Circa doi din zece tineri cu varste intre 18 si 24 de ani isi doresc sa devina antreprenori in urmatorul an, insa vad ca principale obstacole birocratia Fiscului, nivelul mare al taxelor la bugetul de stat si accesul la finantare, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania.
Acestia sunt interesati cel mai mult sa faca afaceri in domeniul comertului (26%), agriculturii (18%) si in serviciile profesionale (16%).
Dintre tinerii cu varsta intre 18 si 24 de ani, 59% sunt barbati, iar 67% au educatie medie, jumatate dintre respondenti fiind deja salariati, indica studiul companiei de cercetare de piata realizat la comanda Romanian Business Leaders.
Persoanele intervievate considera ca nivelul taxelor catre stat si al impozitelor locale, birocratia ANAF si accesul la finantare reprezinta cele mai mari piedici in dezvoltarea unei afaceri.
Alte motive invocate de tineri in teama de a deschide o afacere sunt lipsa cunostintelor despre cum sa o incepi si sa o conduci, starea proasta a economiei locale, dar si lipsa de stabilitate in politica, referindu-se la schimbarea guvernului si a reglementarilor date de catre acesta.
Tinerii care doresc sa devina antreprenori apreciaza, in proportie de 80%, ca oamenii de afaceri ar trebui sa se implice mai mult in problemele importante din tara.
Totodata, 45% dintre acestia vad esecul ca un prilej de invatare.
Sursa: GFK