Centrele de afaceri pentru export contribuie la cresterea competitivitatii micilor producatori printr-un program complet de instruire antreprenoriala

0

Ieri, 9 mai, au fost anuntate in cadrul unei conferinte de presa rezultatele intermediare ale proiectului „Servicii integrate de export, pentru IMM-urile din Romania”, finantat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse, proiect prin intermediul caruia producatorii sunt sustinuti sa comercializeze produse romanesti cu valoare adaugata mare prin procesarea locala a materiei prime.

Pana in aceasta etapa, participantii celor 88 de firme selectate din cadrul sectoarelor agriculturii ecologice si productiei de mobila au parcurs primele module de curs din cele sapte ale programului de instruire pentru a deveni competitivi la export. intelegand importanta abordarii strategice a pietelor internationale, au pus bazele unui plan elaborat de export care include: selectia produselor cu potential pentru export; profilul pietelor internationale tintite; analiza conditiilor de acces pe piete; canalele de distributie potentiale; politica de preturi si planul de promovare. Astfel, se urmareste cresterea si diversificarea exporturilor acestor firme pe pietele noi.
De asemenea, cu scopul de a sprijini micii producatori la export, s-a infiintat in cadrul proiectului, cluster-ul Bio Concept Valea Prahovei, care reuneste procesatori de catina, miere, legume si fructe sub umbrela acestui brand comun.

Conferinta de presa a fost urmata de seminarul „Pasaport de export pentru firmele romanesti – Importanta brand-ului si asocierii in exportul de produse ecologice”. Invitat la eveniment, Laurent Vonwiller, membru al Comisiei de Import a Organizatiei Elvetiene pentru Agricultura Ecologica Bio Suisse, a analizat rolul structurilor asociative in dezvoltarea sectorului agriculturii ecologice. Analiza s-a bazat pe modelul elvetian de succes al Bio Suisse, o asociatie cu mai mult de 6.423 de membri, reprezentand peste 95% dintre fermele ecologice elvetiene.

La eveniment au luat parte operatori din sectorul agriculturii ecologice, reprezentati ai autoritatilor publice, clustere si asociatii profesionale de profil, cooperative agricole si reprezentanti ai mediului de afaceri.

Proiectul „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din Romania” este cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene, in valoare de 7.891.553 RON. In urma procedurii de achizitie publica organizata de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, acest proiect este realizat de asocierea Gama Proconsult – Camera de Comert si Industrie Prahova – Inpulse Partners – TDP Partners.

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa ne transmiteti un e-mail la adresa [email protected] sau sa ne contactati telefonic la numarul 074.304.42.74, Adriana Dobrila.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.