Managementul de Proiect din 2013

0

Directie_PasiAsa cum si-n alte domenii, putem sa punem pe hartie tendintele spre care se indreapta respectivele domenii, nici Managementul de Proiect (MP) nu face exceptie in momentul de fata. Prin urmare, putem sa trasam cinci directii relevante spre care MP se va indrepta din 2013.

1. MP va depasi tripla constrangere. Organizatiile vor incepe sa realizeze proiectele tinand cont si de alti factori, nu doar de triunghiul clasic „timp, buget, resurse”. Drept rezultat, nuantarea tot mai puternica a MP va schimba parti din literatura clasica si, implicit, forma triunghiului „timp, buget, resurse”.

2. Zona SMAC va resimti atingerea MP. Puternica dezvoltarea a proiectelor in SMAC (social, mobile, analytics si cloud) va impinge organizatiile sa schimbe abordarile ce le au in prezent si sa includa elemente noi sau imbunatatite (lectii invatate, liste de verificare, cele mai bune practici, template-uri, cicluri de viata, registre de risc, tehnici de estimare etc.) Iar managerii de proiect, din aceste organizatii, vor trebui sa invete sa lucreze pe aceasta zona.

3. Managerul de Proiect isi va schimba stilul de conducere. Modelul clasic de conducere, de comanda si control, nu mai este eficient. In viitor, accentul se va pune pe stimularea creativitatii, implicarea mai puternica, intraprenoriat, potential, idei si inteligenta. Treptat se schimba modelul clasic de conducere spre un model in care creatia proprie, abilitatea de a depasi si de a se adapta rapid la obstacole, vor fi decisive pentru succesul proiectelor. In acest scenariu, comanda si controlul sunt prezente dar pe fundal.  Managerul de proiect si echipa de proiect, sunt incurajati sa lucreze intr-o relatie cat mai strasa, cei din urma fiindu-le recomandat sa imbratiseze chiar ei mentalitatea/gandirea unui manager de proiect.

4.Birourile de Managementul Proiectelor (PMO), vor deveni profitabile. Existenta unui PMO in cadrul unei organizatii este un aspect problematic datorita costurilor ce le impune un PMO. Dar avand in vedere nivelul de experienta si specializare tot mai mare, dezvoltate de PMO, aceste birouri au posibilitatea sa-si dezvolte competentele si sa furnizeze consultanta si serivicii de inalta valoare catre alte organizatii sau companii, contra cost. In acest fel, existand posibilitatea de a marca si un profit in existenta unui PMO.

5. Online-ul se va cimenta in viata managerilor de proiect. Daca in prezent, inca este posibil sa realizam proiecte fara a face apel la solutii software avasante, pe viitor managerii de proiect vor fi nevoiti sa detina o buna stapanire a mediului virtual si sa invete sa lucreze la proiecte cu persoane ce poate nu le vor intalni in realitate niciodata sau foarte rar. Migrarea MP spre online si mediul virtual fiind inevitabila.

Asa cum vinul ce se invecheste, devine tot mai bun si mai pretios, la fel si Managementul de Proiect, cu trecerea vremurilor, devine si continua sa fie tot mai rafinat, mai complex, mai nuantat, mai prezent si, la finalul zilei, un domeniu tot mai bun pentru practicienii sai.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.