De la 1 ianuarie 2017 intra in vigoare impozitul specific pentru anumite activitati

0

radiere-cod-caen-reinvent-consultingAfla toate detaliile necesare si asigura-te ca vei indeplini noile obligatii fiscale sau ca le vei radia in timp util, daca nu derulezi activitate pe codurile respective,  astfel evitand plati suplimentare catre ANAF.

Baza legala pentru impozitul specific, denumit si impozit forfetar

Legea numarul 170/2016 privind impozitul specific, cunoscuta sub numele de „Legea HoReCa” se va aplica de la 1 ianuarie 2017 pentru activitatile economice ce au urmatoarele coduri CAEN:

•    5510 „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;
•    5520 „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;
•    5530 „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”;
•    5590  „Alte servicii de cazare”;
•    5610 „Restaurante”;
•    5621 „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;
•    5629 „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;
•    5630 „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Agentii economici obligati la plata acestui tip de impozit sunt persoanele juridice care la data de 31 decembrie a anului precedent indeplinesc cumulativ urmatoarele doua conditii:
•    au ca obiect principal de activitate sau ca obiect secundar de activitate, unul dintre codurile CAEN enumerate mai sus;
•    nu se afla in lichidare.

Efecte negative ale legii HoReCA

•    Restaurantele mici vor plati aproximativ de 5 ori mai mult fata de cele cu suprafete mari, raportand suma platita la metrul patrat destinat activitatii;
•    Suma achitata pe metru patrat este mai mare pentru antreprenorii care au afaceri de mici dimensiuni, gen fast food, shaormerie, o cafenea, tinand cont de faptul ca in stabilirea acestui impozit nu conteaza volumul incasarilor si al profitului. Posibil ca multe din afacerile mici sa nu reziste la aceasta noua  presiune fiscala si sa se inchida, atragand dupa sine efecte nedorite de la cresterea somajului, scaderea contributiilor si impozitelor catre stat, dezechilibru economic la nivel local;
•    In domeniul turistic, posibil sa creasca pretul pentru unitatile de cazare din marile orase, pentru ca hotelierii sa acopere acest nou tip de impozit;
•    Dezavantajarea societatilor comerciale care au in Actul Constitutiv codurile CAEN mentionate de legea 170/ 2016, dar care sunt neautorizate, nu deruleaza activitatile respective. ANAF nu face diferenta dintre activitati autorizate/ activitati neautorizate, impune obligativitatea platii impozitului specific.

Solutii propuse de  expertii juridici din cadrul Reinvent Consulting:

Pentru evitarea platii impozitului specific pentru activitati incluse in Actul Constitutiv, dar care nu sunt efectiv indeplinite, solutia legala este radierea codurilor CAEN respective sau modificarea obiectului principal de activitate, in timp util.

Tarife radiere obiect de activitate (includ taxele la Registru, onorariu si TVA):
•    640 RON – Bucuresti-Ilfov
•    930 RON – alte judete

Tarife modificare obiect de activitate (includ taxele la Registru, onorariu si TVA):
•    750 RON – Bucuresti-Ilfov
•    930 RON – alte judete

Serviciile oferite acopera consultanta, intocmire acte, reprezentare la Registrul Comertului, depunere si ridicare acte finale.

Click aici pentru detalii privind stergerea unui cod CAEN din Actul Constitutiv/ radiere obiect de activitate.

Click aici pentru detalii privind modificarea obiectului de activitate.

Formule de calcul impozit specific

Impozitul specific se determina pe baza unor formule de calcul stabilite in anexa Legii 170/ 2016, in functie de: tipul de activitate desfasurata, suprafata utila de desfasurare a activitatii, rangul localitatii, numarul locurilor de cazare pentru hoteluri etc.

Domeniul hotelier

Impozit specific anual/ unitate = k * nr. locuri de cazare
Impozit specific standard – k – lei /loc cazare/an

Domeniul alimentie

Impozitul specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:
•    K este 1400, valoarea impozitului standard (lei);
•    X este variabila in functie de rangul localitatii;
•    Y este variabila in functie de suprafata utila comerciala/ de servire/ de desfasurare a activitatii;

Atentie! Chiar daca nu ai spatiu de servire/ suprafata comerciala etc., in formula de calcul a impozitului specific datorat, se pleaca de la o valoare stabilita de lege pentru  variabila Y.

Ai zero mp? Nu conteaza. La calculul impozitului, nu ai nici o reducere fata de cel care are 30 mp! Si celui cu  0 mp i se ia in calcul acelasi nivel al variabilei Y ca si celor cu suprafete de pana la 30 mp.

•    Z este coeficient de sezonalitate;

Atentie! Coeficientul de sezonalitate are cea mai ridicata valoarea pentru Municipiul Bucuresti si primele 8 orase dezvoltate economic (Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Sibiu, Timisoara). Ai afacerea in unul dintre aceste orase? Platesti mai mult, comparativ cu o afacere similara in alta locatie.

•    Q este 0,9 si reprezinta coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate-locatie de desfasurare a activitatilor.

Exemplu calcul impozit specific anual

•    Restaurant, cu suprafata de 200 mp, localizat in Bucuresti, zona A, centru:

Impozit specific anual/ unitate = k * (x + y * q) * z
Impozit specific anual = 1400 * (17 + 38 * 0,45) * 0,9 = 42.966 lei

•    Hotel, 3 stele, Bucuresti, 40 locuri de cazare:

Impozit specific anual/ unitate = k * nr. locuri de cazare
Impozit specific standard – k – lei/ loc cazare/ an

Asadar, impozitul specific anual pentru hotelul in cauza = 308 * 40 = 12.320 lei

Termen de plata

Impozitul se achita semestrial, pana pe data de 25 a lunii urmatoare semestrului, fiecare plata reprezentand jumatate din impozitul anual datorat.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting activeaza de peste 10 ani pe piata de consultanta juridica, fiscala si comerciala, oferind servicii complete de business : infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM,  serviciul de gazduire de sedii sociale. si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail  [email protected]. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Website: www.reinventconsulting.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.