Un bun manager de proiecte este pana urma cel care face diferenta dintre reusita si esec insa cum poate deveni un manager, bun in ceea ce face? Ce il defineste?
Un manager de proiecte trebuie sa aiba un mix de abilitati si caracteristici care sa il conduca spre succes. Calitatile de lider sunt poate cele mai importante, alaturi de expertiza si carisma. Uneori nu este extrem de important ca acesta sa cunoasca toate detaliile unui proiect pentru a fi finalizat, ci trebuie sa detina capacitatea de a motiva echipa sa lucreze catre telul comun, dar in acelasi timp, sa nu uite sa recunoasca meritele fiecaruia.
Este important ca un bun manager de proiecte sa aiba capacitatea de a intelege oamenii, pentru a-i indruma catre cele mai potrivite sarcini pentru ei. Managerul de proiecte este poate singurul factor care decide atingerea obiectivului cu succes sau dimpotriva, un total esec.
In primul rand un manager bun trebuie sa fie pasionat, sa isi iubeasca munca, altfel cum ar putea sa reuseasca in ceea ce face? Sa aiba o atractie fata de provocari, sa nu se dea in laturi de la nicio propunere. El trebuie sa vada in acestea modalitati de a se dezvolta si de a invata sa fie pregatit pentru orice misiune ar avea de indeplinit. In acelasi timp trebuie sa pastreze o stabilitate in echipa dar mai ales sa o creeze. Sa nu lase unele detalii sa distraga atentia de la obiectiv.
Viziunea este o alta calitate, de a fi capabil sa anticipeze si sa prevada solutii ale pericolelor care ar putea apare, probleme ce tin de deadline-uri, bugete, preferinte ale clientilor. Capacitatea de a ramane calm in situatii de criza reliefeaza un bun manager. Acesta nu trebuie sa se panicheze si sa lase totul balta in situatii problematice.
Pragmatismul. Unii manageri de proiecte pot fi prea analitici si critici. Unii manageri se pot concentra prea mult pe detalii inainte sa mearga mai departe, aspect care incetineste bunul mers al lucrurilor. Un manager bun se concentreaza pe indeplinirea functiilor sale si pe a termina proiectul cu resursele aflate la dispozitie care sa fie conform standardelor clientilor.
Organizarea. Este evident ca fara aceasta calitate, un bun manager de proiecte nu ar exista, insa aceasta abilitate se manifesta in mai multe arii, cum ar fi capacitatea de a fi mereu atent la imaginea de ansamblu. Nu trebuie sa se piarda in detalii lipsite de importanta, sa faca din anumite responsabilitati o prioritate, dar sa stie si sa aleaga care anume dintre acestea detin o pondere ridicata. Este intradevar greu sa fii in control mereu dar prin organizare se poate atinge acest obiectiv.
Comunicarea. Nici la acest capitol, un bun manager de proiecte nu trebuie sa fie mai prejos. Comunicarea este cheia solutionarii tuturor problemelor, astfel un manager de proiecte trebuie sa stie sa utilizeze in mod eficient avantajele tehnologice detinute. Atat verbal, in discursuri, in intalniri ale echipei cat si in scris, via email sau alte mijloace de comunicare trebuie sa fie concis si coerent pentru a nu exista neintelegeri. Trebuie sa inteleaga aspectele discutate dar si sa se faca inteles in toate contextele si audientele, fara exceptie.
Leadership. Managerii de proiecte trebuie sa interactioneze cu o varietate de persoane pe langa echipa acestora si clienti. Pe langa motivationare, ei trebuie sa gaseasca metode de influentare a persoanelor cu care intra in contact si de care au nevoie pentru a duce la bun sfarsit proiectul, chit ca acestia nu se afla in subordine. Increderea este aspectul deloc de neglijat. Fara incredere inspirata celorlalti oameni, bugetul si alte detalii care urmeaza sa fie negociate, nu ar putea fi puse la punct. Respectul vine din increderea acordata si castigata de la cei din jur cu care intra in contact.
Empatia este importanta in cazul acestui gen de pozitie deoarece pentru a finaliza un proiect, trebuie sa te bazezi pe echipa si daca nu intelegi echipa, nu te poti astepta la rezultate exceptionale si in cel mai scurt timp. Echipa trebuie motivata sa mentina un ritm alert de lucru in orice moment.
In concluzie, un bun manager de proiecte, trebuie sa aiba o viziune larga asupra managementului de proiect, sa integreze cerintele clientilor intr-un proiect care sa produca un impact pozitiv. Va trebui sa detina atributele esentiale in afaceri, de a executa initiative strategice rapid si eficient pentru a face fata schimbarilor. Managementul de proiecte a evoluat mult in ultimele decenii si tot la fel va trebui sa evolueze si un bun manager de proiecte, adaptandu-se noilor cerinte si nevoi ale pietei.