Delegarea. Ce este? De ce este importanta? Care sunt etapele ei?

0

Din punct de vedere legal, delegarea consta in exercitarea temporara de catre salariat, prin dispozitia angajatorului, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu, in afara locului sau de munca .

Din punct de vedere managerial, delegarea inseamna impartasirea de proiecte cu membrii echipei tale prin oferirea acestora a posibilitatii de a finaliza aceste proiecte in mod eficient cu un minim de interventie. Ea reprezinta si una dintre cele mai cunoscute metode de gestionare eficienta a timpului, fiind totodata un instrument eficace de motivare si dezvoltare a angajatilor.

Delegarea nu inseamna sa dai subordonatilor tai activitatile grele pe care tu nu vrei sa le faci sau sa transferi activitatile tale de rutina care te plictisesc, in aceste cazuri ea avand tocmai efectul de a-i demotiva pe cei vizati pentru delegarea activitatilor.

Delegarea este asadar procesul prin care se da angajatilor de la toate nivelurile atat autoritatea de a lua decizii cat si responsabilitatea pentru rezultatele obtinute. Cel mai important aspect al delegarii este ca reprezinta un important factor motivator pentru ca este asociata cu acordarea increderii din partea managerului/antreprenorului.

Delegarea = Responsabilitate + Autoritate + Raspundere pentru rezultate

Cand este necesara delegarea? Atunci cand:

  • Sarcinile tale ca antreprenor sunt prea multe multe si complexe, iar dead-line-ul nu-ti permite finalizarea acestora la timp;
  • Sarcinile tale sunt de rutina, iar delegarea acestora iti ofera posibilitatea sa te concentrezi asupra problemelor strategice ale companiei;
  • Doresti sa ridici nivelul de incredere si de implicare al membrilor echipei, pentru ca delegarea constituie un factor de maxima motivatie pentru cei carora li se distribuie sarcinile.

Atunci cand te hotarasti sa delegi anumite activitati trebuie sa tii cont daca:

  • Persoana careia intentionezi sa-i delegi activitatile are capacitatea, pregatirea si experienta necesara indeplinirii sarcinii, pentru ca altfel, delegarea ar putea avea un efect negativ si anume demotivarea persoanei in cauza;
  • Persoana doreste sa se implice in acele activitati.

Etapele care trebuie parcurse in delegarea activitatilor:

  1. Explica in detaliu rezultatul dorit.
  2. Verifica daca interlocutorul a inteles care este rezultatul urmarit.
  3. Verifica care sunt resursele necesare pentru realizarea activitatilor si daca persoana respectiva are acces la ele.
  4. Discuta eventualele constrangeri si situatii neprevazute care pot aparea.
  5. Fii deschis si spune-i cand si cum poate sa apeleze la tine in situatia in care se afla intr-un impas.
  6. Monitorizeaza progresul, dar nu-l „dadaci”, lasa-l sa se descurce singur.
  7. Evalueaza rezultatul final si ofera credit pentru succesul obtinut!

Unul dintre motivele pentru care antreprenorii evita sa delege din activitatile lor si isi asuma sa muncesca uneori mult peste puterile lor este acela ca doresc sa evite anumite riscuri, reale sau inchipuite.

Care sunt riscurile care decurg din delegarea responsabilitatilor:

  • Pierderea autoritatii. Multi antreprenori au senzatia ca daca deleaga o parte din atributiile lor isi vor pierde autoritatea pe care o au asupra firmei si ca angajatii ii vor percepe in mod diferit.
  • Pierderea controlului. O data ce te-ai obisnuit sa iti dai acordul pentru fiecare produs sau material promotional care iese din firma, delegarea este perceputa ca fiind o forma de pierdere a controlului asupra activitatii firmei. In realitate, concentrarea pe detaliile de micro-management te fac sa pierzi din vedere tocmai dimensiunea strategica a firmei.

Daca inca nu esti hotarat sa delegi o parte din atributiile tale din motivele expuse mai sus, intreba-te: care ar fi riscul la care te expui in cazul in care activitatea delegata de tine ar fi defectuos indeplinita si ce sanse sunt ca acest lucru sa se intample?

Si tine cont ca delegarea este cea mai buna modalitate de a schimba perspectiva de la „a face” la” a conduce”.

Mult succes si inspiratie!

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.