Managementul proiectelor Agile pentru utilizatorul final

0
AgileCu o transparenta din ce in ce mai crescuta si o nevoie din ce in ce mai mare de conformitate, auzim des de tot mai multe exemple de proiecte esuate in sectorul public, programe reziliate, tehnologii depasite inainte ca acestea sa fie lansate, precum si depasiri de costuri. Si mai exista si proiectele IT care necesita ani de investitii, care nu sunt lansate niciodata.

Pentru a ne asigura ca investitiile IT aduc beneficii din timp si frecvent, o abordare pentru managementul de proiect, cunoscuta sub numele de Agile, poate salva atat organizatiile din sectorul public cat si privat de nemultumiri si insatisfactii.

Dezvoltarea de software Agile este frecvent practicata in industria de software unde proiectele sunt livrate intr-un mod extrem de interactiv si flexibil, cu rezultatele prezentate la intervale regulate, de multe ori la cateva saptamani in loc de luni. Agile permite echipelor de proiect sa livreze produse in lucru sau prototipuri in trepte clientilor, care mai tarziu se transforma in rezultatele proiectului dorite.

In timp ce managementul de proiect traditional sta sub imperiul sarcinelor si a predictiei (cu alte cuvinte, se presupune ca imprejurarile care afecteaza proiectul pot fi prevazute), abordarea de tip Agile pune accentul pe un mediu mult mai adaptabil.

Agile se realizeaza prin colaborarea unei echipa mici care, de obicei, e compusa din utilizatorul final sau clientul, un manager de proiect, un analist de business si din cativa specialisti. In paleta specialistilor ar putea intra dezvoltatorii de sisteme, experti pe domeniul respectiv, arhitecti IT sau o persoana care are cunostinte specifice sau expertiza necesara si care intelege modul in care toate piesele se incadreaza in proiect.

Este important sa se recunoasca faptul ca trecerea de la abordare traditionala la Agile este, de fapt, un exercitiu de migratie culturala. In functie de localizarea geografica sau a afacerii, de structurile organizatorice si culturale, unele firme vor trece cu usurinta de la managementul de proiect traditional la metodele Agile, intr-un mod entuziast, in timp ce altele pot afisa o rezistenta mare privind ideile si abordarile Agile. Este important sa selectezi membrii potriviti in echipa de proiect, tinand cont de faptul ca unii manageri de proiect excelenti ar putea sa nu fie totusi cea mai buna alegere pentru proiectul tau.

Managerul de proiect traditional va trebui sa isi schimbe abordarea in momentul in care are in subordine o echipa Agile. Un manager de proiect Agile de succes trebuie sa migreze de la management la leadership, de la monitorizare la conformitate si de la pozitia de sef de echipa la facilitator al creatiei si inovarii.

Cea mai mare preocupare a organizatiilor care isi doresc sa adopte Agile este legata de echipele dispersate si virtuale in mediile de lucru Agile. Comunicarea, colaborarea si interactiunea cu clientul sunt principii-cheie, si multe din metodele Agile necesita participarea la sesiunile zilnice. Abilitatile necesare pentru formarea si managementul echipelor din mai multe zone geografice cu ajutorul tehnologiilor video si a altor instrumente de colaborare sunt critice pentru succesul proiectelor Agile.

Pentru a adopta managementul de proiect de tip Agile, companiile trebuie sa aiba o abordare repetitiva pentru a introduce metodologia in organizatie. Ei trebuie sa se familiarizeze cu cadrul de lucru Agile, sa dezvolte si sa implementeze initiative pe termen scurt si lung si sa adopte cadrul pe o perioada de timp.

Odata ce compania a luat decizia de a incerca managementul de proiect de tip Agile, este esential sa nu se doreasca implementarea unui proiect foarte mare. Organizatia ar trebui sa selecteze proiecte mici, relativ usoare, si sa formeze o echipa pentru a il duce la capat. Acest lucru presupune alegerea celui mai potrivit manager de proiect, dar si membrii potriviti in echipa. Dupa ce echipa de proiect este formata, membrii ar trebui sa ia parte la un training la care sa invete structura Agile si cele mai bune practici. Echipa trebuie sa fie condusa de managerul de proiect cu ajutorul sponsorilor si sa execute proiectul folosind metodologia Agile.

Pe masura ce proiectul avanseaza, echipa si organizatia ar trebui sa faca periodic ateliere de lucru in care sa se discute despre modul in care firma poate duce la indeplinire si alte proiecte folosind Agile. Cu timpul, compania isi poate folosi experienta si lectiile invatate pentru a crea alte echipe si a executa mai multe proiecte folosind cadrul Agile.

Nu exista nici o indoiala ca managementul de proiect bazat pe Agile a fost si poate fi aplicat cu succes la o gama larga de proiecte. Atat utilizatorii finali cat si partile interesate au avut de castigat in urma acestei abordari: o abordare in care utilizatorul final si echipa de proiect formeaza un parteneriat in efortul de colaborare axat pe viziunea proiectului si pe rezultatul final.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.