De ce sa incepi o afacere in sistem de franciza?

1

Subiectul de astazi este destul de mult dezbatut si, cu toate acestea, inca sunt persoane care nu stiu despre ce este vorba. Cauza este una simpla.

Dupa ce am studiat putin internetul, am constatat ca informatiile sunt transmise foarte tehnic, chiar daca ele sunt la un nivel de intelegere bun pentru majoritatea dintre noi.

Voi incerca mai departe sa simplific cat de mult pot si sa pomenesc foarte putin despre tehnicitatile privitoare la franciza. Da, astazi detaliez putin pe acest subiect super interesant si incitant, cel putin din punctul meu de vedere.

De-a lungul experientei mele profesionale de peste 15 ani de zile, am avut ocazia sa intalnesc destul de multi oameni care opereaza o franciza, dar si un numar semnificativ de oameni care detin o franciza.

Unele mai mari, altele mai mici. Ideea este ca de la toti acesti oameni am invatat cate ceva si ma bate gandul serios sa patrund si eu in aceasta sfera in anii urmatori.

Pana atunci, hai sa vedem despre ce este vorba.

Franciza este o afacere.

Eu de aici plec, pentru ca asta consider ca este esential. Am intrebat si alte persoane si majoritatea au inceput sa-mi spuna cine e cel care da, cum se cheama cel care ia, ce se intampla intre ei si asa mai departe.

Acele aspecte sunt si ele importante, in schimb eu am considerat cel mai important lucru faptul ca o franciza este o afacere.

Din punct de vedere tehnic exista:

-francizor, adica cel care detine franciza, care are know-how-ul, marca, sistemele si altele.

-francizat, adica cel care ia de la francizor toate cele mai de sus, in anumite conditii.

Care sunt avantajele unei afaceri in sistem de franciza?

Cateva avantaje care imi vin in minte acum ar fi:

  • o afacere proprie sub un anumit nume.
  • nu construiesti afacerea de la inceput.
  • primesti know-how operational, vanzari, training, sustinere.
  • poti sa lucrezi rapid la afacere si nu in afacere.
  • scalabilitate.
  • autonomie.

Si daca acestea ar fi cateva avantaje care in vin in minte, exista si cateva dezavantaje pe care vreau sa le amintesc, si anume:

  • costurile de intrare pot fi ridicate.
  • lipsa de cunostinte antreprenoriale.
  • neintelegerea afacerii.
  • neimplicarea in afacere, mai ales la inceput.
  • autonomia este limitata de contractul de franciza.
  • flexibilitate scazuta, pentru ca nu poti face ce vrei tu, cum vrei tu.

Si este normal sa fie asa. Pentru ca, daca s-a ajuns la anumite sisteme care functioneaza integrat, atunci nu este necesar niciun artificiu din partea ta. stii cum era vorba aceea: nu schimba echipa care a castigat meciul trecut.

Cum incepi afacerea?

Inainte de toate, este bine sa stii ca ai nevoie de abilitati antreprenoriale la un nivel cat mai ridicat. si de energie. si de timp. si de bani. Acestia din urma sunt necesari pentru achitarea unei taxe de intrare, in general. Apoi, vor fi necesari pentru a sustine partea operationala, cashflowul, pana cand afacerea ajunge sa treaca de breakeven point (punctul din care incepe sa fie pe profit).

Asadar, iti face cu ochiul o franciza si vrei sa intri in acest domeniu. Iei legatura cu cine este autorizat, poate fi chiar proprietarul de franciza sau un alt organism care se ocupa in numele acestuia.

Pentru un proprietar de franciza, faptul ca isi vinde modalitatea in care se poate desfasura o afacere similara cu a lui nu este altceva decat o dezvoltare a afacerii. El a dus greul pana aici, a vazut ce a mers si ce nu, a vazut cum poate ajunge la publicul tinta, a testat locurile oportune, a incercat anumite strategii de vanzare sau preturi.

A cam testat totul, a perfectionat si a creat sisteme care impreuna fac afacerea sa functioneze permanent la un standard minim garantat.

Pentru ca omul si-a dorit mai mult, acum da posibilitatea si altora sa aiba practic acces la succesul lui si, in schimbul unor taxe de intrare, anuale, redevente, procente din vanzari sau altele de acest gen, face ca afacerea lui sa ajunga inclusiv la nivel mondial.

Poate oricine sa-si deschida o franciza?

La nivel teoretic, raspunsul simplu ar fi „Da”. La nivel practic raspunsul este „Nu”.

Uneori poti sa fii super calificat pentru a face asta, dar daca detinatorului francizei nu ii place de tine, atunci vei fi refuzat. Sau poate nu ii transmiti incredere ca vei reusi. Sau poate esti cineva care azi incearca ceva si maine altceva, ceea ce in acest caz nu te face eligibil. De ce? Pentru ca cel care ofera franciza o face pentru ca are o viziune pe termen lung si doreste alaturi de el oameni care gandesc si actioneaza pe termen lung.

Daca esti unul care nu respecta regulile si sistemele, mai bine stai deoparte. iti vei face tie rau si este posibil sa faci rau si brandului respectiv. Motiv pentru care este posibil, in cazuri mai grave, sa suferi consecinte importante.

Pana la urma este vorba de 2 componente esentiale:

-incredere.

-cooperare.

Cei 2 parteneri, francizorul si francizatul, sunt practic doi parteneri de afaceri, iar in aceasta zona, ca si in alte arii ale vietii increderea si cooperarea sunt esentiale pentru obtinerea reusitei.

O alta posibilitate, destul de intalnita este lipsa de bani. O franciza medie costa cateva zeci de mii de euro, ceea ce face costul de intrare destul de ridicat. insa, cine ajunge aici si vede dincolo de gard isi da seama ca are in fata sa o super oportunitate si inca o cale de a realiza venituri si de a-si multiplica sursele de venit.

Ce alegi? De ce sa incepi o afacere in sistem de franciza?

Ei bine, asta este o intrebare de cunoastere personala. Hai sa-ti spun putin perspectiva. Ideea este ca majoritatea oamenilor nu stiu ce vor, ce pot si nu se cunosc prea bine pe ei insisi.

Legatura cu tipul de afaceri in general si cu cel de franzica in acest caz, este una directa. Se ajunge destul de usor la esec pentru ca multi oameni isi spun in gandul lor ca este o oportunitate pe care merita sa o incerce.

Nimic gresit pana aici. Greseala fundamentala este ca incearca ceea ce se numeste unrelated business, adica intrarea intr-o afacere pe care nu o cunosc deloc sau foarte putin si care nu are niciun fel de legatura cu experienta acumulata pana in acel moment.

Este ca si cum eu mi-as cumpara acum o franciza pentru o fabrica de ciocolata. Nimic rau in asta. Partea cea mai putin buna este ca nu cunosc domeniul, dar ma atrage. Ce pot face?

in primul rand este nevoie sa ma educ. Asta inseamna sa acumulez informatii si cunostinte in ceea ce inseamna producerea si vanzarea de ciocolata. in al doilea rand este nevoie, daca este cazul, sa fac ceva cursuri in domeniu sau sa merg la cat mai multe evenimente de unde pot invata de la oameni din domeniu.

in al treilea rand, trebuie sa am capitalul necesar pentru inceperea afacerii si sustinerea acesteia, mai ales la inceput de drum. Iata cum, facem ce facem, ne lovim din nou de educatie.

Exista ciclul de care am mai tot vorbit:

invata.
gandeste diferit.
stabileste obiective.
actioneaza acum.
Este valabil si in acest caz. Acum, dupa ce ai parcurs aceste etape care vor dura in functie de disponibilitatea ta de a investi timp, energie si bani, poti spune ca esti in punctul de a porni propria afacere in sistem de franciza.

Constatari.

Din ce am vorbit cu oameni, dar si din ceea ce exista in piata franciza este un fel de a doua sau a treia afacerea pentru cineva. Putini oameni intra direct in acest context. Foarte putini intra direct din postura de salariati si pentru care franciza sa fie o noua sursa de venit.

Probabil este evident, pentru ca in calitate de angajat nu prea ai timp de a te ocupa de asa ceva. Cu toate acestea sunt pur si simplu uimit de faptul ca majoritatea oamenilor angajati se gandesc sa patrunda in zona antreprenoriala prin achizitionarea unei francize.

in mintea majoritatii este ideea de simplu, direct si nu trebuie sa nu iau nimic de la zero. insa, uita de cel mai important aspect: propria mentalitate! Fara o mentalitate cel putin cu tendinte antreprenoriale si care se educa continuu, cel mai probabil nu vei reusi nu doar cu o franciza, ci cu o afacere in general.

De aceea, cei care intra in acest domeniu sunt cei care au deja o afacere functionala si care inteleg din alta perspectiva cum functioneaza lucrurile.

Asta nu inseamna sa nu incerci. Nu vreau sa demotivez pe nimeni. Vreau doar sa insist pe importanta educatiei antreprenoriale, financiare, pe a te interesa intens in domeniul respectiv, pentru a te cunoaste pe tine si ce vrei sa devii, ce vrei sa obtii si apoi sa pleci pe acest drum.

La nivel global, marile marci s-au dezvoltat si au perfectat dezvoltarea in franciza. Asta inseamna ca lucrurile functioneaza, atat la nivel mare, cat si la nivel mic. Daca vei avea interes si rabdare sa scrutezi putin internetul vei vedea ca poti gasi si la noi in tara solutii atractive in aceasta directie.

Eu iti doresc sa-ti construiesti o afacere proprie si sa devii chiar tu detinator de franciza. Sper ca articolul de fata sa te inspire, sa te gandesti cum poti ajunge acolo, apoi sa treci la actiune si sa transformi visul in realitate. Succes!

Articol scris de Daniel Tanase

Share.

Un comentariu

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.