Cum scapi de frica de a vorbi in public

0

frica de a vorbi in publicFrica este o emotie pe care o experimentam inca de cand ne nastem. Asadar, o emotie naturala si fireasca. Mai mult decat atat, frica este o emotie vitala care ne construieste sistemul de aparare si ne ajuta sa ne adaptam la mediu. Fara frica de inaltime sau frica de serpi, de exemplu, practic nu am mai putea dezvolta instinctul de conservare.
Insa nu toate fricile pe care le traim sunt constructive. Ce ne facem cand dezvoltam alte frici care au la baza lucruri invatate in mediul familial, social sau cultural? Frici care, de altfel, nu ne ajuta in niciun fel; din contra, ne creeaza probleme si genereaza disconfort, frustrare si neputinta.
Aici voi vorbi despre o frica invatata social – frica de a vorbi in public sau glosofobia. in video-ul de mai jos vin cu solutii pentru a scapa de frica de a vorbi in public si pentru a diminua emotiile.

Practic, filmuletul raspunde la intrebarile:

 • Cum influenteaza pregatirea discursul?
 • Cand stai la mila cerului cu inspiratia, ce se poate intampla?
 • Ce este improvizatia si cum o putem folosi?
 • De unde vine frica de a vorbi in public?
 • Cat de reala este aceasta frica de a vorbi in public?
 • De ce nu te lasa subcostientul sa dormi cand ai o prezentare?
 • Cand apare naturaletea in discursul tau?
 • Ce rol are repetiatia si cum trebuie facuta?
 • Ce nu rezolva repetatul in oglinda?
 • Cat de mult ar trebui sa ne preocupe problema emotiilor?
 • Cum iti pregatesti inceputul?
 • Ce inseamna antrenament si de ce-ar trebui sa-l faci?
 • Ce mai poti descoperi in timpul antrenamentelor?
 • Ce fac actorii inainte de spectacole?
 • Cine poate deveni un bun vorbitor in public?
 • Cum sa te faci cel mai bine inteles?

Frica de a vorbi in public – Cauze
Sunt multe temeri care determina si amplifica frica de a vorbi in public, ca de exemplu teama de a nu uita discursul, teama de penibil, teama de a fi neinteresant si anost, teama de a te confrunta cu participanti dificili, teama de a fi criticat, teama de feedback negativ. Toate acestea genereaza emotii.
Multi compara frica de a vorbi in public cu frica de moarte, spunand ca prima a ajuns sa fie mai mare. Eu as spune ca este doar mai frecventa, nicidecum mai mare.
Cum scapi de frica de a vorbi in public si de emotii?
Emotiile sunt o parte „naturala” a carierei de vorbitor.
Ca vorbitor, ai mereu emotii. De exemplu, actorii au emotii si la inceput, si cand sunt in varful carierei. E gresita perceptia ca ei au talent, sunt antrenati si nu au emotii. Ba dimpotriva, mai ales in preajma premierelor, actorii sunt extrem de emotionati. Sunt emotii reale care se manifesta la fel ca la orice om. Actorii nu mai au emotii cand intra in teatru pentru ca sunt antrenati in acest sens. Intra intr-un fel de procedura: vin cu doua ore inainte de piesa, incearca sa se curete de lucrurile de peste zi si incetul cu incetul se imbraca, se machiaza, se uita pe text si intra in personaj.
https://www.youtube.com/watch?v=Qe2IIEXwAmY
Pentru a scapa de frica de a vorbi in public ai nevoie de mai multe lucruri: in primul rand, sa te scolesti, sa acumulezi cunostinte, ai nevoie de indrumare, exercitiu si de multa munca.
Sigur ca talentul e foarte bun, face bine sa ai asa ceva, dar cu talentul e o discutie intreaga, ai nevoie de un teren de manifestare. Talentul e ca samanta roditoare, trebuie ingrijita, trebuie sa se manifeste. Dupa ce ai facut toate lucrurile acestea: ai invatat, ai exersat, atunci talentul va face diferenta.
Emotiile nu pot fi ascunse, ele sunt un reflex de aparare a organismului in fata necunoscutului. Sa ne aducem aminte de examenele noastre, toti aveam emotii, cel care nu avea niciun fel de emotie, nu stia nimic.
La unul dintre cursurile desfasurate la Extreme Training, un cursant mi-a spus ca atunci cand apare in fata publicului, desi are foarte multa experienta prin natura meseriei pe care o practica, fiind un om din top management, se simte ca in prima zi la scoala de soferi: cand ai trei pedale, doua picioare, doua maini, volan si schimbator si nu stii ce sa faci. Prin exercitiu, in schimb, realizezi ca iti ajung cele doua maini pentru volan, schimbator de viteze, reglat oglinda etc.
La cursurile de Public Speaking vin oameni care, prin natura profesiei, sunt comunicatori, fie de la individ la individ, fie de la individ la grup, fie sunt manageri in cadrul unei firme, oameni care sunt la ghiseu sau oameni care vorbesc unor audiente, profesori, avocati, tineri care isi doresc sa incerce o cariera artistica. Sunt foarte multe profesii care au nevoie de un asemenea tip de sprijin.
Increderea auditoriului e strict legata de persoana ta!
Increderea vine, in primul rand, de la increderea in sine. Daca am in fata un om care e sigur pe el, e calm si increzator in ceea ce spune, imi da siguranta ca acel om stie ceea ce face si atunci sunt deschis sa il ascult.
Rolul exercitiilor de dictie in diminuarea emotiilor
Pronuntarea corecta a consoanelor si a vocalelor, precum si umplerea cu intentie a propozitiilor, va rezolva destul de multe lucruri, printre care si emotia.
Nu exista ceva magic, dar adaugand la fiecare compartiment, ajungi sa le stapanesti. De exemplu, stiind ca ai o vorbire clara, corecta, acest lucru iti da incredere, iar increderea micsoreaza aria de expunere a emotiei. Daca mai faci si pregatirea cum trebuie, atunci o sa reusesti sa invingi emotia.
Exercitiile de vorbire sunt intentionat grele pentru a te obliga sa stai putin, sa fii atent si sa incerci sa le pronunti corect.
Obiectivul este sa pronunti corect si sa se inteleaga, nu sa pronunti repede! (Ex.: „Sisoe se suie seara sus pe scara”).
Pentru a pronunta corect „sc” din „scara” trebuie sa pronunti larg „a”-ul din cuvant. Daca gresesti un cuvant, il reiei. Efortul este de a pronunta corect si nu de a pronunta rapid. Trebuie sa pronunti clar, raspicat, pentru ca mesajul sa ajunga la interlocutor. Acest lucru da si energie, si claritate mesajului si vorbirii. La aceste aspecte trebuie sa fim atenti, dar cu putina pregatire pe fiecare bucatica, devine obisnuinta, se formeaza automatismele. Intra in reflex sa vorbesti clar si raspicat, mai ales atunci cand ai un public in fata sau un auditoriu format din 2 – 3 persoane.
Atunci cand faci exercitii de vorbire, trebuie sa le faci metodic: sa se auda tot, clar, raspicat. O sa vezi ca, atunci cand respecti acest lucru, respiratia se va regla incetul cu incetul pentru ca pronuntia corecta a vocalelor si consoanelor atrage dupa sine respiratia corecta si invers. Corpul uman este un intrument, trebuie doar sa invatam pe ce butoane sa apasam.
Pana la urma, atunci cand spun un discurs, cand vreau sa fiu convingator, cand vreau sa ajunga mesajul la oamenii carora li se adreseaza, de fapt pronunt corect. Energia unui discurs vine din pronuntia corecta!
tine minte: „Corpul uman este un instrument, trebuie doar sa invatam pe ce butoane sa apasam”!!!

Scris de Radu Gabriel – trainer Extreme Training
––
Radu Gabriel spunea, in cursul trainingului de Public Speaking, ca orice improvizatie se pregateste cu doua saptamani inainte. Mi-a placut:)
Mai mult decat atat, este important sa te conectezi la tema discursului. Daca nu reusesti sa te conectezi la tema discursului, atunci discursul tau poate fi un esec! Acest lucru nu este de dorit sa fie facut numai de incepatori, chiar si avansatii o fac. Fiecare poate avea propriul truc, nu exista o reteta universala, trebuie doar sa faci ce consideri ca te ajuta si functioneaza pentru tine! Nimic mai simplu pentru pregatirea emotionala a discursului.
https://www.youtube.com/watch?v=1x8PRhwtJmU

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.