnic pe care il vei dedica lucrului neintrerupt care sa-ti permita sa realizezi sarcinile pe care ti le propui si care sa fie flexibil, dar care sa inceapa, pe cat posibil, la aceeasi ora in fiecare zi. Astfel, sincronizat cu un loc care sa-ti permita intrarea in starea de flux, acest program iti va oferi eficienta si disciplina in ceea ce priveste munca ta. Cu cat vei fi mai consecvent in respectarea acestui interval, cu atat mai mult creierul tau se va obisnui sa lucreze la capacitate maxima intre orele respective, iar tu te vei bucura de productivitate crescuta. E foarte important sa gasesti un interval care sa ti se potriveasca, de exemplu 3-4 ore dimineata, dupa antrenamentul fizic, sau poate 3-4 ore dupa-amiaza sau seara. Odata ce vei gasi ceea ce functioneaza pentru tine si iti vei obisnui creierul sa lucreze la capacitate maxima in acel interval, va deveni din ce in ce mai usor sa bifezi sarcinile de indeplinit de pe lista ta, zi de zi.

3. Creeaza-ti un ritual

Ritualurile (asociate in mare parte cu rutina creata de un obicei), faciliteaza accesul la starea de flux si iti ofera avantaje nenumarate. Un ritual poate fi sa comanzi cafeaua preferata, apoi sa deschizi laptopul si sa te cufunzi in munca ta si implicit in starea de flux. Un alt ritual poate fi sa citesti cateva pagini dintr-o carte care sa te inspire si apoi sa te apuci de sarcinile stabilite. Un alt ritual poate fi sa te relaxezi cateva minute, sa vizualizezi clar rezultatele pe care vrei sa le obtii si apoi sa te concentrezi asupra muncii tale. Un ritual poate fi o combinatie intre toate cele mentionate. Pentru mine, ritualul este o cafea buna, dupa care stiu ca ma voi apuca de munca, iar la prima pauza, 10 minute de relaxare, dupa care urmeaza alta sesiune de munca. Creierul meu stie ca atunci este momentul sa dam tot ce se poate. Experimenteaza, distreaza-te si descopera ce functioneaza pentru tine. Fa din asta un ritual al tau care sa fie un declansator pentru creierul tau de a intra in stare de flux si de a lucra la capacitate maxima atunci cand stabilesti tu. Cea mai buna parte este ca ritualurile nu depind nici de locuri, nici de intervale, asa ca te vei putea folosi de avantajul enorm pe care il ofera ori de cate ori este necesar, oriunde este necesar.

4. Asculta sunete care sa iti permita sa te concentrezi

Am descoperit aceasta metoda de curand si m-am indragostit de ea. Nici nu-mi amintesc cum era inainte de a apasa play si de a asculta aceste sunete inainte de a ma apuca de munca si pe tot parcursul intervalului meu, insa acum lucrurile s-au schimbat foarte mult. Primele dati am ramas uimit de timpul prelungit in care am putut sa ma concentrez neintrerupt la ceea ce aveam de facut si am observat cat de multe realizasem, de fapt, dupa ore bune. Sunetele de ploaie, de exemplu, sunt preferatele mele. Le consider linistitoare si ma ajuta sa ma concentrez, plus ca actioneaza ca un izolant al zgomotelor exterioare, protejandu-ma astfel de factori perturbatori. Le am si pe telefon si pe tableta si le ascult oricand lucrez, citesc sau vreau sa ma relaxez. Versatilitatea si puterea lor sunt incredibile. Iti recomand site-ul MyNoise (http://mynoise.net) care are o colectie impresionanta de sunete, este gratuit si are aplicatie pentru iOS. Eu folosesc Rain Noise cu preset-ul Getting Wet. Te invit sa descoperi si tu sunetul (sau sunetele) tale preferate si sa te joci cu el (ele). O alta sursa de sunete care te pot ajuta sa te concentrezi este site-ul Coffitivity (http://coffitivity.com), care stimuleaza in mod special creativitatea, folosind sunete de fundal ce se regasesc in cafenele sau restaurante.

Sper ca am reusit sa-ti ofer ceva valoros din experienta mea cu productivitatea si ca ai extras ideile necesare pentru a-ti creste si tu nivelul eficientei muncii tale si ca vei descoperi multe metode prin care sa faci totul foarte placut si benefic pentru tine.

Cred ca ti-ai dat seama ca un factor cheie in ceea ce priveste cresterea productivitatii este sa gasesti acele lucruri care ti se potrivesc, acei declansatori ai starii de flux, dupa care te vei bucura de beneficiile extraordinare si de o productivitate crescuta!

Iti urez multe zile din ce in ce mai productive! 

Scris de Alexandru K. Kelerman„In fiecare zi, in orice privinta, devin mai bun, mai bun, si mai bun” – Emile CoueAlex

http://www.traininguri.ro/

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.