Cine are nevoie de coaching?

0

coachingExista conceptia gresita ca la coaching nu ajung decat ratatii, oamenii cu tulburari de comportament, care habar nu au ce sa faca cu viata lor. Ce nevoie am eu de unul – pe care sa-l mai si platesc! – ca sa fac ce trebuie sa fac? Adica, cum, eu nu ma pot descurca si singur?!

Principala dimensiune a coachingului este curiozitatea, nevoia de a descoperi drumuri noi (care sa le inlocuiasca pe cele vechi), din acest motiv putem face o paralela intre coaching si dorinta de cunoastere.

Lasand la o parte ca in coaching exact asta urmarim (sa ajutam clientul sa se descurce singur), din perspectiva prezentata mai sus ajungem sa punem sub semnul intrebarii curiozitatea insasi. Ce nevoie mai avem sa cautam noi modalitati de a produce energie electrica, nu stim deja unele? Pastrand registrul ca doar oamenii cu probleme au nevoie de coaching, ar insemna ca o tara, o companie, cu cat este mai avansata tehnologic, cu atat ar trebui sa investeasca mai putin cercetare. Hm, parca lucrurile stau exact pe dos in lumea reala, nu-i asa?

Ei, bine, aici se face diferenta. Normal ca stim ce trebuie facut cu viata noastra, normal ca stim sa ardem petrol pentru a obtine curent, dar, in acelasi timp, simtim ca putem imbunatati ce avem deja. Ramane doar sa ne intrebam cum trebuie procedat.

… chiar asa, cum putem imbunatati ce avem deja? O intrebare specifica de coaching cu o putere fenomenala datorita efectelor imediate pe care le poate genera. Vei vedea imediat.

Te provoc la un exercitiu de cateva secunde. Ridica ochii din ecran, (inchide-i sau lasa-ti capul pe spate) si pune-ti o intrebare simpla:

Care aspect al vietii tale cotidiene, daca s-ar imbunatati cu putin, ar produce cele mai vizibile efecte?

Nu trisa, ca te vad! Alege sa petreci impreuna cu tine insuti cateva clipe. Vei ramane uimit(a) de perspectivele ce pot aparea. Pune-ti intrebarea de mai sus ca si cum ai vrea sa afli, pe bune, raspunsul. Nu lua in calcul schimbari dramatice, cum ar fi sa castigi la Loto sau sa primesti ca mostenire o insula in Pacific. Concentreaza-te asupra vietii de zi cu zi. Ce ar fi daca ai putea sa petreci o ora in plus in fiecare zi cu familia? Ce ai face daca ai castiga in fiecare luna in plus cu o suta de euro? Daca ar fi sa te intelegi mai bine cu un singur om din anturajul sau familia ta, cine ar fi el sau ea?
Nu iti face griji pentru mine, stiu sa astept ;).

Gata? Acum vine intrebarea de 1,000 de puncte (si o bila alba, frumos colorata).

Ce te opreste sa faci aceasta mica imbunatatire?

Serios, ce te opreste sa o faci? Din nou, cauta raspunsul ca si cum ai dori sa il gasesti. Ai toate motivele din lume sa o faci. Apoi, pune-ti o intrebare simpla:

Care ar fi cel mai mic pas care te-ar indrepta in directia potrivita pentru a realiza aceasta mica imbunatatire?

Ai gasit in timpul acestui exercitiu ceva, un mic prim pas, care ar putea sa te apropie de o viata mai buna? Daca da, profita de efortul depus si nu lasa momentul de gratie sa se piarda. Transforma fara intarziere „as putea sa fac” in „am facut”, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Pentru ca nu exista moment mai bun decat momentul prezent pentru a porni spre o viata mai buna, nu-i asa?

Articol scris de Dan Radoiu, trainer

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.