Vestea ca Nelson Mandela a decedat a facut inconjurul lumii intr-un foarte scurt timp. Mandela a murit la domiciliul sau din Johannesburg, a anuntat joi seara presedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publica. Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, considerat de compatrioti si recunoscut international ca fiind un simbol al libertatii si al leadershipului, a decedat la varsta de 95 de ani iar reactiile cu privire la decesul au fost transmise de pe tot globul, de la cele mai inalte nivele. Recunoscut international ca un lider simbol si ca o figura marcanta din istoria umanitatii, putem sa punem in pagina cateva dintre lectiile de leadership ce ne-au fost transmise de Nelson Mandela.
1. „Curajul inseamna sa depasesti frica si sa-i inspiri pe ceilalti sa treaca de ea.” Intr-o calatorie cu avionul si la 20 de minute distanta de aterizare, avionul sau a „pierdut” un motor iar in tot acest timp Nelson a stat linistit si a citit ziarul. Dupa ce au aterizat, a marturisit ca a fost infricosat de ceea ce s-a intamplat iar mai tarziu a explicat ca frica in sine ar fi fost irationala dar ca un lider nu ar fi putut sa arate ca-i este frica.
2. „Conduceti din fata – dar oamenii trebuie sa va urmeze.” Dupa decenii de lupta armata si refuzul de a negocia cu guvernul, Mandela a decis sa inceapa sa discute si sa negocieze cu dusmanii sai. Aliatii sai au crezut ca ii tradeaza dar i-a purtat cu el la discutii.
3. „Conduceti si din spate – dar lasa-i pe altii sa creada ca sunt in fata.” Ca baiat, Mandela a manat vitele iar intr-o discutie despre cum trebuie sa fie un lider a spus „Sti, le poti conduce (n.r. vitele) doar din spate.” Alt exemplu dat de Mandela este cel al regelui de trib, Jongintaba, cel care l-a crescut. Cand Jongintaba tinea sedinte in cortul sau, oamenii se adunau intr-un cerc si doar dupa ce a vorbit fiecare incepea si regele sa vorbeasca. Rolul regelui nu era acela de a le spune oamenilor ce sa faca ci de a forma un consens. „Nu intra in dezbatere prea devreme” obisnuia el sa spuna. Secretul in leadership este de a-ti permite sa te lasi si tu condus. „Este intelept sa convingi oamenii sa realizeze lucruri si sa-i faci sa creada ca a fost propria lor idee.”, a mai spus el.
4. „Cunoasteti inamicul.” Mandela a incercat sa-si inteleaga si sa-si implice inamicii. A studiat limba sud africana – afrikaans, pentru a putea intelege viziunea inamicilor sai asupra lumii. Pe vremea cand era incarcerat, el fiind un avocat, a ajutat gardienii cu problemele lor de natura legala/juridica. Astfel, i-a uimit pe unii dintre cei mai brutali sustinatori ai apartheidului de faptul ca el este dispus sa-i ajute. Mandela,intre timp, si-a dat seama ca poate sa se ocupe de unele dintre cele mai dificile caractere imaginabile.
5. „Tine-i aproape. Pastreaza prietenii aproape iar rivalii si mai aproape.” Pe parcursul timpul cat a fost tinut ca prizonier, a tinut in minte oamenii de incredere, pe cei care nu-i placeau si pe cei pe care nu se putea baza. Dupa ce a fost eliberat, le-a facut cadouri, i-a invitat la masa pentru a putea discuta, i-a sunat de ziua lor si a participat la evenimentele importante din viata lor precum funeraliile mebrilor de familie. Mandela noteaza faptul ca „Oamenii pur si simplu actioneaza in propriul lor interes.”.
6. „Aparentele conteaza.” Chiar daca aparentele nu-ti garanteaza succesul, au un rol in viata unui lider.El a mentinut pe tot parcursul vietii sale, aspectul unui lider si a stiut ca acesta conteaza. Adaugand la aspectul sau si un zambet constant, a reusit sa paseasca si sa se desfasoare in mintea celor care, fara carisma ce o avea, l-ar fi refuzat fara indoiala. Chiar daca nu a fost niciodata un speaker extraordinar, el s-a legat de simbolistica pe care stia ca oamenii o inteleg si a pastrat imaginea unui lider intelept si carismatic.
7. „Traieste intr-o zona gri.” Sau, cu alte cuvinte, nimic nu este alb sau negru. El a inteles ca apartheidul are multe cauze si ca acesta solicita solutii nuantate. Deciziile sunt complexe si sunt intotdeauna factori importanti ce trebuie luati in vedere. Asa cum a marturisit, daca ar fi cautat solutii simple la probleme complexe, probabil ar fi esuat. Nuantele sunt mult mai multe decat ne putem imagina.
8. „Recunoaste cand trebuie sa renunti.” Odata, Mandela a incercat sa coboare varsta legala pentru a vota la 14 ani. Efortul lui a esuat si a acceptat asta fara mare suparare. El a plecat, de asemenea, de la biroul sau, la momentul potrivit, stiind ca liderii aleg sa faca nu doar ceea ce trebuie sa faca ci si ceea ce nu trebuie sa faca. A sti cum sa abandonezi o idee esuata, o sarcina sau o relatie, este adesea cel mai dificil tip de decizie pe care un lider trebuie sa si-o asume.
Adaptare dupa „Mandela: Cele 8 lectii de Leadership” de Richard Stengel, Time.