Cine are nevoie de opinia consultantului? Si, in definitiv, cu ce se ocupa de fapt un consultant?

0

Sigla_PMSolutionsCatalin Hristea,
Director General, PMSolutions

Nu o data mi s-a intamplat in ultimii ani sa fiu pus in situatia de a explica unui potential client (si, culmea, cateodata chiar si clientilor care deja imi contractasera serviciile!) care este rolul unui consultant. Surprinzator? Poate la inceput …

Ceea ce m-a surprins insa a fost o discutie pe care am avut-o de curand cu un oficial al unei institutii guvernamentale care are ca misiune „crearea premiselor durabile pentru trecerea la Societatea Informationala in Romania”. In cadrul discutiei m-am trezit deodata, de data aceasta insa provocat de un initiat in ale tehnologiei informatiei, in postura bine cunoscuta oricarui consultant IT din Romania de a explica „mai exact cu ce ma ocup eu?”.

Poate ca daca nu as fi auzit de atatea proiecte IT cu bugete si durate de implementare depasite cu peste 100%, atunci poate ca as fi trecut usor amuzat peste ignoranta fortata a interlocutorului meu. Proiectele IT care sunt in Romania succese adevarate atat pentru cei care le comanda cat si pentru cei care le implementeaza sunt insa rare, iar ignoranta clientilor este una dintre principalele cauze ale esecului. De ce? Pentru cei care asculta (si citesc cu fidelitate) „Opinia Consultantului„, raspunsurile sunt simple: proiecte IT de dragul tehnologiei si fara motivatie „de business”, proiecte fara sprijin institutional si managerial, proiecte IT care doar automatizeaza ineficienta fara a optimiza activitatile, incapacitatea de a selecta un furnizor capabil, dar si lipsa de  profesionalism a furnizorilor, subestimarea efortului de schimbare si management de proiect ineficient.  Pot consultantii ajuta la imbunatatirea acestei situatii?

Ce este un consultant?

Wikipedia ofera urmatoarea definitie: „Un consultant (in latina consultare inseamna „a discuta”) este un profesionist care furnizeaza sfaturi (sau da indicatii) intr-o anumita arie de  expertiza.”

In acelasi context, Consultanta IT este „un domeniu care se ocupa cu furnizarea de sfaturi si indicatii catre companiile care vor sa stie cum sa foloseasca cel mai bine tehnologia informatiei astfel incat sa isi atinga obiectivele de afaceri”.

Citind definitiile de mai sus, nici nu este de mirare ca in Romania majoritatea clientilor nu inteleg exact cu ce se ocupa un consultant IT. Cati consultanti cunoa steti care sunt capabili sa paraseasca jargonul IT si cliseele de tipul: „aveti nevoie de un ERP, de un CRM, de Document Management si de un Portal”, sa inteleaga cu adevarat specificul activitatii organizatiei dumneavoastra si sa construiasca o solutie IT adaptata obiectivelor pe care le urmariti? Sau poate credeati ca un consultant se ocupa cu scrierea unor Studii de Fezabilitate insipide care au ca unic obiectiv justificarea unei investitii dinainte stabilite? Sau cu colectarea de specificatii tehnice de produs de la diversi furnizori si cu aranjarea lor intr-un Caiet de Sarcini? Toate profilele descrise mai sus sunt ale unor consultanti. Ca in orice alt domeniu si in consultanta poti gasi consultanti pentru toate gusturile si nevoile: cu sau fara experienta, ieftini (chiar si gratis!) sau scumpi, cu etica sau fara …

Cine are nevoie de consultanta IT? Orice client care este preocupat de optimizarea activitatii sale utilizand tehnologia informatiei are nevoie de indrumare de specialitate. Adica de consultanta. De ce?
1. Pentru analiza detaliata, independenta si obiectiva a activitatii sale si pentru identificarea potentialului de optimizare;
2. Pentru identificarea problemelor care pot fi rezolvate folosind IT-ul;
3. Pentru stabilirea specificatiilor functionale ale viitorului sistem IT;
4. Pentru creionarea arhitecturii sistemului
5. Pentru estimarea bugetului necesar pentru implementare;
6. Pentru planificarea investitiei;
7. Pentru redactarea termenilor de referinta ai proiectului;
8. Pentru identificarea si selectia celui mai capabil furnizor si a celei mai potrivite (nu ieftine, nici performante) solutii;
9. Pentru negociere si contractare;
10. Pentru supervizarea implementarii.

Continuitatea implicarii consultantului este esentiala, deoarece determina un grad sporit de responsabilizare a acestuia. Cat despre pretul consultantei… incercati sa aplicati pentru selectia consultantului care va stabili strategia de care depinde „sanatatea” afacerii dumneavoastra acelea si criterii de selectie ca la alegerea unui doctor in mainile caruia va incredintati sanatatea. Mergeti la cel mai ieftin doctor sau la cel cu cea mai mare experienta?

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.