Cea mai apropiata sursa de finantare

0

Banuti-managementul-proiectelor

Indiferent care este natura proiectului ce vrem sa-l derulam, inevitabil ajungem la cele trei caramizi fundamentale ce stau la baza proiectelor: timpul necesar, resursele implicate si resursa financiara. Daca primele doua pot fi gestionate relativ usor, resursa financiara este problematica deoarece o regasim in practica, in general, sub urmatoarele stari: intangibila, insuficienta sau inexistenta. Rareori poate fi gasita din abundenta. Deci, care este cea mai apropiata sursa de finantare?

In ciuda limitarilor, daca totusi dorim sa pornim proiectul, este necesar sa ne indreptam spre o sursa de finantare accesibila noua. Asa cum este de asteptat, cea mai la indemana sursa de finantare pentru proiectul nostru o reprezinta cei trei P sau cei trei F, asa cum este prezentata de literatura din domiu. Cei trei P, cei trei F, fiind  „Parintii, Prietenii si alti Prosti” sau „Family, Friends and Fools”.

Data fiind legatura dintre noi si apropiatii nostrii, acest tip de finantare este aproape sigura si trebuie luata in calcul, daca suntem nevoiti, atunci cand dorim sa lansam un proiect nou. Dar cu toate ca aceasta finantare este usor de accesat, practica ne arata ca implica si riscuri ce nu pot fi trecute cu vederea. Cu suficienta convingere putem sa determinam pe cei de langa noi sa ne sprijine in demersul nostru dar este posibil ca ei sa nu inteleaga imaginea de ansamblu a proiectului sau sa nu observe vicii ale proiectului ce pot pune sub semnul intrebarii, succesul acestuia. Daca noi si impreuna cu cei trei finantatori, omitem sa luam in calcul toate detaliile proiectului, surprizele ce au sa apara pe parcurs, vor fi greu de evitat si mai greu de reparat.

Din aceste cauze, este recomandat ca acest tip de finantare sa fie imbinat cu cel putin un al doilea mod de a finanta proiectul si sa implice figuri ce pot verifica in termeni reali daca proiectul nostru are viitor sau nu. Drept rezultat, pe langa cei trei apropiati, putem sa avem ca sfatuitor un consultant iar ca finantator o banca. Rolul consultantului fiind clar, finantarea proiectului dintr-o sursa bancara, ne poate salva de la riscurile ce ne pandesc proiectul de dupa colt. Finantarea proiectelor si dintr-o sursa bancara este recomandata deoarece aici se intalnesc doua tipuri de gandire.

Noi gandim astfel: „Vrem sa realizam acest proiect, costa X lei si am dori sa ne recuperam investitia.” Banca gandeste astfel: „Ma bucur ca ai apelat la mine si sunt dispusa sa te ajut. Dar vreau sa fiu sigura ca ti-ai facut calculele corect si ca o sa-ti recuperezi investitia si, implicit, eu imprumutul, comisionul si dobanda. Deci, sa verificam, sa calculam!”

In acest punct se intalneste contributia a tuturor celor implicati: noi, cei trei apropiati, consultantul si banca. In majoritatea cazurilor, niciunul dintre cei implicati nu isi permite sa piarda banii investiti in proiect iar prin urmare, interesul de a ii recupera, este maxim.

In concluzie, este recomandat ca proiectul nostru sa treaca prin mai multe filtre (2-4…) pentru a asigura eliminarea erorilor si a riscurilor din cadrul sau iar cea mai apropiata sursa de finantare se transforma, de fapt, in trei surse de finantare: proprii, bancare si economiile celor apropiati noua.

Suntem dispusi sa lucram cu acesti bani?

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.