Cum isi pot dezvolta liderii de proiect rezistenta mentala

0
militarUna din cele mai pretioase competente ale unui lider de proiect este rezistenta mentala; din pacate aceasta abilitate nu este predata in scoli, ci invatata doar in domeniul sportiv sau in trainingul militar.

Rezistenta mentala se refera la capacitatea de a te concentra si a-ti folosi la maximum potentialul in conditii dificile de zgomot, presiune sau stres. Cel mai de succes, respectat si admirat lider de proiect este cel care are rezistenta mentala .

Rezistenta mentala nu se refera doar la faptul ca liderul de proiect a fost in stare sa duca proiectul la bun sfarsit in timpul si bugetul alocat, ci la faptul ca a facut acest lucru in conditii grele si stresante pe intreaga durata de viata a proiectului.

Liderii de proiect se confrunta cu un mediu nesigur si complex si trebuie sa aiba o rezistenta mentala cum au sportivii, pilotii, marinarii sau soldatii. Succesul nu tine doar de responsabilitati, competente, comportamente si atitudini; are mare legatura si cu capacitatea de a gestiona presiuni si stres in ceea ce priveste schimbarea cerintelor, reducerea bugetelor si foarte multa munca.

Christine M. Riordan, decan al Daniels College of Business, la Universitatea din Denver, vorbeste in articolul din Forbes (2010) de Cele 6 elemente ale rezistentei mentale.

1. Flexibilitate
Un lider de proiect trebuie sa fie capabil sa decida rapid o alternativa de a iesi eficient dintr-o anumita situatie dificila, exact cum fac si capitanii de echipa.

2. Receptivitate

Liderii de proiect gata de joc sunt in stare sa ramana dedicati si conectati cu proiectul si atunci cand e presiune. Ei identifica in mod constant oportunitatile, provocarile si amenintarile din jur.

3. Putere

Liderii de proiect puternici gasesc mereu vointa de a sapa adanc si de a strange resurse, chiar si atunci cand jocul aparent este pierdut.

4. Curaj si etica.

Liderii de proiect trebuie sa aiba curajul de a lua decizii grele dar corecte pentru echipa proiectului.

5. Elasticitate

Liderii de proiect trebuie sa fie capabili sa-si revina cu usurinta dupa dezamagiri.

6. Atidudine de sportiv
Liderii de proiect trebuie sa aiba o mentalitate de Bring it on!

Liderii de proiect care cauta sa-si dezvolte o rezistenta de acest fel, pot incepe prin a gasi un mentor sau coach care ii poate ghida. Mentoratul de tip unul la unul este cel mai potrivit in a oferi si gasi cele mai bune solutii pentru fiecare lider de proiect in parte si nevoile sale.

Odata ce un coach sau mentor este stabilit, liderii de proiect trebuie sa gaseasca un model care are rezistenta mentala. Un model care prezinta rezistenta mentala, cineva care poate fi conectat personal cu liderul de proiect, poate oferi acestuia o experienta reala pentru invatare.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.