„Chiar acele calitati necesare pentru a infiinta o afacere noua, sunt calitatile care vor afecta negativ bunul mers al acelei afaceri, uneori chiar fatal”
Modul de gandire diferit a fost demonstrat printr-un studiu efectuat de profesorul Maurizio Zollo la MIT, studiul a analizat creierul managerilor si antreprenorilor in timp ce efectuau doua activitati.
Una prin care se urmarea optimizarea unei activitati si cea de a doua care urmarea gasirea de modalitati noi pentru realizarea unor obictive mari. In cazul celei de a doua a fost clar ca un antreprenor foloseste ambele parti, stanga si dreapta, ale creierului in timp ce un manager foloseste strict partea responsabila cu logica, anume stanga. Nu inseamna ca antreprenorii sunt mai inteligenti, ci doar ca in cazul unor activitati explorative ei folosesc mai complet creierul. De asemenea asta explica si inclinatia mai mare spre risc a antreprenorilor.
Sunt si alte domenii in care diferentele sunt vizibile:
1. Comportament general. Antreprenorul isi doreste sa controleze propria viata pe cand un manager vine sa ajute cand antreprenorul nu le mai poate face el pe toate.
2. Motivatia. In cazul antreprenorului motivatia vine din dorinta de a crea ceva din nimic pe cand in cazul managerului acesta isi ia motivatia din planificare strategic pe termen lung ce va duce la crestere controlata.
3. Luarea de decizii. Antreprenorul se va baza pe instinct, pe intuitie, in timp ce managerul se bazeaza pe informatii detaliate pe care le va aduna si apoi analiza inainte de a lua o decizie.
4. Atitudinea fata de bani. Pentru un antreprenor banii sunt un rezultat secundar pe drumul lor catre success si nu tinta principala. In cazul managerului singura viziune este cea financiara, analiza la rece a rezultatelor companiei.
5. Structura organizationala. Antreprenorul vrea o organizare flexibila, adaptabila din mers la schimbarile solicitate de miscarile din piata si de dorinta de crestere. Un manager va dori o organizare stricta unde fiecare department stie exact ce are de facut si respecta procedurile.
Fiecare dintre cei doi are un rol important in jungla de afaceri. Fara antreprenori nu am avea inovatie, creativitate si domenii noi de business, insa fara manageri probabil ca multe din acele idei si domenii noi de dezvoltare ar ramane doar dorinte. Cu siguransa fiecare dintre diferentele identificate, analizand antreprenori si manageri, o data intelese vor ajuta la mai buna dezvoltare si administrare a afacerilor existente si nu este imposibil ca cei doi sa supravietuiasca in cadrul aceleiasi afaceri, ba mai mult, ar fi chiar indicat.
Exista doau cazuri celebre de oameni care au schimbat perceptia asupra modului de a face afaceri in ultimele decenii. Richard Branson este antreprenor, dornic de nou si cu abordari diferite. El gandeste ca „un antreprenor nu e un manager, un antreprenor este cel care creaza noi idei, porneste si construieste idei si apoi le lasa in grija managerilor care administreaza afacerea.” In cel de-al doilea caz, cel al ui Steve Jobs, vorbim despre un manager care doreste sa controleze fiecare aspect pe care il considera important. Se implica efectiv in design, creatie si uneori chiar raspundea la telefoane in call center pe cand era CEO Manager.
Aceasta este inca o dovada ca succesul poate fi obtinut urmand ambele cai, insa e important sa stim ce tip de om de afaceri suntem, antreprenor care creeaza ceva nou pornind de la o idee in care crede sau manager-ul care ia o idee si lucreaza la ea pana este perfecta, urmaarind atent fiecare detaliu al ei.
Asociatia „Centrul de Consultanta si Management al Proiectelor” EUROPROJECT (CCMP EUROPROJECT), in parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) si Blocul National Sindical (BNS), implementeaza in perioada 4 ianuarie 2018 – 3 ianuarie 2021 proiectul Antreprenor 2020, cod Mysmis 105025.
Proiectul Antreprenor 2020 este finantat in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020, apelul Romania Start Up Plus si are drept obiectiv incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil nonagricol in zona urbana din regiunea Sud Vest a Romaniei.
Fii antreprenor! Alatura-te si tu echipei „Antreprenor 2020”