Legea cash back – plata cu cardul va fi OBLIGATORIE din ianuarie 2017

0

plata-cu-cardul-va-fi-obligatorie-din-ianuarie-2017-reinvent-consultingLegea nr. 209/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicata in Monitorul Oficial nr. 913/2016 a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis la 8 noiembrie 2016. Noua legea presupune ca orice comerciant sa aiba instalate sisteme care sa permita plata cu cardul pentru clienti, fiind cunoscuta si drept „legea cash-back”.

Pe cine vizeaza legea?

Magazinele si comerciantii care depasesc venitul anual de 10.000 de euro sunt obligati prin intermediul acestei legi sa instaleze POS-uri, iar banca are un termen de maxim 30 de zile de la acest moment pentru a pune in functiune serviciul. Asadar, chiar si micile magazine de cartier vor fi obligate sa permita plata prin card de credit sau card de debit. Dispozitiile din acest act vor fi aplicate incepand cu 1 ianuarie 2017.

In lista celor care vor fi obligati sa permita plata prin card, se includ si furnizorii de servicii de utilitate publica si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, pemalitati si alte obligatii.

Magazinele pot oferi si servicii de „bancomat”

De asemena, varianta finala a legii, retrimisa in Parlament de presedintele Klaud Iohannis deoarece prevedea obligativitatea posibilitatii comerciantilor de a oferi serviciul de avans in numerar pentru clienti, specifica acum ca acest serviciu este optional. Asadar, comerciantii si persoanele juridice care se ocupa cu activitatea de comert cu amanuntul pot sa ofere un „imprumut” clientilor de maxim 200 de lei, pe baza unui contract stabilit si va fi mentionat separate in corpul bonului fiscal emis.

Comerciantii care aleg sa ofere acest serviciu de „bancomat”, sunt obligati sa afiseze in loc vizibil informatia, precum si detalii despre costurile  implicite ale imprumutului. In plus, daca persoana juridica reprezentata nu va avea la dispozitie suma completa dorita de cumparator, aceasta va oferi prin contract suma disponibila. Comisionul ce poate fi perceput de catre comerciant pentru acest serviciu poate ajunge pana la 1% din suma imprumutata.

Penalizari in conditia nerespectarii legii

Magazinele si persoanele juridice vizate de aceasta lege vor incheia contracte cu bancile, care vor fi responsabile cu asigurarea conditiilor si infrastructurii necesare noilor modificari si instalarii POS-urilor, precum si functionarii corecte a serviciilor de acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plata. Acest serviciu va trebui sa fie realizat in termen de 90 de zile incepand cu data de 1 ianuarie 2017, momentul intrarii in vigoare a legii. Asadar, bancile vor trebui sa finalizeze tranzitia si instalarea POS-urilor si altor elemente pana la data de 1 aprilie 2017.

Firmele a caror cifra de afaceri depaseste anual 10.000 de euro si care nu se vor supune obligativitatii instalarii POS-urilor si platii cu cardul vor risca amenzi intre 5.000 si 7.500 de lei. Lipsa afisarii semnului privind acordarea avansurilor in numerar, precum si a informatiilor legate de comisionul pentru acest serviciu aduce dupa sine amenzi cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei. Nerespectarea legii aduce sanctiunile care pot ajunge pana la 200.000 lei, in anumite cazuri.

De asemenea, sanctiuni intre 20.000 si 50.000 de lei pot primi si institutiile bancare, care nu respecta termenele contractuale in privinta asigurarii conditiilor aplicarii noilor procedure fiscale, fie ca vorbim despre instalarea terminalelor de plata, fie ca este vorba despre setarea conditiilor pentru imprumuturi.

Ai nevoie de ajutor?

Reinvent Consulting pune la dispozitie servicii de evidenta financiar-contabila care te vor ajuta sa scapi de orice nelamurire fiscala. Alege serviciile noastre si discuta cu expertii nostri financiari.

Detalii despre tarife si servicii: CLICK AICI.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting activeaza de peste 10 ani pe piata de consultanta juridica, fiscala si comerciala, oferind servicii complete de business : infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM,  serviciul de gazduire de sedii sociale si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail  [email protected] Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Website: www.reinventconsulting.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.