Istoria managementului de proiect

0
ghid2Ca disciplina, managementul de proiect a aparut derivand din diferite domenii, cum ar fi constructiile, ingineria mecanica, proiecte militare, etc. In SUA precursorul managementului de proiect este Henry Gantt (1861-1919), denumit „parintele planificarii si al tehnicilor de control”, care este bine cunoscut pentru utilizarea graficului de management care ii poarta numele (dezvoltat in 1910), si ca asociat al teoriilor de management stiintific ale lui Frederick Winslow Taylor, precum si pentru studiile sale asupra managementului constructiilor navale. A mai dezvoltat o serie de instrumente care se regasesc in managementul modern, inclusiv modalitatile de divizare a muncii si de alocare a resurselor.

Graficul Gantt ilustreaza inceputul, sfarsitul proiectului, precum si un sumar al elementelor incluse in proiect, toate incadrate in timpul alocat desfasurarii. Incepand cu anii 1980, in epoca computerului, utilizarea graficului a fost mult usurata prin facilitatile tehnice existente. In prezent, graficul Gantt a devenit o tehnica larg folosita pentru a reprezenta fazele si activitatile unui proiect astfel incat sa poata fi inteles de un auditoriu mai larg.

Anii 50 marcheaza inceputul erei moderne in management de proiect. Inainte de 1950, in SUA, proiectele erau manageriate pe solutii gasite ad-hoc, utilizand de regula diagrama Gantt, precum si instrumente si tehnici informale. In acea perioada au fost dezvoltate doua modele de programare a proiectelor „Tehnica de evaluare si revizuire de program” (Program Evaluation and Review Technique PERT), dezvoltata ca parte a programului SUA Polaris pentru rachete submarine (in parteneriat cu Lockheed Corporation) si metoda „Critical Path Method” (CPM) dezvoltata de DuPont Corporation si Remington Rand Corporation pentru managementul proiectelor de intretinere a fabricilor. Aceste tehnici matematice au fost preluate rapid de o serie intreaga de companii private.

In 1969 apare Institutul de Management de Proiect – Project Management Institute (PMI) care are ca scop deservirea intereselor proiectelor industriale. Premiza de la care porneste PMI este ca instrumentele si tehnicile de management de proiect sunt comune unei mari diversitati de proiecte, pornind de la industria software pana la cea de constructii.

In 1981 PMI autorizeaza dezvoltarea a ceea ce a devenit Ghidul esentialului de cunostinte pentru management de proiect The Guide to the Project Management Body of Knowledge; continand standarde si linii directoare de o larga utilizare in practica.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.