Este cazul sa eliminam oameni din echipa de proiect?

0

echipa4

Ne punem intrebarea, ce ar trebui sa facem cu un membru al echipei de proiect ce nu-si indeplineste sarcinile la parametrii normali? Daca eliminam aceasta persoana, punem in pericol proiectul? Este absolut esential sa avem in permanenta combinatia potrivita de oameni in cadrul proiectului si sa-i indepartam pe cei care nu-si dau toata silinta. Sa speram ca nu vom fi obligati sa facem acest lucru prea des – dar trebuie sa fim pregatiti sa-l facem!

Atunci cand observam ca un membru al echipei are performanta slaba, trebuie sa luam masuri prompte, incepand cu a-i oferi explicit celui in cauza sansa sa-si inbunatateasca performanta. Trebuie sa ne asiguram ca i se ofera un feedback clar despre ce anume greseste, dar si un ragaz pentru a remedia situatia. In acest sens, este necesar sa parcurgem urmatoarea lista de control:

  • Persoana cu performanta slaba intelege ce anume i se cere?
  • Intelege ca nu isi face datoria in termeni de performanta?
  • Stim de ce apare deficitul de performanta?
  • Poate vreuna dintre aceste cauze sa fie rezolvata cu usurinta?
  • Persoana respectiva este dispusa si capabila sa depaseasca neajunsul de performanta?

Sa nu amanam aceasta analiza a situatiei pana e prea tarziu! Sa nu asteptam sa apara o problema grava – daca facem acest lucru, inseamna ca fugim de responsabilitatea ce ne revine ca manager al proiectului. Cand nu suntem siguri, sfatul este sa-i indepartam pe slabii performeri din cadrul proiectului. Avem datoria sa-i asiguram materializarea, nu sa ne ocupam de dezvoltarea lor ca profesionisti. Poate ca suna necrutator, dar este necesar.

Un aspect util de retinut ar fi ca atunci cand cineva are o performanta slaba, care pune in pericol rezultatele intregii echipei, vom fi surprinsi, poate, sa constatam ca restul echipei este efectiv de acord cu indepartarea individului in cauza. Nimic nu displace mai mult unei echipe de inalta performanta decat sa vada ca exista cineva care le diminueaza capacitatea de a-si face bine treaba!

Aceasta este o sarcina pe care, in mod normal, un manager de proiect o poate indeplini mult mai usor decat un manager ierarhic. Presupunand ca persoana eliminata din cadrul proiectului nu-si va pierde de fapt slujba permanenta, inseamna ca ne bucuram de un avantaj incontestabil, pe care multi manageri organizationali nu-l au: nu trebuie sa-l disponibilizam pe cel indepartat din echipa de proiect sau sa efectuam operatiuni structurate de management al performantei, care de regula consuma foarte mult timp. Informati-l pe sponsorul proiectului asupra riscului pe care il reprezinta slabul performer si scoateti-l din proiect cat mai curand posibil.

Intr-o situatie de proiect, performanta deficitara nu trebuie masurata intr-un sens absolut, asa cum ar face un manager organizational, ci relativ la cerintele proiectului. De exemplu, cineva ar putea deobicei sa finalizeze cu intarziere sarcinile ce le are in responsabilitate si sa creeze intarzieri pe tot graficul proiectului. Intr-o asemenea situatie, daca aceasta persoana nu face fata contextului in care afla si s-au luat masuri pentru a-i imbunatati performanta, atunci este cazul sa luam in calcul varianta de a-l indeparta pe cel care nu-si respecta cu meticulozitate sarcinile. Munca pe care o depune el nu este suficienta in contextul proiectului pe care-l administram – si, la fel de important, ceilalti din echipa care lucreaza (si peste program) se vor simti nedreptatiti, daca nu luam masuri asupra acestuia sau daca nu-l indepartam.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.