Estimarea duratei unui proiect

0
calendar_2Dupa ce ai trasat activitatile necesare pentru realizarea proiectului, trebuie sa treci la urmatorul nivel, si anume: la estimarea duratei proiectului. Pentru a face acest lucru, poti apela la urmatoarele doua metode cunoscute.

Primul mod de a caracteriza intinderea in timp a unei activitati este efortul. Efortul este dat de numarul de ore folosit de catre executanti pentru o realiza o anumita activitate.

Cel de-al doilea mod de a caracteriza lungimea unui activitati este durata. Durata poate fi privita ca o fereastra a timpului pentru activitatea ce urmeaza sa fie finalizata.

Iata cateva puncte-cheie cu privire la durata unei activitati:

1. Durata este perioada de timp pe care ar trebui sa o utilizezi pentru o activitate cand o inscrii in programul proiectului.

2. Durata ia in considerare efortul necesar pentru a finaliza o activitate, urmand sa tina cont si de:

  • cantitatea de resurse umane alocata pentru o activitate (si cat de eficient pot lucra ei impreuna, in acelasi timp);
  • disponibilitatea generala a resurselor (jumatate de norma, un sfert de norma, 10% …);
  • perioadele de inactivitate sau de indisponibilitate (vacante);
  • weekend-uri, concedii, sarbatori;
  • numarul de ore presupus a se lucra efectiv intr-o zi.

Desi durata poate fi calculata, ar trebui sa iei in considerare si partea negociabila a acestei perioade de timp, si sa o vezi mai mult ca pe o „intalnire a mintilor”. Cand tu si executantul cadeti de acord in ceea ce priveste perioada de indeplinire a unei activitati, se ajunge de fapt la o relatie contractuala, deoarece responsabilul iti promite ca va respecta deadline-ul iar tu esti de acord cu estimarea pe care o face.

Pentru a gestiona cu succes proiectul, trebuie sa intelegi, sa cuantifici, si sa urmaresti atat efortul cat si durata. Intrucat efortul reprezinta timpul in care oamenii sunt ocupati cu proiectul tau, iar acest lucru are legatura directa cu estimarea costurilor, elaborarea bugetului, precum si controlul costurilor. Durata are legatura directa cu programarea proiectului, crearea programului si controlul programului.

Tu cum procedezi pentru a estima durata unui proiect?

Sursa: pmtips.net
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.