Imediat ce m-am lovit de conceptul de Powerful Coaching Question – cred ca asa de fascinat de un subiect anume nu mai fusesem din vremea cand scriam virusi in assembler 😀 – am inceput sa ma intreb cum ar arata, pentru fiecare interlocutor in parte, acea intrebare care i-ar aprinde proverbialul bec in cap. Cum eram deja familiar cu modelul nevoilor fundamentale umane utilizat de Tony Robbins:
1. Siguranta;
2. Varietate (nesiguranta);
3. Importanta;
4. Dragoste si apropiere afectiva;
5. Crestere personala;
6. Contributie.
…am inceput sa ma gandesc la o modalitate de a combina cele doua elemente, intrebarile specifice de coaching si cele sase nevoi fundamantale. Gasiti in continuare cateva concluzii personale pe marginea acestui subiect.
Siguranta
Ce isi doreste o persoana care pune siguranta pe primul loc? Legi si reguli care sa transforme lumea intr-un loc predictibil, ar putea fi un raspuns posibil.
Sa-i dam ocazia lui Picasso, bine-cunoscutul nostru asistent, sa ne spuna in ce fel este lumea gresita si cum poate fi ea reparata:
• Picasso, daca te-ai afla in posesia unei lampi fermecate, cum i-ai cere duhului sa repare ce se petrece in jur?
• (apoi, dupa ce a rezolvat incalzirea globala si restul problemelor majore ale omenirii) Mai exact, in cazul tau particular, ce i-ai cere sa faca?
Un aspect pe care l-am intalnit in practica legat de rezolvarile magice (personaje de poveste care vin in ajutor si rezolva problemele) este acela ca interlocutorul pare mai dispus sa raspunda la intrebarea de natura personala – Mai exact, in cazul tau particular, ce i-ai cere sa faca? – daca prima data s-a concentrat asupra unor probleme ce nu il vizau in mod direct.
Varietate
II dam ocazia lui Picasso sa viseze cu ochii deschisi:
• Ce ar trebui sa se intample pentru ca viata ta sa se transforme in aventura pe care ti-ai dorit-o din totdeauna?
Importanta
Sunt suficient de puternice luminile rampei ce cad pe Picasso?
• Pe o scara de la 1 la 10, cat de apreciat te simti la munca/acasa/in grupul tau de prieteni?
Dragoste si apropiere afectiva
Prezenta unui lucru poate fi evaluat la fel de bine si prin absenta lui:
• Ce te apasa, ce nu te lasa sa fii tu insuti?
Ca o nota de avertizare, puneti o intrebare centrata pe partea negativa doar daca este evident ca asa stau lucrurile si doar pentru a orienta discutia catre gasirea unei solutii. Cinci minute pe care le-am petrecut sa ne plangem de starea grea in care ne gasim sunt cinci minute in care n-am cautat o solutie pentru a iesi din ea.
Crestere personala
Se afla Picasso acolo unde crede el ca ar trebui sa se afle din punctul de vedere al dezvoltarii personale?
• Simti ca exista ceva care te tine in loc, care nu te lasa sa fii acolo unde simti tu ca ar trebui sa te afli?
Contributie
Daca banuim ca Picasso pune nevoia de a contribui la binele general pe primul plan, atunci am putea sa il intrebam:
• Este ceva ce te intristeaza la cum decurg lucrurile in cercul tau?
Desi intrebarea de mai sus (ca si cealalta de dinaintea ei) a fost una la care se poate raspunde cu „da” sau „nu”, este putin probabil ca Picasso sa raspunda monosilabic, ci va veni cu o continuare consistenta; am formulat-o astfel deoarece nu vrem sa il „programam” pe Picasso sa se simta trist, ceea ce ar fi posibil daca am merge la „sigur”:
• Ce te intristeaza la cum decurg lucrurile in cercul tau?
Aceasta intrebare, ca toate cele care se axeaza pe latura negativa a situatiei, tind sa plaseze interlocutorul intr-o zona lipsita de forta – poate lui Picasso nici prin gand nu ii trecea sa se simta trist, dar acum, daca omul acesta intelept de isi zice coach este atat de sigur ca el, Picasso, este trist, atunci musai sa fie adevarat… iar daca sta mai bine sa se gandeasca, normal ca este trist. De exemplu, numai alaltaieri – ca sa nu mai zicem de prapadul de luna trecuta…
Cam atat cu notitele personale pe marginea imbinarii dintre intrebarile de coaching si cele sase nevoi fundamentale umane. Daca vreti sa aflati mai multe despre modelul lui Tony Robbins, va recomand sa urmariti prezentarea pe care a avut-o la TED (si unde a avut ocazia sa il aiba in sala pe Al Gore). O adevarata demonstratie de virtuozitate din partea unui speaker de talia lui Robbins.
Iar daca sunteti interesati sa studiati o introducere detaliata privind intrebarile specifice de coaching, va recomand materialul pus la dispozitie de metasysteme – depaseste cu mult nivelul unei simple introduceri in conceptul de coaching prin intrebari specifice.
Articol scris de Dan Radoiu, trainer