Management de proiect si responsabilitate personala

0
laureatIn ultimii ani am asistat cu totii la situatii in care unii manageri de proiect ori administratori au abuzat de puterea lor pentru beneficii personale si profesionale. Ce presupune acest lucru pentru liderii de proiect? Inseamna ca trebuie sa aruncam o privire mai indeaproape spre ceea ce se cheama responsabilitate personala.

Dezvoltarea responsabilitatii personaleCei mai multi lideri de proiect isi doresc sa fie cunoscuti drept responsabili, competenti, sinceri, foarte muncitori si de incredere. Cu siguranta, niciun lider de proiect nu isi incepe cariera cu gandul de a minti, insela sau fura pe parcursul dezvoltarii lor profesionale. Uneori, ca si lideri de proiect, suntem atat de dornici sa reusim incat ambitia ne poate umbri simtul realitatii si al responsabilitatii. Dezvoltarea responsabilitatii personale in leadershipul proiectului implica 3 pasi:

1. Nu te increde in tine insuti.

Uneori liderii de proiect care esueaza din punct de vedere al moralitatii au un simt fals al securitatii. Ei cred ca au un caracter impecabil si ca nu ar putea face nimic care sa le ruineze viata si cariera. Liderii de proiect de succes nu au incredere in ei si sunt convinsi ca nu procedeaza intotdeauna asa cum ar trebui. Ei sunt constienti de faptul ca „greseli se fac”.

Nu presupune ca esti prea bun pentru a face un pas gresit. Realizeaza ca esti o persoana vulnerabila, care poate avea o „cadere etica”, exact ca oricine altcineva. Asuma-ti faptul ca in anumite circumstante poti abuza de influenta pe care o ai ca si lider de proiect.

2. Stabileste limite pentru ceea ce e corect.

Toti liderii de proiect sunt responsabili pentru propriile actiuni. Si suntem responsabili, de asemenea, si inaintea actiunilor noastre. Desigur ca liderii de proiect intelepti trebuie sa aiba capacitatea de a-si explica actiunile dupa ce le intreprind. Trebuie sa fim suficient de intelepti pentru a preveni alegerile imorale care ni se prezinta din prima.

3. Invita la inspectie

Trebuie sa inveti sa respecti deciziile membrilor echipei tale. Cand liderii de proiect sunt responsabili, ii roaga pe membrii echipei lor sa le catalogheze comportamentele cu … bun, rau sau indiferent.

Incurajeaza-i pe colegii tai sa iti provoace deciziile dar si sa iti analizeze comportamentul. Premiaza-i pe toti pentru faptul ca iti spun adevarul.

De fapt, totul se rezuma respect, responsabilitate si reputatie. Protejeaza-ti reputatia!

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.