Limbajul trupului pentru managerii de proiect

0
limbajul_trupului„Omul este o fiinta multi-senzoriala. Ocazional mai vorbeste … noi trebuie sa facem o examinare serioasa asupra a ceea ce inseamna comunicarea non-verbala” – Ray Birdwhistell

Comportamentul nostru non-verbal si felul in care membrii de echipa il interpreteaza poate afecta dinamica echipei. Sociologii estimeaza ca folosim mai mult de 750.000 de expresii non-verbale zilnic. Cuvintele descriu ceea ce simtim, in timp ce comportamentul non-verbal reprezinta starea emotionala pe care o avem. Starea noastra reala este exprimata de catre comportamentul non-verbal, dar poate fi manipulata prin cuvinte. Primele impresii se bazeaza pe comportamentul non-verbal. Trebuie sa acorzi atentie expresiilor non-verbale pentru a recepta intregul mesaj.

Pentru a recepta aceste expresii observam, in mod involuntar, in primul rand, mimica fetei, apoi contactul vizual, vocea, ritmul respiratiei, gesturile mainilor, proximitatea spatiala fata de interlocutor (in acest caz, fiecarei culturi ii apartine un standard diferit), postura, miscarea corpului, aparentele personale (aici intra articolele vestimentare, parul, unghiile, tatuajele, pierce-urile, bijuteriile) si mirosul (parfumul sau deodorantul folosit).

Mimica fetei

S-a estimat ca fata omului este capabila sa transmita peste 225.000 de expresii non-verbale. Suntem mai atrasi de oamenii ai caror expresii faciale sunt mai deschise si mai receptive. Nu ranji in loc sa zambesti, nu-ti da ochii peste cap. Potrivit sociologilor, barbatii au figuri monotone in grupuri de barbati. In schimb, acest lucru se schimba in momentul in care o femeie este prezenta.

Multe expresii non-verbale sunt specifice unei anumite culturi precum contactul vizual, gesturile mainilor, aplecatul. De asemenea, foloseste gesturi deschise. Poarta haine care sunt in concordanta cu organizatia la care esti angajat.

In ceea ce priveste contactul vizual, daca cealalta persoana il foloseste foarte mult, este recomandat ca si tu sa faci la fel.

Cuvintele sunt doar intre 7% si 10% din comunicarea mesajului. Mai mult de jumatate din influente vin din comportamentul non-verbal. Poti fi un lider de proiect eficient daca vei acorda atentie non-verbalului. Fii atent la ce spui, dar si la cum o spui.

Pana acum ce tipuri de expresii non-verbale ai observat la cei din jurul tau?

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.